Zašto je jod važan

Mnoge žene nisu upoznate sa činjenicom da štitasta žlezda igra značajnu ulogu u reprodukciji upravo zbog efekata hormona štitaste žlezde na jajnike. Jod, jedan od najvažnijih mikronutrijenata, od suštinskog je značaja za normalno lučenje hormona štitaste žlezde i normalan neurološki razvoj unutar materice. Tokom trudnoće, unos joda mora biti povećan za 50 odsto, zbog fiziološkog povećanja lučenja štitaste žlezde majke, povećanih gubitaka joda kroz bubrege majke i potreba fetusa za sopstveno lučenje hormona štitaste žlezde.

Kod žena se najčešće javlja problem bilo zbog smanjenja aktivnosti štitaste žlezde (hipotiroidizam) – gde telo proizvodi nedovoljnu količinu tiroidnog hormona što dovodi do usporavanja metabolizma, bilo zbog povećane aktivnosti štitaste žlezde (hipertiroidizam), gde telo proizvodi veliku količinu tiroidnog hormona što dovodi do ubrzavanja metabolizma.

Nedostatak joda pogađa oko dva miliona ljudi širom sveta i glavni je uzrok mentalnih oštećenja koja se mogu prevenirati.  Svake godine, 38 miliona novorođenih beba u zemljama u razvoju pogođene su nedostatkom joda, uprkos postojećim naporima Svetske zdravstvene organizacije, UN i Međunarodnog saveta za kontrolu poremećaja  zbog nedostatka joda.  Jod se prirodno nalazi u hrani kao što su morska riba, plodovi mora, hleb, sir, kravlje mleko, jaja, jogurt.  Jod je od vitalnog značaja za plodnost i zdravo telo.

Saznaj više:  Zvanično pomerena starosna granica za žene za VTO o trošku države

Žene u reproduktivnom periodu trebalo bi da unose 150 mikrograma joda dnevno. Trudnice i dojilje trebalo bi da unose 250 mikrograma joda dnevno, kako bi se štitasta žlezda njihove bebe pravilno razvila. Ukoliko se na vreme ne otkriju i ne leče, i smanjena i povećana aktivnost štitaste žlezde mogu imati loš efekat  na Vas i na Vašu bebu.

Uz zdravu i uravnoteženu ishranu, a da poboljšate svoje zdravlje preporučuje se, tokom trudnoće i dojenja, osim joda, i dodatni unos vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina. Femibion® Zdrava trudnoća je vitaminski preparat za trudnice koji zahvaljujući svom sastavu ispunjava specifične potrebe žena u reproduktivnom periodu, od trenutka planiranja trudnoće do kraja perioda dojenja.  Femibion® Zdrava trudnoća obezbeđuje optimalan unos folata, vitamina i joda neophodnih za pravilan razvoj ploda.

A šta ako štitasta žlezda ne radi kako treba?

Ključni simptomi povećane aktivnosti štitaste žlezde su gubitak težine ili izostanak povećanja telesne težine u trudnoći, razdražljivost i anksioznost, ubrazan rad srca, tremor ruku.

Oboljenje štitaste žlezde povećava rizik od prevremenog porođaja ili rođenja mrtve bebe, a može dovesti  i do problema u razvoju mozga kao i do odlubljivanja placente, potencijalno fatalnog stanja za majku i dete, jer se placenta prerano odvaja od unutrašnjeg zida materice, pre rodjenja deteta.

Saznaj više:  Da li će surogat majčinstvo uskoro zaživeti u Srbiji

Trudnice bi trebalo da izvrše pregled štitaste žlezde barem jednom na početku svoje trudnoće. Ukoliko ste već  imali probleme sa štitastom žlezdom, preporučuje se da u trudnoći kontroliše štitastu žlezdu na svakih šest do osam nedelja. Na taj način bićete sigurni da ste Vi i Vaše dete pod kontrolom. Majke treba da osluškuju svoj organizam i kontaktiraju lekara u slučaju da osećaju neki od navedenih simptoma: umor, depresija, bol u zglobovima i mišićima, zaboravnost i preosetljivost na hladnoću.

Napomena: Tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Merck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *