Od bete do bebe

‘Rad je stvorio čoveka. Ja taj rad najviše i volim’. (Beogradski grafit)

Pravljenje bebe? Neki bi rekli da nema lepšeg posla. Šalu na stranu, postizanje trudnoće je u današnje vreme postalo pravi izazov za mnoge parove. Nije nam namera da iritiramo posetitelje sajta hocubebu.rs koji još nisu došli do trudnoće. Ipak, kako naše statistike o posećenosti pokazuju da postoji interesovanje za trenutke nakon pozitivne bete, shvatili smo da je vreme da se na sajtu nađe i članak o samoj trudnoći.

Dakle, ako imate sreće, evo kako izgleda transformacija iz žene u majku… Ako vaš ciklus traje prosečno 28 dana, otprilike na polovini tog ciklusa desiće se ovulacija. Da li ste uspeli da uhvatite baš taj srećni trenutak videćete već u vreme očekivane naredne menstruacije. Ukoliko ona izostane, vreme je za rani test, takozvani ‘pi-pi’ koji se radi iz drugog mlaza prvog jutarnjeg  urina. Po utvrđivanju trudnoće, obično u 6. nedelji, vreme je da uključite još jednog važnog aktera u projekat ostvarivanja majčinstva, vašeg ginekologa. Pre svega, bitno je da verujete svom lekaru. Vaš lekar će uraditi testove i započeti sa vašim prenatalnim kontrolama. Koliko često će se vršiti kontrole i koje vrste pregleda zavisiće od samog toka trudnoće. U najvećem broju slučajeva, kontrole se vrše jedanput mesečno do 28. nedelje trudnoće (do 7. meseca trudnoće), od 28. do 36. nedelje na svake dve nedelje ili dvaput mesečno (od 7. do 9. meseca trudnoće), a posle toga kontrole se vrše nedeljno do porođaja.

Saznaj više:  Postupci za izbegavanje ako se lečite od neplodnosti

Na pregledima se prati stanje majke i bebe. Lekar koji prati vašu trudnoću na svakom pregledu treba da prati vašu telesnu težinu, jer povećana težina može biti znak za trudnički dijabetes ili zadržavanje vode – što može biti indikacija za pre-eklamsiju. Prosečno povećanje težine je od 10 do 15 kg, mada je sve to individualno. Ovde je važno da zapamtite da je zdrava i izbalansirana ishrana važna i za vas i za bebu, a da, ukoliko vi ne budete unosili hranljive sastojke kroz hranu, vaša beba će ih uzeti svakako od vas: kalcijum, na primer, iz kostiju.

Lekar će proveravati vaše ruke i noge, tako što se noge kontrolišu zbog varikoznih vena, a ruke i zglobovi zbog oticanja. Iako je oticanje u nekoj meri normalno, ukoliko je povećano, može ukazivati na simptome pre-eklampsije. Zatim, proverava se krvni pritisak i urin, a pri svakoj poseti, pored pregleda majke, lekar treba da pregleda i plod i da prati da li je sve u redu. Jedan od tih je test rada srca bebe. Analiza krvi se radi na prvoj kontroli, u 28. i 36. nedelji, ukoliko Rh faktor nije negativan. Tada se radi na mesečnom nivou i prati se prisustvo antitela. Test krvi na prvoj kontroli pokazuje pojavu anemije, hepatitisa B, sifilisa, određuje se krvna grupa i imunitet na rubeolu. Rubeola u ranoj trudnoći može imati ozbiljne posledice u razvoju vaše bebe. Kasnije kontrole se vrše zbog anemije. Redovan ultrazvuk radi se u 12. nedelji i na osnovu veličine ploda određuje se termin porođaja. Sledeći ultrazvuk radi se u 20. nedelji kako bi se pratio razvoj ploda. Tu se ispituje abnormalnost organa, kičme, udova i glave, kao i razvoj bebe.

Saznaj više:  I u Americi urađena transplantacija materice

Nakon što uđete u 9. mesec, odnosno u 36. nedelju, počinju pripreme za porođaj i tad je najbolje vreme za pakovanje torbe za bolnicu, pripreme dečjih stvari i najvažnije, odabir bolnice gde ćete se poroditi.

Žudnja za hranom

Trudnice žude za kiselim krastačićima i slatkišima? Ne baš. Nije tačno da su sve žene u trudnoći  gladne krastavčića i nezdrave hrane, ali naučnici kažu da žudnja za određenom vrstom hrane može da vam kaže šta je vašem telu potrebno. Na primer, žene kojima se strašno jedu kiseli krastavčići u stvari žele so i možda imaju nedostatak nekih minerala, naročito natrijuma. Dodaci ishrani koji sadrže minerale su posebno važni u trudnoći kad količina krvi u ženskom telu poraste i do 20 odsto, pa se postojeći minerali ‘razblaže’.  Takođe, mnoge trudnice žude za slatkišima poput sladoleda, jer ih takva hrana asocira na prijatnost. Šećer koji se nalazi u slatkišima, ali u hlebu, testenini i pirinču uzrokuje proizvodnju hormona sreće, serotonina , koji čini da se žena oseća dobro.

Trudnoća u ciframa

  • Ljudska trudnoća traje 40 nedelja:  Prema formuli koju je razvio nemački ginekolog Franc Karl Negele još u ranom 19. veku, predviđeni datum porođaja izračunava se tako što se doda jedna godina, oduzmu tri meseca i doda 7 dana na datum prvog dana ženine poslednje menstruacije.  Rezultat je približno 280 dana (40 nedelja) od poslednje menstruacije.
  • Prvih 8 nedelja vaša beba se zove embrion, kasnije je unapređena u zvanje fetusa
  • Trudnoća je podeljena na tri trimestra
  • U vreme kašnjenja očekivane menstruacije, hormon beta HCG u količini većoj od 5 jedinica označava pozitivan test na trudnoću
Saznaj više:  Tri reči pomoću kojih mogu da se opišu žene koje prolaze kroz VTO

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *