Višestruke trudnoće: blagoslov za porodicu, rizik za majku i trošak za državu?

Problem visoke stope multiplih trudnoća (blizanaca, trojki) koja dostiže i do 40% svih trudnoća  u pojedinim ustanovama u Srbiji nose sa sobom izuzetno visoke troškove lečenja takve dece. Deca iz multiplih trudnoća se u velikom procentu svrstavaju u red nedonesene i prevremeno rođene dece, i kao takva zahtevaju kompleksniju i dugotrajniju negu, koja predstavlja veliki trošak za državu.Višestruke trudnoće: blagoslov za porodicu, rizik za majku i trošak za državu?

Britanska studija i izveštaj ekspertske grupe  poznate organizacije Velike Britanije HFEA (Human Fertilisation Assotiation Authority), dala je podatak da, ukoliko bi se multiple trudnoće svele na ispod 10%, troškovi zdravstvenog sistema koji se izdvajaju za lečenje posledica multiplih trudnoća bili bi smanjeni u tolikoj meri da bi, ušteda pokrivala celokupno izdvajanje za vantelesnu oplodnju godišnje!

Zbog čega je kod nas slučaj velikog broja multiplih trudnoća? Prvenstveno jer postoji dozvola od strane Zakona o postupcima BMPO koja ukazuje na mogućnost vraćanja do 3 embriona, te je stoga mogućnost multiplih trudnoća velika. Država nije priznala finansiranje ciklusa zamrznutih/odmrznutih embriona koji bi uticali na smanjenje ove stope.

Višestruke trudnoće: blagoslov za porodicu, rizik za majku i trošak za državu?

Kako je postignuto  da se smanji stopa multiplih trudnoća u drugim državama? U svim državama gde je postignuto smanjenje multiplih trudnoća ispod 10%, omogućeno je minimum tri postupka, a najčešće 6 pokušaja finansiranih od strane države, u koje ulaze i svi krio ciklusi, ali sa obavezom vraćanja samo jednog odabranog embriona, tzv. single embrio transfera ( u barem prva dva pokušaja). Na ovaj način je većina evropskih zemalja smanjila stopu multiplih trudnoća. Kao i u ostalim sferama, mi smo još uvek daleko, daleko od sličnog rešenja.

Saznaj više:  Bez ciklusa u trudnoću

Foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *