U Tiršovoj izvedena prva transplantacija materice

Prva transplantacija materice u Srbiji i ujedno prva transplantacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama urađena je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu.

medicina, operacija, transplantacija
Izvor: Pixabay

Operaciju je izveo veliki tim stručnjaka, stranih lekara koji već imaju iskustva u ovoj intervenciji, a predvodio ju je Mats Branstrum iz Švedske. Sa njim su radila i trojica lekara iz Geteborga, tri sa Harvarda, tri iz Izraela, kao i mnogobrojna ekipa iz Tiršove.

Intervencije su, od uzimanja materice do presađivanja, trajale od osam sati u nedelju ujutru 26. marta do posle ponoći narednog dana.

Jednojajčane bliznakinje su iz Srbije i imaju 37 godina. Ona koja je rođena sa matericom već ima troje dece i odlučila je da pomogne sestri, koja je rođena bez materice.

“Pacijentkinje su odlično, dobro se oporavljaju. Za sada postoperativni tok ide idealno, još je rano da se radujemo potpuno, ali srećni smo, za sada sve ide kako treba”, rekao je profesor Zoran Radojičić, direktor dečije klinike u Tiršovoj.

Prema njegovim rečima, nije retkost da se žensko dete rodi bez materice, a prema statistici godišnje se rodi 10 do 15 devojčica sa ovom kongenitalnom anomalijom.

“Ova transplantacija je od velikog značaja, jer sada te devojčice imaju mogućnost da postanu majke. Operacija nije laka i jako dugo traje, ali su pre 10 godina ljudi mogli da sanjaju o ovakvoj operaciji”, rekao je Radojičić.

Saznaj više:  Zdrava ishrana, zdrava mama, zdrava beba

Doktor Branstrum sa Univerzitetske klinike u Geteborgu istakao je da je ova operacija jedinstven slučaj, jer je reč o prvoj transplantaciji među jednojajčanim bliznakinjama.

“Vi ovde imate i tehničke i medicinske uslove veoma dobre, naravno i odličan tim stručnjaka, a i pacijentkinje su iz Srbije. Osim saradnje sa timom iz Tiršove, u našim redovima je već godinama i doktor Milenković, koji je u mom timu, i koji živi i radi u Švedskoj. Njega znam 20 godina. Svi zajedno radimo mnogobrojna istraživanja i intervencije, i pokušavamo da pomognemo”, rekao je Branstrum.

Prema njegovim rečima, transplantacija kod jednojajčanih bliznakinja je značajna jer su tkiva identična i veće su šanse da se trudnoća iznese.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *