Nedovoljno Omega-3 masne kiseline = Post-porođajna depresija?

Depresija je uobičajen poremećaj koji pogađa 10-15% žena u post-porođajnom periodu. Ova depresija može da ometa ranu interakciju između mame i bebe, i predstavlja jedan od faktora rizika za pravilan rani razvoj bebe. Ono što nismo znali je da post-porođajna depresija zavisi delom od hranljivih sastojaka koje žena unosi tokom trudnoće.

Postporođajna depresija zavisi i od ishrane majke u trudnoći

Opservacione studije i klinička istraživanja su poslednjih nekoliko godina procenjivali moguću ulogu unosa omega-3 masnih kiselina u nastanku post-porođajne depresije i sugerišu vezu između niskih nivoa morskih omega-3 masnih kiselina i pojave depresije u post-partalnom periodu.

U studiji koja je objavljena  2013. godine, a sprovedena od 2009. do 2011. godine u Zapadnoj Norveškoj, ispitivani su nutritivni i psihološki faktori rizika za post-porođajnu depresiju. Status i količina masnih kiselina u crvenim krvnim zrncima je procenjivana u 28. gestacijskoj nedelji i nad učesnicama je sproveden skrining na post-partalnu depresiju po Edinburškoj post-natalnoj skali depresije (EPDS), tri meseca nakon porođaja.

U populaciji koja je bila obuhvaćena studijom, nizak omega-3 indeks u kasnoj trudnoći bio je povezan sa višom stopom depresije tri meseca nakon porođaja.

Omega-3 masne kiseline su grupa esencijalnih masnih kiselina koje se moraju unositi kroz hranu ili dodatke ishrani. One sadrže alfa-linoleinsku kiselinu (ALA) i njene nusproizvode, eikozapentaenoinsku kiselinu (EPA) i dokozaheksaenoinsku kiselinu (DHA). Važne su za razvoj kognitivnih funkcija Vaše bebe, uključujući mozak i nervni sistem. Esencijalne masne kiseline su nezasićene masne kiseline, a nazivaju se još i dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline. Postoje dve grupe kiselina, a to su: omega-6 i omega-3 kiseline (EPA,DHA kiseline). Optimalna mera masnih kiselina za naš organizam je 1:3 (jedan deo omega-3 i tri dela omega-6 kiselina). Da bi se obezbedio optimalan unos u trenutku kada se DHA deponuje u neuronima mozga i fotoreceptorima, preporučuje se suplementacija kod majke još u toku trudnoće.

Saznaj više:  Višak estrogena kao uzrok problema sa plodnošću

Izvor fotografije

Napomena: Tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Merck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *