Da li će surogat majčinstvo uskoro zaživeti u Srbiji

Rađanje za drugoga, ili surogat majčinstvo, ako se usvoji predlog Građanskog zakonika, biće dozvoljeno i u Srbiji.  Tako će naša zemlja biti jedna od retkih koja je omogućila i onim parovima koji ni na jedan drugi način ne mogu da dobiju biloško dete, da postanu roditelji.

Rađanje za drugog predviđeno je isključivo kao metod lečenja neplodnosti, a ne kao vid slobode izbora načina začeća. Predviđeno je da surogat majka može da bude nesrodna žena, ali i srodnica, ali se surogat majčinstvo ne sme naplaćivati.

Nacrt Građanskog zakona predviđa da međusobni odnosi roditelja i žene koja će im roditi dete budu regulisani ugovorom koji se sudski overava. Pri tome je sudija u obavezi da upozori i jednu i drugu stranu na posledice ugovora. Ugovor bi mogao biti zaključen samo između državljana Srbije ili osoba koje imaju prebivalište u našoj državi najmanje tri godine.

Razlog zbog kojeg naša zemlja, posle niza primedbi parova koji se leče od steriliteta, ali i stručne javnosti,  uvodi surogat materinstvo je što postojeće rešenje diskriminiše žene koje imaju jajne ćelije, ali ne mogu da iznesu trudnoću, smatraju stručnjaci.

Da li će surogat majčinstvo uskoro zaživeti u Srbiji

Kako objašnjava profesorka Olga Cvejić Jančić, članica Komisije za izradu Građanskog zakonika, cilj je doslednjije ostvarivanje prava na roditeljstvo, koja su predviđena i našim Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Saznaj više:  Zdrava ishrana, zdrava mama, zdrava beba

–  Do sada su žene bile diskriminisane zbog zabrane lečenja ženske neplodnosti na ovaj način, za razliku od dopuštenosti svih vidova lečenja muške neplodnosti.To je relikt prošlosti i nerazumevanja dubine porodičnih problema parova koji ne mogu da imaju dece prirodnim putem ili uz dopuštene vidove biomedicinske pomoći, a žele da postanu roditelji – objasnila je za Dnevnik profesorka Olga Cvejić Jančić.

Da li će surogat majčinstvo uskoro zaživeti i u Srbiji
foto: www.freedigitalphotos.net

Sve zemlje koje su do sada usvojile surogat materinstvo, zakonom su veoma precizno i do detalja regulisale sve moguće problematične situacije,  od sklapanja ugovora sa surogat majkama do preuzimanja bebe.

Kako je praksa u državama u kojima je surogat materinstvo već više godina dozvoljeno pokazala da se surogat majke često vezuju za dete koje rađaju pa se teško od njega odvajaju, a ima i onih koje to neće da učine, Građanski zakonik bi morao da reguliše i slučajeve kada se surogat majke ponašaju neodgovorno, odnosno ne poštuju ugovor koji su s roditeljima kojima rađaju dete potpisale.

Takođe, moraju se posebno regulisati i situacije koje se mogu dogoditi u toku trudnoće, kao što su mogućnosti da testovi pokažu da dete ima Daunov sindrom, a surogat majka ne želi da prekine trudnoću. Predviđena je i mogućnost da se u izuzetnim slučajevima zaključi ugovor surogat majke sa ženom koja živi sama, a koja ima opravdan razlog i poseduje dokumentaciju da sama ne može postati majka. U tom slučaju sud utvrđuje opravdanost razloga, a za oplodnju surogat majke mogu biti korišćene oplodne ćelije nameravane majke, a ne majke koja će nositi i roditi dete. Ta mogućnost mogla bi se predvideti i za muškarca koji živi sam, ako postoje naročito opravdani razlozi koji bi utvrdio nadležni sud.

Saznaj više:  Vantelesna je i za nas bila bauk

Podeljena mišljenja

Oko surogat majčinstva nisu potpuno saglasni ni stručnjaci, a ni javnost. U nekim zemljama, poput Rusije, Ukrajine, Gruzije,  Izraela, Engleske, Belgije, Holandije, Indije, SAD, Kanade, surogat majčinstvo je dozvoljeno, ali i dalje nije opšteprihvaćeno u celom svetu.

Uvođenje surogat majčinstva u našoj zemlji bi imalo dodatnu komponentu koja može da zakomplikuje ceo proces, jer za zamensko majčinstvo nije dozvoljeno davati novac, dok je u nekim drugim zemljama zakonom regulisano plaćanje “usluge” zamenskog rađanja deteta. To ostavlja otvorenim pitanje motiva surogat majki, koje bi u tom slučaju najverovatnije bile rođake ili bliske prijateljice para kojem je potrebna surogat majka.

Šta vi mislite o surogat materinstvu i da li se zalažete za uvođenje surogat materinstva?

 

 

 

7 thoughts on “Da li će surogat majčinstvo uskoro zaživeti u Srbiji

  1. Surogat je potreban zenama koje prirodnim putem ne mogu roditi,to treba da bude dozvoljeno kao vid lecenja,jer mnogim zenama je zbog neke nesrece ili bolesti odstranjena materica ili su rodjene bez materice to se dogadja 1 bebi i 5ooo rodjenih,o tome se malo zna,svi bi trebalo da imaju pravo na lecenje.

  2. Ja sam jedna od zena kojoj treba surogat majka koja je bezuspesno pkkusavala da ostane trudna medutim bez uspeha pa sam zato da se usvoji zakon i meni i ostalim nesrecnim zenama pomogne da postanemo roditelji

    1. Dali je jedan od uzroka steriliteta trombofilija koja je otkuvena tek u kasnim godinama a sa bezbroj pojusaja van telesnih oplodnji vestackih insiminacija bijohemiskih trudnoca

  3. Treba uvesti surogat materinstvo i da svi bracni parovi koji prirodnim putem nemogu imati dete .Toje spas Za porodicu i ako znamo da u srbiji Vlada bela kuga odavno da na taj nacin povecamo natalitet kolko toliko .

  4. Zalazem se da treba i u Srbiju uvesti surogat majcinstvo i time pomoci mnogim roditeljima kojima je jedina zelja imati dete.Ja bih prva volela biti deo tog ostvarenja snova i humanog poduhvata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *