Folna kiselina važnija pre začeća nego u trudnoći?

Žene koje planiraju trudnoću koje su u mogućnosti da uzimaju folnu kiselinu u velikoj su prednosti,  jer suplementacijom ovog vitamina, u velikoj meri smanjuju rizik od javljanja oštećenja nervnog sistema kod bebe.

Naime, na početku trudnoće se  u toku dve do tri nedelje od samo jedne ćelije razvije i do 100 milijardi ćelija.  Tako da već na samom početku trudnoće se stvara struktura na kojoj se zasniva nervni sistem embriona.  U telu žene već treba da bude dovoljno folne kiseline u momentu kada se formiraju  bebini organi i naročito nervni sistem.

Većina žena ne unosi dovoljne količine folata putem hrane  upravo tokom tog ključnog razdovlja – pre nego što shvate da su trudne.  Zato je veoma važno da sve žene koje planiraju trudnoću unose folnu kiselinu, i to u količini koja je prilagođena njihovim potrebama. Folat inače spada u grupu B vitamina (B9) koji se nalazi u hrani (pileća džigerica, spanać, pirinač, citrusi, sočivo, pasulj, pšenične klice, kvasac) i spada u osetljive tzv. labilne vitamine.  Ne podnosi termičku obradu, pa unet hranom može da se iskoristi samo ako je hrana u svežem obliku.

Smanjen rizik od oštećenja nervnog sistema  bebe

Iako je u određenim količinama ima u raznim namirnicama, gotovo je nemoguće da se  dovoljno folne kiseline unese hranom, naročito u periodu  pre i tokom trudnoće. Istraživanja pokazuju da se suplementacijom folne kiseline smanjuje  procenat oštećenja nervnog sistema kod novorođenčadi za 50 do čak 80 odsto. To praktično znači da se smanjuje rizik da beba pati od spine bifide i raznih problema sa funkcionisanjem organizma, koji mogu da dovedu i do invalidnosti.  Istraživanja pokazuju da je rizik smanjen i kod žena koje su već imale trudnoću pogođenu defektima neuralne cevi.

Saznaj više:  Na grupe razbrojs’- da li znate koju grupu vaginalnog sekreta imate? I zašto bi to trebalo da vas zanima ako planirate bebu

Preporučena vrednost dnevnog unosa folne kiseline je 400 mikrograma pre začeća i oko 600 mikrograma tokom trudnoće, ali istraživanja pokazuju da se hranom najčešće ne unese ni polovina potrebnog iznosa.  Nadomeštanje folne kiseline pre začeća naročito je važno za žene koje su koristile oralnu kontracepciju, jer kod njih  je dodatno smanjen nivo folne kiseline.

Suplementacija  pre začeća

Folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi i deobi DNA (genetički kod za replikaciju svake nove ćelije )  kao i delova koji su potrebni za sintezu proteina u svim  ćelijama. Zato  “brzorastuća” tkiva, kao fetus ili ćelije koje moraju  da se brzo obnavljaju poput ćelija krvi ili imunološkog sistema imaju povećanu potrebu za  folnom kiselinom.

Kako se potreba za folnom kiselinom menja u periodima života, neki preparati, poput Femibion vitamina prilagođeni su tome, pa ako još niste trudni, a planirate trudnoću možete unositi količinu folne kiseline prema svojim trenutnim potrebama. Važno je napomenuti da folna kiselina u vitaminskim preparatima zahteva transformaciju u organizmu do aktivnog oblika folata, dok je Metafolin®, biološki aktivan oblik folne kiseline koji organizam može odmah da koristi.

Kada jednom stignete do cilja i zatrudnite, to nikako ne znači da treba da prestanete sa nadoknadom folne kiseline.  Dovoljno folata je ključno pri začeću i u prvom trimestru trudnoće, ali mađarsko istraživanje na 1400 žena pokazalo ima smisla folnu kiselinu uzimati i u trećem trimestu. Svakodnevno uzimanje folne kiseline smanjilo za sedam posto rizik od prevremenog porođaja, a utvrđena je i pozitivna je i korelacija s porođajnom težinom novorođenčadi.

Saznaj više:  Preko 5 miliona dece u svetu rođeno uz medicinsku asistenciju

Foto

Napomena: Tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Merck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *