Na koji način jod deluje preventivno

Bez dovoljno joda, štitna žlezda ne može normalno da funkcioniše. Nedostatak joda tokom trudnoće može da izazove hipotiroidizam majke i fetusa i da uspori njegov neurološki razvoj. Hormon štitne žlezde,  tiroidni hormon, je neophodan za normalan razvoj mozga i nervnog sistema bebe kako tokom razvoja u materici, tako i  neposredno posle rođenja.  Ako je tokom ovih kritičnih perioda nivo tiroksina smanjen, to može da dovede do nepovratnog oštećenja mozga sa mentalnom retardacijom i  raznim neurološkim problemima.  Jod je neophodan kako tokom razvoja bebe, tako je važan majci pre začeća i tokom trudnoće. femibion zdrava trudnoća jod

Da li će posledice po bebu nastupiti i u kojoj meri, zavisi pre svega od trenutka nastanka smanjenog nivoa ovog hormona, i toga koliko je deficit ozbiljan. Najteža manifestacija nedostatka joda tokom trudnoće je  kretenizam.

U istraživanjima rađenim na područjima gde nema dovoljno joda i endemski je povećan broj dece sa ovim poremećajem (poput Zapadne Kine, Zaira) pokazalo se da suplementacija jodom pre trudnoće i u prvom  i drugom trimestru trudnoće veoma pozitivno utiče na smanjenje anomalija. S druge strane, pokazalo se da uzimanje povećanih doza joda u trećem trimestru i posle porođaja, na žalost, nije imalo efekta na učestalost neuroloških anomalija i problema dece.

Saznaj više:  Osam rečenica koje ne treba da kažete parovima koji se bore sa neplodnošću

Stoga, da bi se osiguralo adekvatno snabdevanje jodom tokom trudnoće, žene bi trebalo da obezbede dovoljan unos joda (najmanje 150 mcg/dan) za duži period pre začeća, kako bi se na taj način osigurale dovoljne intratiroidalne zalihe joda (unutar same štitne žlezde).

Tokom opsežnih istraživanja otkriveno je i da  optimalna količina joda tokom trudnoće povoljno utiče na težinu novorođenčadi – u regijama sa endemskom gušavosti, u Alžiru, oralnom upotrebom jodiranog ulja kod trudnica, neposredno pre začeća ili tokom prvog trimestra trudnoće, značajno je povećana težina novorođenčadi u poređenju sa  ženama koje nisu uzimale dodatni jod.

Ako se jod uzima oralno, više od tri meseca trudnoće (naročito u prvom i drugom trimestru) zajedno sa gvožđem i folnom kiselinom doneće značajne pozitivne promene u ishodima trudnoće, jedan je od zaključaka istraživanja Majkla Cimermana, objavljenog u stručnom časopisu posvećenom pedijatrijskoj epidemiologiji.

Napomena: Tekst nastao u saradnji sa kompanijom Merck 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *