U Sremskoj Mitrovici i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje o trošku grada

Grad Sremska Mitrovica sufinansiraće četvrti pokušaj vantelesne oplodnje ženama do 45 godine starosti odlučeno je na jučerašnjoj sednici Skupštine grada.

Odluka o ostvarivanju prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju koja je većinom glasova usvojena na sednici podrazumeva sufinansiranje sa 100.000 dinara po bračnom ili vanbračnom paru sa teritorije Grada Sremska Mitrovica koji su ispunili određene kriterijume. Navažniji od tih kriterijuma pored mesta stanovanja na teritoriji Mitrovice jeste i da su parovi već iskoristili tri pokušaja vantelesne oplodnje koje finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje i da su žene starosti do 45 godina, za razliku od prethodne odluke po kojoj je starosna granica bila 42 godine.

„Iskreno smatram da je ovo dobra mera populaciona politika i nadam se da će se parovi koji pokušavaju da se ostvare u ulozi roditelja, a ispunjavaju sve kriterijume od 1. juna prijavljivati našoj Upravi kako bi povećali natalitet u Gradu Sremska Mitrovica“, rekao je načelnik Gradske uprave za zdravstveno i socijalno obrazovanje Vojislav Mirnić.

Za ovu namenu iz bužeta Grada Sremska Mitrovica izdvojena su sredstva u visini od 400.000 dinara, ali ukoliko bude veći broj prijava, prema rečima načelnika Mirnića, Grad će iznaći dodatna sredstva koja će nameniti u te svrhe.

Saznaj više:  Nepoznat broj beba rođenih metodom vantelesne oplodnje

Izvor: Ozon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *