Osnovne analize pre vantelesne oplodnje

Osnovne analize pre vantelesne oplodnje, ispitivanja i pregledi su jako važne za oba partnera, jer se na osnovu njih procenjuje šta je uzrok neplodnosti,  koja je dijagnoza, i na kraju da li je moguće početi sa vantelesnom oplodnjom kao metodom lečenja.  Ove analize uključuju ultrazvučni pregled vaginalnom sondom i analizu hormonskog statusa. Na osnovu hormonskog statusa je moguće proceniti očekivanu reakciju na hormonsku terapiju, što je jako bitno u ovoj proceduri.
Tokom prve posete klinici za vantelesnu oplodnju, lekar će vam reći koje je analize neophodno uraditi pre početka procedure.

Osnovne analize pre vantelesne oplodnje su najčešće:

 • Spermogram

Ovo je analiza kojom se utvrđuje količina i kvalitet muških spermatozoida.

 • Hormonske analize

Analize hormona se rade rutinski kod svake žene koja ima problem da zatrudni, kako bi se utvrdilo da li je problem hormonske prirode. Testiraju se sledeći hormoni: TSH, FSH, LH, estradiol, inhibin B, AMH, itd.

 • Analize na rubelu

Ova analiza se zapravo tiče trudnoće. Ako se  analizom u telu žene nađu antitela za rubeolu to znači da majka nije prebolela bolest, za koju se zna da kod 70 % fetusa prouzrokuje anomalije srca, mikrocefaliju, promjene na očima i oštećenje sluha, a može poremetiti i mentalni razvoj deteta, i predlaže se odlaganje trudnoće i vakcinisanje žene.

 • Analiza vaginalnog i cervikalnog brisa
Saznaj više:  Vodič kroz pripremu za postupak VTO o trošku države

U pitanju su analize na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu). Pre planirane trudnoće, a naročito pre neke od metoda asistirane reprodukcije (od insemenacije do IVF), od žene se traži da uradi testove na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu.

 • Test na HIV, hepatitis B i hepatitis C

Ovim metodama meri se prolaznost jajovoda, gleda izgled cerviksa i materične šupljine, kako bi se videlo da li ima nekih prepreka za začeće.

Osnovne analize pre vantelesne oplodnje

Pre početka VTO procedure, svaki par bi trebalo da potpiše saglasnost i da dobije obaveštenje o svom tretmanu. Veoma je važno da parovi budu upoznati sa celom procedurom i rizicima koje ona nosi. Tek ukoliko su saglasni sa tim, tretman može početi.

14 thoughts on “Osnovne analize pre vantelesne oplodnje

  1. Draga Danka,
   Starost analiza ne moze biti duza od godinu dana. Brisevi u ultrazvuk vaze tri meseca. Analize hormona vaze sest meseci. Blize informacije mozete naci na sajtu Republickog fonda za zdravstveno osiguranje.
   Sradcan pozdrav!

 1. Da li mi mozete reci koliko vaze analize za mikoplazmu,ureaplazmu i hlamidiju za proces VTO o trosku fonda,,,radila sam ih pre tri meseca a sada trebam da predam analize sve…da li i one spadaju u briseve …hvala unapred

  1. Draga Dubravka,
   Analize: Chlamidyia, Mycoplasma, Ureaplasma spadaju u briseve i moraju biti stari do tri meseca.
   Srdacan pozdrav!

  1. Draga Ivana,
   Ukoliko je uzrok infertiliteta spermogram HSG nije obavezujuca stavka ili ukoliko ste uradili laparoskopiju.
   Srdacan pozdrav!

  1. Draga Silvija,
   Takav lek ne postoji. Postoje lekovi koji koriguju problem ukoliko postoji i na taj nacin omoguce trudnocu. Svakako se javite ginekologu ukoliko imate problem sa ostankom u drugom stanju.
   srdacan pozdrav

 2. Poštovni,
  Da li MR male karlice (sa kontrastom) ima znacaja u dijagnostici infertiliteta I da li moze biti zamena za HSG pregled? Pre par meseci sam radila MR i nalaz je uredan. Ipak, ginekolog je preporucila histeroskopiju I HSG.

 3. Postovani, radila sam AMH i on iznosi 7.68ng/ml, referentne vrednosti u privatnoj poliklinici su 0.84ng/ml-12.30ng/ml. Kakav je nalaz? Srdacan pozdrav

  1. Draga Iskra,
   Vas AMH upucije da na sindrom policisticnih jajnika. Potrebno je uraditi kompletan hormonski status 2.-4. dana ciklusa.
   Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *