Sav taj stres i kako mu pobeći

Svakodnevno smo izloženi mnogobrojnim stresovima, kako akutnim, tako i hroničnim. Stres ima dramatičan uticaj na vaše telo, a mnogobrojna istraživanja su pokazala da akutni stres direktno utiče na reproduktivnu sposobnost. Tokom stresa, telo smanjuje funkcionisanje na osnovne životne funkcije i na taj način pokušava da zaštiti organizam. Postoje interesantna naučna mišljenja o tome kako telo žene jednostavno nije ’dizajnirano’ da bez posledica podnese sve izazove koje donosi savremeni život. Kao rezultat toga, i reproduktivna sposobnost opada.

Jedan od problema sa kojima se bore mnoge žene jeste i kako smanjiti uticaj stresa na reproduktivnu sposobnost. Psihološko savetovalište Hoću bebu, trudi se unazad duže od dve godine, da smanji nivo stresa putem razgovora sa psiholozima. Na taj način osoba osoba lakše prolazi kroz infertilitet i proces vantelesne oplodnje.

Sav taj stres i kako mu pobeći

Ipak, način oslobađanje od stresa je individualan. Evo nekih načina koje predlažemo, a vi probajte da odaberete onaj koji bi vam najviše odgovarao:

  • Bavite se fizičkom aktivnošću!

Vežbanjem se podiže nivo endorfina, hormona koji je zadužen za osećaj sreće. Vežbajte bilo gde, teretana, park, pored reke…samo vežbajte!

  • Meditirajte!

Meditacija, kao deo istočnjačke mudrosti i načina života, tek u drugoj polovini dvadesetog veka postaje zastupljenija u zapadnjačkom svetu. Pokazalo se da je upravo to jedan od boljih načina borbe sa protiv stresa. Meditacija smanjuje nivo kortizola, hormona koji se oslobađa tokom stresa. Takođe povećava nivo oksitocina i melatonina, odgovornih za relaksaciju, odmor, emocije ljubavi i osećaj poverenja. RBI Beauty Centar organizuje radionicu „Kako spoznati i relaksirati svoje telo i otkloniti eventualne uzroke bolesti“. Ko je zainteresovan, može ih posetiti subotom i nedeljom od 16h u Bulevaru Oslobođenja 15, u Beogradu.

  •  Izdvojte vreme samo za sebe, idite na masažu!

Stres se nakuplja u organizmu. Opuštajuća masaža, vas i vašeg partnera, imaće povoljan uticaj na smanjenje nivoa stresa, a samim tim i na infertilitet. Ukoliko vam je skupo, komplikovano da izlazite iz kuće ili nešto treće- za početak, probajte masažu kod kuće. Mirišljavo ulje, sveće i blizina partnera definitivno će pomoći da zaboravite na stres, makar privremeno.

Saznaj više:  Zašto je telesna težina važna za VTO

Provodite što više vremena sa vašim bližnjima

Ne postoji ništa bolje od osećaja da ste okruženi ljudima koji vas vole i podržavaju! Smeh je lekovit, a ako ste okruženi svojim najbližima velike su verovatnoće da će ga biti u izobilju.

Za kraj, samo da podsetimo: ukoliko u borbi protiv stresa upotrebite što više preporučenih tehnika, borba će biti uspešnija!

Piše: dr Ivana Đurđević Starović, medicinski urednik sajta www.hocubebu.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *