Isplativ način lečenja muške neplodnosti

Stimulacija ovulacije (IUI) zajedno sa stimulacijom jajnika je u mnogim zemljama prvi način lečenja neplodnosti kod parova koji se bore sa nerazjašnjenom i blagom muškom neplodnošću.

igla, injekcija, lekovi, tablete, bolest, neplodnost, lečenje, tretman, studija, trudnoća, beba, muškarac, žena, muž, žena, klinika, VTO, IUI, FHS, In Vitro, lečenje neplodnosti
Izvor: Freepik

Jeftin lek za lečenje neplodnosti, koji je poslednjih 50 godina dostupan svima i koji može da se uzima oralno, se pokazao podjednako efikasan kao i drugi, skupi, hormonski lekovi kada se koristi za stimulaciju jajnika pre stimulacije ovulacije.

‘Oralni lek Klomifen može da se koristi kao stimulans umesto hormona za stimulaciju folikula (FSH) tokom stimulacije ovulacije u lečenju neplodnosti.’

Dr Noor Danhof iz AMC Centra za reproduktivnu medicinu iz Amsterdama kaže da rezultati velike nasumične studije koja je sprovedena u Holandiji ukazuju da je to “najisplatljiviji i najmanje invazivan stimulativni lek” prilikom IUI.

Uzrok neplodnosti kod mnogih parova – u nekim studijama i kod jedne trećine ispitanika – se ne može dijagnostikovati niti objasniti, pa ta grupa pacijenata za klinike za lečenje neplodnosti još uvek predstavlja pravi izazov, jer se opcije kreću od “budite strpljivi i desiće se” do VTO.

Ono što je svima njima zajedničko jeste pristup IUI, sa stimulacijom jajnika radi povećanja vodećih folikula, a samim tim i šansama za začeće. Međutim, ovaj pristup se dovodi u vezu sa povećanjem rizika od višestruke trodnoće, te podrazumeva stalno ultrazvučno praćenje jajnika.

Saznaj više:  Kad sve jednostavnije metode omanu- tu je VTO

S obzirom na rizik, pomalo je kontroverzno i to kako se izvodi stumulacija jajnika pri IUI – ili pomoću čestih injekcija hormona koji stimuliše folikule (FSH) ili kraćim tretmanom ne-hormonskim lekom  Klomifen citrat.

Studija, izvedena u 24 klinike za lečenje neplodnosti u Holandiji nad parovima sa neutvrđenim ili blagim muškim problemima sa plodnošću, tretirala je 369 žena sa FSH i 369 sa Klomifenom.

Rezultati studije su pokazali da je nakon IUI zatrudnelo 31% žena (113) koje su koristile FSH i 26% žena (97) koje su koristile Klomifen, što ne predstavlja veliku statističku razliku između ove dve grupe.

Rezultati su takođe pokazali da je 5 žena (1%) imalo višestruku trudnoću nakon IUI-FSH, naspram osam žena (2%) nakon IUI-CC – što je opet statistički neznatna razlika.

Cilj studije je, kako Dr Danhof navodi, bio da bi se prikazala i dokazala razlika od najmanje 10% između dva stumilativna agenta.

Pacijenti iz obe grupe su prolazili iste standardne protokole stimulacije sa FSH ili Klomifenom, gde je FHS davan putem injekcija, a Klomifen u vidu tableta.  Trajanje stimulacije sa FSH je bilo osam dana, sa ukupnim troškom od 200 evra po pacijentu, a Klomifen je davan pet dana, sa ukupnim troškom od 5 evra po pacijentu.

Saznaj više:  Šta sve možemo da osećamo kada nema bebe?

“Pokazali smo da IUI stimuliranje sa FSH nije superiorno u poređenju sa IUI i Klomifenom, u smislu uspešnih trudnoća, živo rođene dece ili vremena do začeća”, izjavio je dr Danhof i dodao da “takođe između ove dve metode ne postoji velika razlika u broju višetrukih trudnoća, pa zbog toga sada preporučujemo korišćenje jeftinijeg stimulativnog agensa. Velika je i prednost što se Klomifen pije oralno tokom 5 dana, za razliku od FSH koji se daje putem injekcije.“

Skoro 70 miliona ljudi širom sveta svake godine ne uspe da zatrudni nakon godinu dana pokušaja prirodnim putem, pa zbog toga zatraži stručnu pomoć.  Rutinskim analizama – semena, ovulacije, ultrazvučnim pregledima – ne uspeva da se nađe uzrok problema kod mnogih, a lečenje ovakvih slučajeva neplodnosti je još uvek pravi izazov. Kumulativna stopa začeća u ovoj studiji je oko 30%, što je i prosek kod lečenja neplodnosti sa stimulisanim IUI.

Uprkos alokaciji svih pacijenata u ovoj studiji, 48 od 210 trudnoća (23%) je postignuto prirodnim putem, što je u skladu sa stopom prirodnog začeća u drugim studijama, pa ukazuje da je metod “budite strpljivi i desiće se” razumna opcija za parove koji se bore sa neplodnošću bez jasnog uzroka – iako ne postoji jasan dokaz za to.

Saznaj više:  Veza između povišenih vrednosti prolaktina i neplodnosti

Izvor: MedIndia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *