Ašermanov sindrom

Autor: Dr Ivana Đurđević Starović, spec. ginekologije i akušerstva, medicinska urednica www.hocubebu.rs

Normalno menstrualno krarenje traje od dva do sedam dana. Količina krvi koja se izgubi tokom svakog ciklusa je oko 30-40ml, kod obilnijih menstruacija i do 70ml. A šta kad se to promeni?

Ukoliko je promena nastala nakon ginekološke intervencije, preciznije intervencije koja se vršila na materici, to jest, u materičnoj šupljini, obavezno se javite Vašem ginekologu. Zašto? Moguće je da se radi o Ašermanovom sindromu.

Šta je Ašermanov sindrom i šta ga karakteriše?

Ašermanov sindrom je stečeno oboljenje, a karakreriše ga stvaranje priraslica unutar materice, stvaranje ožiljnog tkiva ili potpuno odsustvo endometrijalnog tkiva. U nekim slučajevima može doći do potpunog slepljivanja prednjeg i zadnjeg zida materice.

Zašto se javlja?

Materična šupljina je obložena endometrijumom, a endometrijum svakog meseca prolazi kroz više faza tokom menstracionog ciklusa. Nakon menstrualnog krvarenja,  endometrijum je tanak, debljine tek oko 1-2mm. Tada započinje proliferativna faza, a endometrijum kreće da buja, raste, zadebljava. Potom dolazi  ovulacija kada je endometrijum spreman da primi oplođenu jajnu ćeliju. Sledeća faza ciklusa je sekretorna faza, koja nastupa dva do tri dana nakon ovulacije. Debljina endometrijuma u ovoj fazi je oko 8mm. U ovoj fazi maksimalno se sekretuje glikogen, kako bi ishranio oplođenu jajnu ćeliju, ukoliko dođe do oplodnje. Ukoliko do oplodnje ipak ne dođe, započinje ljuštenje endometrijuma i menstrualno krvarenje, koje najčešće traje oko 5 dana. U intervencijama koje zahvataju materičnu šupljinu može doći do trajnog oštećenja endometrijuma i Sindroma Ašerman.

Saznaj više:  Grupe podrške parovima koji se bore sa sterilitetom i vantelesnom oplodnjom

Koje su to intervencije?

Ukoliko se desi  prestanak srčanog rada bebe na početku trudnoće (Missed abortion), najčešće od osme do desete nedelje, trudnica to ne registruje dok ne ode na ultrazvučni pregled.

Zadržavanja ploda, koji nije vitalan, unutar materične šupljine stvara veliku verovatnoću za slepljivanje posteljice za materičnu šupljinu. Po registrovanju ove situacije, ginekolog će uraditi dilataciju grlića i kiretažu materične šupljine. Kiretaža se mora uraditi sa posebnim osvrtom na deo gde je embrion bio usađen i oguliti svu zaostalu posteljicu.

Ukoliko se desi spontani pobačaj, bez obzira da li se radi o potpunom ili nepotpunom pobačaju, radi se dilatacija grlića materice i kiretaža šupljine materice, kako bi se izbeglo zadržavanje posteljice i mogućnost stvaranja infekcije.

Tokom porođaja, nakon rađanja bebe, žena izbacuje i posteljicu koja bi trebalo da bude cela. Ukoliko se desi da je deo posteljice zaostao u materičnoj šupljini, radi se kiretaža odmah nakon porođaja. Ponekad se ne uoči zaostatak posteljice i ona ostaje u materičnoj šupljini. Posteljica stvara zapaljenje, kravrenje i bolove. U tom slučaju porodilja se najčešće javlja ginekologu nakon dve do četiri nedelje. Radi se dilatacija grlića i kiretaža materične šupljine radi evakuacije zaostale posteljice.

Takođe, operacije mioma, u kojima dolazi do povrede materične šupljine, mogu dovesti o Ašermanovog sindroma.

Saznaj više:  Tribina o vantelesnoj oplodnji, prilika da postavite pitanja stručnjacima

Bez obzira koji je uzrok sindroma, jako je bitno da se prepozna na vreme. Po postavljanju sumnje na Ašermanov sindrom savetuje se histeroskopija, kako dijagnostička, tako i terapijska. Prilikom histeroskopije posmatra se materična šupljina kamerom i, ukoliko postoje priraslice, vrši se njihovo uklanjanje. Nakon intervencije savetuje se terapija estrogenom, radi ubrzavanja regeneracije endometrijuma.

Ašermanov sindrom je jedan od razlog infertiliteta. Osim nemogućnosti ostanka u drugom stanju, može dovesti i do spontanih pobačaja. Ukoliko se usađivanje i desi, plod usled priraslica nema dovoljno prostora da se razvija i raste. Komplikacija u trudnoći je urasla posteljica, koja duboko prodire u materični zid, te tokom porođaja dolazi do obilnog krvarenja, koje nekada može dovesti i do odstranjivanja materice neposredno nakon porođaja.

Ali, osim ugrožavanja plodnosti žene, može dovesti i do brojnih drugih problema.

Ukoliko su priraslice takve da menstruacija postoji, ali krvarenje ne može da izađe kroz grlić u vaginu i zadržava se u materici, to stvara hematometru, to jest, materičnu šupljinu punu krvi. Pacijentkinja ima bolove, nadutost trbuha, počinje da se razvija zapaljenski sindrom. Zadržana krv unutar materice može da oteče u trbušnu duplju i na taj način dovede do nadražaja trbušne maramice, bolova i, takođe, zapaljenskog sindroma.

Saznaj više:  Da li godine utiču na mušku plodnost?

Da li se može sprečiti Ašermanov sindrom

Važno je, ukoliko ste imali bilo koje od gore navedenih stanja, missed abortion, spontani pobačaj, porođaj, da više obratite pažnju na svoj organizam u prvih par nedelja. Ako primetite bilo kakvu promenu, odmah javite ginekologu.