Kragujevac finansira treći pokušaj VTO, u Valjevu rođena stota beba

Lepe vesti o vantelesnoj oplodnji: Kragujevac finansira treći pokušaj, u Valjevu rođena stota beba

Iz Kragujevca  stižu lepe vesti za parove kojima je potrebna vantelesna oplodnja: lokalna samouprava ovog grada finansiraće treći pokušaj VTO!

Besplatan treći pokušaj VTO

U budžetu za narednu godinu, predvideli su sredstva za finansiranje vantelesne oplodnje kod onih parova kojima prva dva pokušaja VTO o trošku Fepubličkog fonda za zdravstveno osiguranje nisu uspela. U slučaju da moraju sami da finansiraju postupak, parovi bi za vantelesnu oplodnju morali da izdvoje oko 240.000 dinara.

Još nisu poznati bliži kriterijumi za ulazak u ovaj program grada Kragujevca, ali iz uprave poručuju da će se potruditi da sve bude finansijski održivo i da mladi parovi budu zadovoljni.

new-born-baby-1a

S druge strane, ovih dana su rođene 99. i 100. Beba začete u Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice u Valjevu. Stota beba iz Valjevskog programa VTO je jedna od dve devojčice, blizanakinje, koje su na svet došle “carskim rezom”. Bliznakinje su inače začete procesom odmrzavanja embriona, što je deseta među stotinu beba začetih na taj način.

Centar za VTO zvanično je počeo rad u decembru 2012. godine, a pojedine procedure rađene su i pre toga, pa je broj “beba iz epruvete” veći od stotinu. To je jedini VTO centar  koji funkcioniše van univerzitetskih centara u Srbiji. Ono što je veoma pohvalno za valjevski centar je da uprkos malom timu koji radi VTO, kod njih nema liste čekanja. U VTO centar u Valjevu dolaze i parovi bez dece iz drugih delova Srbije, koje šalje RFZO, kao i iz opština koje  iz budžeta pomažu sugrađanima da dobiju potomstvo.

Saznaj više:  Trudni ste i sad se samo opustite i jedite za dvoje - da li je tako?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *