Zdrava ishrana, zdrava mama, zdrava beba

Piše: Prof. dr Jagoda Jorga

Pravilna ishrana važna je u svim periodima života. Ono što izdvaja trudnoću je činjenica da nutrijenti koji su neophodni moraju biti uneti baš tada u određenim, potrebnim količinama.

Pojednostavljeno, za prvu polovinu trudnoće karakterističan je intenzivan razvoj svih tkiva i organa, a za drugu rast. Tako su i potrebe u ishrani unekoliko različite te kažemo da su u početku prevasdhodno veće potrebe za vitaminima i belančevinama a u drugoj polovini kada beba intenzivno raste, potrebe i u kalorijama i drugim nutrijentima. Često se to rešava savetom „jedi za dvoje“!

Pored toga što to rezultira velikim povećanjem težine trudnice i komplikacijama, ne manje je važno da je ishrana preobilna u kalorijama najčešće deficitarna u nutrijentima neophodnim za pravilan razvoj ploda. Neke od njih trudnice imaju u rezervama, pa mogu da ih „pozajme“ svojim bebama kao što rade sa gvožđem i kalcijumom po cenu sopstvenih deficita u vidu anemije i početne osteoporoze. Mnoge druge bitne nutrijente, vitamine i masne kiseline nemaju deponovane niti ih mogu obezbediti čak ni optimalnom ishranom. Tipičan primer za to je „folat“, čiji deficit dovodi do nepravilnosti u razvoju nervnog sistema, srca, urinarnog trakta.

Kako su istraživanja pokazala, većina žena ne unosi hranom dovoljne količine ovog vitamina, to se unazad 15-tak godina preporučuje suplementacija u količini od 400 μg/dan do 600 μg/dan, u mnogim zemljama pa i kod nas obavezno u trudnoći. Istraživanja, međutim, pokazuju da bi optimalna suplementacija trebalo da obuhvata i 4-12 nedelja pre trudnoće.

Saznaj više:  Da li ste znali? Žene u Srbiji redovno idu kod ginekologa

Na ovaj način sprečavaju se malformacije u 100 % slučajeva, rezultat koji se u medicini retko viđa. To podrazumeva i određen oblik ovog vitamina tzv. 5-MTHF koji je identičan biološki aktivnom vitaminu u našem organizmu za razliku od folne kiseline koja je kod određenog broja ljudi slabo iskoristljiva. Pojednostavljena preporuka za ishranu u trudnoći bi bila: treba uzimati multivitaminske suplemente posebno formulisane za ovo stanje u hemijskom obliku koji je najbolje biološki iskoristljiv uz napomenu da to nikad ne može da zameni hranu koja treba da je velike hranljive, a male kalorijske gustine od 2 kcal/gram.

Napomena: Tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Merck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *