Lečenje

Lečenje zavisi od uzroka neplodnosti. Neki uzroci neplodnosti se posebno tretiraju, metodama kao što su operacije uklanjanja fibroidnih tumora ili lekovi za lečenje problema štitaste žlezde.

Neplodnost povezana sa retkom ili odsutnom ovulacijom se često može lečiti hormonskim lekovima, često nazvanim polnim lekovima. Svi lekovi za lečenje steriliteta mogu imati potencijalna neželjena dejstva, mogu da izazovu blizanačku trudnoću ili, čak, i više nego dve bebe u jednoj trudnoći. Većina tretmana za plodnost zahteva nadzor specijalista za lečenje steriliteta. Primeri lekova za lečenje steriliteta uključuju:

Clomifen citrat je lek koji stimuliše jajnike da oslobode jednu ili više jajnih ćelija. Ovaj lek deluje posredno podešavanjem nivoa vaših prirodnih hormona.
• Ubrizgavanje oblika luteinizirajućeg hormona i hormona za podsticanje folikula može da se koristi kada postupak nadgleda specijalista za lečenje neplodnosti. Ovi lekovi podstiču jajnike da oslobode više od jedne jajne ćelije u isto vreme. Ovo je poznato kao superovulacija ili indukcija ovulacije. Ovi lekovi se ponekad daju posle lečenja nekim drugim hormonom, poznatim kao GnRH analogni, koji ima za cilj da ukine svu prirodnu hormonsku stimulaciju jajnika tokom pripreme za precizno određivanje vremenskog ciklusa ovulacije.

Nakon tretmana u lečenju neplodnosti, jajnim ćelijama koje dozrevaju u jajniku se može dozvoliti da prirodno putuju u matericu, ako su jajovodi zdravi. Ponekad se hirurškim putem uzimaju jajne ćelije koje sazru posle tretmana neplodnosti, tako da one mogu biti oplođene sa većom sigurnošću u laboratoriji, a zatim se stavljaju u matericu. Procedure koje vam mogu pomoći da zatrudnite uključuju:

Unutarmateričnu inseminaciju – postupak u kojem se spermatozoidi ubacuju direktno u matericu. Sperma se prikuplja od muškarca obično nakon što on podstiče sebe da ejakulira, a ubaci u matericu pomoću specijalnog katetera ili šprica.
Vantelesna  oplodnja (VTO, u ranim danima postupka je poznata kao “ beba iz epruvete „) kombinuje jajne ćelije i spermatozoide u laboratoriji. Potrebno je hirurški prikupiti jajne ćelije koje je vaša materica ispustila tokom stimulacije. Jajne ćelije i spermatozoidi se kombinuju u laboratoriji, a potom se oplođeni embrioni ubacuju u matericu. Unutar materice mogu biti postavljeni višestruki embrioni, ali VTO ne garantuje da će do trudnoće doći. Ponekad će se više od jedan embrion  implantirati u matericu, što može rezultirati blizanačkom ili višeblizanačkom trudnoćom. Ova procedura prvo zahteva tretman hormonima.
Zigot Intrafalopian prenos ( ZIFT ) i gamet intrafalopian prenos ( GIFT) su varijacije hirurške procedure VTO i zahtevaju prisustvo najmanje jednog zdravog jajovoda. U ZIFT, jaja su operacijom uklonjena iz jajnika i kombinuju se sa spermom u laboratoriji. Dobijeni embrioni se smeštaju u jajovod. GIFT je proces u kome su jaja i sperma zamenjeni u jajovodu pre nego se spermatozoidi i jajna ćelija spoje, omogućavajući spermatozoidima da oplode jajnu ćeliju unutar žene. Kao i kod VTO, ove procedure zahtevaju hormonalnu terapiju pre samog tretmana.

 

7 thoughts on “Lečenje

 1. molim da mi pomognete zelimo bebu al ne uspeva vec 5 god.A izprvog braka i ja i suprug imamo decu.sta je uzrok toga neznam.U NADIDACE TE MI POMOCI VELIKO HVALA.

   1. Doktorka mozete li mi pomoci,vec duze vreme imam problem da ostvarim trudnocu,imam vec jedno dete rodjeno 2008 god carskim rezom,i od tada nikako,isla sam kod svog ginekologa radila nalaze i ultrazvuk,kaze da je sve u redu i da mi ne treba nikakva terapija. ocigledno da postoji nekakav problem ali niko da mi pomogne. HVALA VAM UNAPRED

    1. Draga Milena,
     Desava se da nakon jednog porodjaja zena teze ostaje u drugom stanju. Razgovarajte sa Vasim ginekologom o dopunskoj dijagnostici. S obzirom da je prethodna trudnoca zavrsena carskim rezom postoji mogucnost stvaranja priraslica koje remete ostanak u drugom stanju.
     Srdacan pozdrav!

 2. Poštovana doktorko Ivana,
  Hvala vam što podržavate ovaj sajt svojim stručnim odgovrima i nesebičnoj pomoći koju dajete svim ženama koje pokušavaju da zatrudne ili već čekaju bebu.
  U ovom postu neću objašnjavati rezultate mojih i supugovih analiza koji su uredni, već bih se osvrnula na društveni problem u zemlji Srbiji koja na nedovoljno kvalitetan način pomaže povećanju nataliteta u zemlji.
  Trenutno sam u postupku inseminacije u GAK Narodni front gde dolaze sve žene iz Srbije sa istim problemom.
  Bez obzira na ljubaznost lekarskog osoblja, stičem utisak da se sve radi “kao na traci”, brzo i nekvalitetno, savetovalište za sterilitet u dve prostorije pokriva i savetovalište, i folikulometriju i inseminaciju.
  Bar lepa reč, bar bilo kakva podrška i konverzacija lekara sa nama pacijentima bi puno značila.Pregledi, savetovanje, pa čak i sama inseminacija traju po nekoliko minuta, žene čekaju u redu sa “uzorcima” u nadi da će bar taj put do bebe biti uspešan putem inseminacije, ali ja stičem ustisak da lekari to rade rutinski, kako bismo što pre sve mi kojima ne uspe, stekle pravo na vantelesnu oplodnju o trošku države.
  Ovaj post nije upućen konkretno vama, ali “boli” kada uđete sa tolikom željom u borbu za potomstvo, a sa druge strane, vidite da u državnim ustanovama i o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja, bar kada je inseminacija u pitanju, morate biti spremni na veliku borbu.
  Ja razumem da su privatne klinike iz opravdanih razloga više posvećene pacijentima, ali i od moje i od suprugove plate se redovno odbijaju doprinosi za redovno zdravstveno osiguranje, te je moja molba svim lekarima koji ovo čitaju, i političarima i ovom društvu, da se zapitaju da li je ozbiljan pristup lečenja steriliteta u našoj zemlji ipak vezan samo za naše finansijske (ne)mogućnosti.
  Postoji li način da se nešto uradi po tom pitanju,da kvalitet bude isti kako u privatnim tako i državnim klinikama?
  U pitanju je smisao naših života, a to je da se ostvarimo kao roditelji i povećamo natalitet u zemlji Srbiji.
  Srdačan pozdrav od MARIJE.

  1. Draga Marija,
   Zao mi je sto na Vas post ne mogu da dam odgovor. Volela bih da parovi, posebno zene , koje prolaze kroz borbu sa infertilitetom imaju mnogo vecu podrsku od drustva! Ne da budu povlascene, to nijedna ne zeli, vec da se osecaju dostojanstveno dok prolaze kroz tu borbu. Nadam se da ce doci i takvo vreme! Do tada Vam zelim da se Vas odlazak na kliniku svede na jedan uspesan odlazak!
   Srdacan pozdrav!

 3. zdravo zovem se selma jasam iz srbije ali trenutno zivim u inostranstvu ali jos cekam na papiri imam cerku 6 god i ja i muz nismo hteli odma decu jer nismo imali pravo na opstanak u inostranstvo ali evo dve godine hocemo ali ne moze onda smo odlucili na idemo kod ginekologa kad smo isli pregledali su me i rekli da imam bakterije na desnom jajniku i da mora da se operise ali i drugi mi je zatvoren kaze mora da se otvori ali nije sigurno nista molim vas kazite mi sta da radim jer ovde nemogu kod lekra nemam pravo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *