Histerosalpingografija (HSG) i Histerosalpingokontrastsonografija (HSCS)

Histerosalpingografija (HSG) je radiološki metod ispitivanja morfologije cervikalnog kanala, materične šupljine, izgleda i prolaznosti jajovoda.Histerosalpingografijom se može utvrditi postojanje organskih promena na unutrašnjim genitalnim organima, njihova lokalizacija i stepen. Ovo ispitivanje se vrši u prvoj polovini menstrualnog ciklusa ubrizgavanjem jodnog kontrasta kroz kanal grlića materice u materičnu duplju i jajovode. Na osnovu napravljenog rentgenskog snimka, procenjuje se anatomsko stanje materične duplje i jajovoda.

Histerosalpingokontrastsonografija (HSCS) predstavlja metodu ispitivanja prolaznosti tuba pod kontrolom ultrazvuka. Ovaj pregled se izvodi u prvoj fazi ciklusa, 10-12 dana od početka menstrualnog krvarenja. Pregled se izvodi u ambulantnim uslovima. Posle aplikovanja balon – katetera u materičnu šupljinu, u vaginu se uvodi ultrazvučna sonda, a zatim kroz kateter ubrizgava kontrast. Prolazak kontrasta kroz jajovode i njegov izlazak kroz abdominalne ostijume tuba može se veoma lako i pouzdano pratiti na monitoru ultrazvučnog aparata .
Procedura je potpuno bezbolna, te se izvodi bez anestezije, a pacijentkinja je u mogućnosti da se vrati svojim dnevnim aktivnostima, odmah nakon završenog pregleda.


dr Ivana Đurđević Starović  dr Ivana Đurđević-Starović

Saznaj više:  Kolposkopski pregled

29 thoughts on “Histerosalpingografija (HSG) i Histerosalpingokontrastsonografija (HSCS)

 1. Ja sam radila HSG pre desetak meseci zbog inseminacije koja nije uspela, pa me interesuje da li za Vto moram ponovo da je radim? Nama se oduzilo cekanje za inseminaciju zato sto nemamo da platimo, a moramo tri da prodjemo kako bi dosli do Vto.

  1. Draga Gordana,
   Starost analiza ne može biti duža od godinu dana, izuzev briseva i ultrazvuka koji važe tri meseca, a analize hormona važe šest meseci.
   Srdačan pozdrav!

 2. Postovana doktorka,
  radila sam HSG pre 5 dana, (11/03/2013)! Nalaz kaze da je levi jajovod prohodan 2/3, a desni je prohodan 100%! Vec 2 godine pokusavam zatrudneti, a inace imam problem sa neredovnim menstruacijama. Trenutno sam pod terapijom Cyclo Proginova + acide folique. Da li je to mnogo strasno sto je levi jajovod 1/3 neprohodan, kada mogu ocekivati da ce nastupiti trudnoca? Da li ce nesto lose uticati cyclo proginova na trudnocu, u slucaju da ne spazim odmah da sam u drugom stanju? Inace mi je lekar rekao da pijem 3 meseca Cyclo proginovu i acide folique.
  Hvala u napred!

  1. Draga Maki!
   Prohodnost Vaših jajovoda je zadovoljavajića i može doći do trudnoće.Što se tiče hormonske terapije sledite uputstva Vašeg ginekologa.
   Srdačan pozdrav!

 3. Postovana doktorka,
  nalozili su mi da uradim HSG i Histeroskopiju.
  Da li je neophodno da uradim oba i da li HSG moze da se zameni sa HSGS i gde.
  Hvala na odgovoru

  1. Draga Boki,
   Verujem da morate da uradite oba, ukoliko Vam je tako traženo.
   Srdačan pozdrav!

 4. Dobila sam cyclo-progynov-u zbog obilnih i bolnih menstruacija, inace su redovne na 28 dana, hormoni su ok, ali posto zelim bebu nisam zelela kontraceptive, da li je cyclo ok piti ako je sve u redu?

  1. Postovana Daliborka,
   Pretpostavljam da Vam je Vas ginekolog sa razlogom dao cyclo-progynovu da pijete. Ukoliko je uzimate samo zbog obilnih i bolnih menstruacija a mislite da Vam nije potrebna, mozete porazgovarati sa Vasim ginekologom o tome.
   Srdacan pozdrav.

 5. Postovana doktorka, imam jedno pitanje.
  Treba da radim hsg ali s obzirom da nikad nemam redovan ciklus ja ne znam kako da odradim potrebne briseve i analize pre toga.
  Pokusavam svojoj doktorki da objasnim da ja ne mogu da dodjem 4 dana pre ciklusa jer uopste ne znam kada cu dobiti!
  Imala sam pre 2 nedelje i evo opet juce dobila a planirala da idem da radim.
  Molim Vas za savet jer ja ne znam sta da radim.
  Hvala.

  1. Draga Marija,
   Briseve mozete odraditi i neposredno posle menstruacije i ako su uredni, HSG po dogovoru sa doktorkom. Pokušajte još jednom da joj se obratite.
   Srdačan pozdrav!

 6. Postovana doktorka, ciklus dobijam na 3-4 meseca? Interesuje me da li HSG mora da se radi odmah posle menstruacije ili moze i u periodu od 3 meseca kada nemam menstruaciju? Nisu mi davali nikakvu hormonsku terapiju za regulaciju ciklusa. Hvala

  1. Draga Jelena,
   HSG se radi početkom ciklusa jer tada ne postoji verovatnoća da ste u drugom stanju. Kod Vas bi možda bilo potrebnije uraditi hormonski status i otkriti uzrok izostanka menstruacija.
   Srdačan pozdrav!

  1. Draga Dragana,
   Jajovodi su parni organi tako da sansa apsolutno postoji!
   Srdacan pozdrav!

 7. Ne ostajem trudna duže od 8 meseci.. Već imam jednu devojčicu… Doktorka je preporučila hsg ali da mi radi 19 dc jer je to prvi slobodan termin… Da li mislite da je to normalao? I dq li može doći do komplikacija ako se ne radi kad je predvidjeno?

 8. Postovani, interesuje me da li hormonski status moze da se radi van menstrualnog ciklusa, jer mi ciklusi nisu redovni i nikako ne mogu da znam kada ce poceti, ili treba piti neku terapiju pre radjenja, da bi se hormonski status radio 2,3 dana mc? Hvala.

 9. Poštovanje ,
  Juče mi je rađen HSG,za mene je bilo izuzetno bolno ,ali dr. ne zna iz kog razloga .Kontrast je na tren zastao u levom jajovodu ali je naglo krenuo dalje ,kroz desni je proticao poprilicno sporo.
  Moje pitanje zapravo jeste da li je normalno osrednje krvarenje nakon ovog zahvata.

  1. Draga Kalina,
   Krvarenje nakon HSG-a se moze javiti.Ukoliko se krvarenje nastavi, pojaca ili dobijete bolove javite se ginekologu.
   Srdacan pozdrav!

 10. Poštovana,
  trebalo bi da radim HSG. Doktorka u Višegradskoj mi je napisala da je pred menzis potrebno uraditi cervikalni i vaginalni bris, KKS i SE, pa ako su nalazi uredni, zakazati HSG. Ja sam pročitala da je neophodno uraditi i nalaz mikoplazma, ureaplazma i chlamidia? Doktorka mi to nije napisala, pa molim vas za savet. Rezultat vaginalnog brisa je sledeći:
  Izolovana fiziološka flora-
  Direktan preparat: epitelne ćelije laktobacili, gram-bacili
  Rezultat cervikalnog brisa je sledeći:
  Lactobacillus spp.
  Direktan preparat: epitelne ćelije laktobacili
  Da li sa ovakav nalaz vag. i cerv. brisa u redu?

  1. Draga Sandra,
   HyCoS moze da zameni HSG u dijagnostickom smislu ali je za VTO potreban HSG ili laparosokopija.
   Srdacan pozdrav!

 11. Poštovanje,
  imam pitanje vezano za valjanost nalaza. Danas sam radila HSG, a pošto živim u drugoj državi i ne znam jezik, nisam ni razumjela doktoricu kad je rekla da ne dišem. E sad mene interesuje, da li će mi nalaz biti valjan ako sam disala kad mi je ona reka da ne dišem.
  Hvala i srdačan pozdrav.

 12. Postovana, trebam da uradim hsg. Zbog godisnjeg odmora, doktor mi je preporucio da krenem sa kontraceptivima i da po povratku radim hsg, sto bi bila druga polovina ciklusa (verovatno ne pre 18. dana ciklusa). Da li je to uredu? Koliko vidim medju odgovorima i Vas savet je da se hsg radi u prvoj polovini ciklusa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *