Koja su prirodna sredstva za poboljšanje muške plodnosti?

Prirodna sredstva za mušku plodnostNeplodnost je podjednako i muški i ženski problem, pokazuje statistika.  Muška neplodnost može da bude uzrokovana brojnim faktorima, od proizvodnje spermatozoida, njihove pokretljivosti i kvaliteta,  varikokela, urođeni genetski poremećaji ili infekcije i polno prenosive bolesti. Na mušku plodnost veliki uticaj imaju i spoljašnji faktori sredine, kao i loš kvalitet života  – preterana upotreba alkohola i cigareta.

Koja su prirodna sredstva za poboljšanje muške plodnosti?

Kada su u pitanju razni funkcionalni nedostaci i problemi sa genitalnim organima muškaraca, oni se najčešće rešavaju operativnim putem. Za rešavanje erektilne disfunkcije, kao i poboljšanje broja i kvaliteta spermatozoida, osim lekova, koriste se i pomoćna lekovita sredstava i dodaci ishrani, uglavnom bazirani na amino – kiselinama , vitaminima i mineralima.

Kako bi poboljšali spermatogenezu, potrebno je da muškarci posebno vode računa o faktorima iz okoline – da izbegavaju alkohol, pušenje, dolazak u kontakt sa toksinima, kao i da posebnu pažnju obrate na način ishrane i unošenje neophodnih hranljivih materija. Ciklus spermatogeneze traje 72 dana, i na toliko bi trebalo raditi spermogram, ako je potrebno.

[su_frame]Za pravilnu i aktivnu proizvodnju spermatozoida muškom organizmu je potrebno da redovno i u dovoljnim količinama dnevno unosi: vitamin E (400 ij), vitamin C (1000 mg), selen (100 mcg), cink (50 mg), kompleks vitamina b sa folnom kiselinom, L-karnitin (2 g), acetil L karnitin (1 g). Ovi sastojci se mogu uneti dobro osmišljenom ishranom, a kako bi ste bili sigurni da ste uneli dovoljno svih potrebnih materija možete ih uzimati u obiliku dodataka ishrani.[/su_frame]

Saznaj više:  Kako da vaš seksualni život preživi lečenje neplodnosti?

Takođe, u nekim prirodnim preparatima namenjenim poboljšanju muške plodnosti nalaze se i sastojci koji se vekovima tradicionalno koriste kao afrodizijaci ili za lečenje seksualnih poremećaja, poput Damjane.

Zašto su  ovi sastojci važni za mušku plodnost?

Damjana

Damjana (Turnera diffusa var. aphrodisiaca Willd), se tradicionalno koristi za povećanje seksualne želje kao afrodizijak, u prevenciji i tretmanu seksualnih poremećaja, za poboljšanje i održavanje dobrog mentalnog i psihičkog stanja i kod depresije.

Lišće i stabljika ovog grma koji raste u Meksiku, centralnoj Americi i na Karibima, vekovima se koristilo kao afrodizijak, ali i protiv glavobolje, stomačnih tegoba, u prevenciju i tretmanu seksualnih poremećaja, za poboljšanje i održavanje dobrog mentalnog i psihičkog stanja.

Sadrži etarska ulja, tanine, smole, fenolne heterozide (arbutin 0,2-0,7%) i cijanogene glikozide (tetrafilin B).

 

L karnitin

L-karnitin je amino kiselina koja se nalazi u našem organizmu, a za mušku plodnost je veoma važno što je ova supstanca neophodna za normalno funkcionisanje ćelija spermatozoida. Osnovna do sada poznata uloga L-karnitina ogleda se u metabolizmu masti tj. njenog iskorišćenja kao energije, što je posebno važno za srčani i skeletne mišiće. Rezultati nekih istraživanja ukazuju na to da bi L-karnitin mogao da deluje kardioprotektivno (štiti srce), a kod nekih osoba je zapaženo da snižava nivo triglicerida i povećava nivo HDL-holesterola u krvi (dobrog holesterola).

Saznaj više:  Vantelesna oplodnja - put do potomstva

Veoma važna uloga L karnitina je da pomaže u sazrevanju spermatozoida i utiče na njihovu pokretljivost.   On je prisutan u svim ćelijama humanog organizma i sintetiše se iz aminokiselina lizina i metionina. Da bi došlo do tog procesa, potrebno je da u organizmu ima dovoljno vitamina C, gvožđa i vitamina B grupe.
Acetil L – karnitin

Acetilirani oblik L- karnitina ima više veoma važnih uloga u ljudskom organizmu: On pre svega utiče na prenos nervnih signala i rad srca, pomaže kod depresije, dijabetesa, oboljenja jetre, koristan je kod angine pektoris jer poboljšava iskorišćavanje kiseonika i stvaranje energije u mitohondrijama.

Za mušku plodnost je veoma važno što je ovaj sastojak delotvoran kod imunoloških poremećaja i povećava broj spermatozooida, kao i za stabilizaciju membrane spermatozoida i veoma je važan energetski izvor spermatozoida.

Na našem tržištu mogu se naći prirodni preparati i dodaci ishrani koji kao glavne sastojke sadrže Damjanu, L – karnitin i Acetil L- karnitin. Jedan od takvih preparata je Alfa Aktiv, koji se koristi za poboljšanje potencije, libida i muške plodnosti. Link  http://www.alfaaktiv.rs/

Napomena: tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Herbasvet

2 thoughts on “Koja su prirodna sredstva za poboljšanje muške plodnosti?

 1. Takodje zelela bih da podelim sa vama jos jedan recept za sve zene ciji muskarci imaju los rezultata spermograma
  50gr lesnik
  50gr orah
  50gr badem
  50gr sirovih belih semenki
  50gr sirovih crnih semenki
  Sve to iseckate sitno i ubacite u teglu bilo kog meda.. kasika ujuttu kasika uvece
  mom muzu je nakon deset dana bio 70% bolji spermogram.. nek je sa srecom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *