Dijagnoza

Važan prvi korak u dijagnostifikovanju ženske neplodnosti je utvrđivanje da li se ovulacija dešava u predvidljivim intervalima. Kada se jajna ćelija odvoji, ona izaziva promene polnih hormona u telu. Ove promena polnih hormona se mogu detektovati sledećim testovima:

• Rano ujutro telesna temperatura tela zavisi od hormona. Ako svako jutro, čim se probudite, izmerite temperaturu pomoću preciznog termometra (nazvanog bazalni telesni termometar ) primetićete da je vaša temperatura nešto viša tokom druge polovine mesečnog ciklusa. Ova mala promena temperature se javlja posle ovulacije.
• Test predskazivač ovulacije može da predvidi oslobađanje jajne ćelije preko urina. Urin test proverava visok nivo luteinizirajućeg hormona. Pozitivan test blizu sredine ciklusa znači da ste, verovatno, nedavno ovulirali ili ćete ovulirati uskoro. Test koji predskazuje ovulaciju je komplet koji je dostupan u većini drogerija i apoteka, a može se izvršiti i u vašem domu.
Takođe, možete da ispitate svoj vaginalni sekret kod kuće. Uz pažljiva uputstva, neke žene su u stanju da protumače promene u izgledu vaginalnog sekreta i doslednosti grlića materice  kao znak hormonskih promena koje pokazuju da je došlo do ovulacije.
Nakon što lekar ispita vašu vaginu i karlične organe, uzorak sluzi iz vašeg grlića materice i vagine može biti testiran na moguću infekciju. Ako je potrebno, uzorak krvi se, takođe, može koristiti da potvrdi normalnu ovulaciju merenjem visokog nivoa progesterona u kasnijoj fazi menstrualnog ciklusa. Nivoi krvi dva dodatna polna hormona, mehurastog stimulišućeg hormona i estradiola, mogu pomoći da se pokaže da li jajnici funkcionišu dovoljno dobro da bi se oslobodila jajna ćelija. Ovi testovi krvi obično se rade u određenim periodima menstrualnog ciklusa. Drugi testovi krvi mogu biti potrebni za merenje funkcije vaše štitaste žlezde, hipofize i  nadbubrežne žlezde.

Drugi testovi koji se koriste da bi se ispitao uzrok neplodnosti ispituju fizičku strukturu karlice.
Histerosalpingogram je rendgenska studija urađena tako što rendgen obojena tečnost teče u vašu matericu kroz uzan kateter postavljen unutar materice. Boja naglašava oblik vaše materične duplje i otkriva probleme kao što su polipi, fibroidni tumor ili druge varijacije u obliku i izgledu materice. Boja protiče i kroz jajovode i može otkriti probleme kao što su delimične ili potpune blokade jajnika.
Ultrazvuk pokazuje oblik i veličinu materice i daje neke informacije o materičnoj duplji i unutrašnjosti. Ovaj test ne može odrediti da li su jajovodi blokirani. Ultrazvuk može da identifikuje jajnike, njihov oblik i veličinu, kao i prisustvo u razvoju ciste. Ultrazvuk karlice ne podrazumeva korišćenje rendgen zraka ili boje.
Histeroskopija i laparoskopija su hirurške procedure koje obavlja ginekolog. Oba postupka koriste malu video kameru da bi se videli karlični organi. Vaš ginekolog može da vidi unutrašnjost materice tokom histeroskopije, može da uradi biopsiju, i, u nekim slučajevima, može ukloniti polipe, fibroide ili ožiljke. Laparoskopija omogućava vašem lekaru da vidi spoljašnjost materice, kao i da ispita vaše jajnike. Ponekad je moguće ukloniti ciste ili ožiljke na jajnicima pomoću laparoskopije.

Kada par ima teškoća u postizanju trudnoće koje je izazvao problem u plodnosti žene, objašnjenje za neplodnost može se naći u oko četiri od pet slučajeva. To je važno za muškarca kako bi se proverilo da li i on ima problema. U redu je nastaviti sa seksualnim aktivnostima tokom procene plodnosti, osim ako vam lekar ne savetuje drugačije. Uz kontinuirano česte seksualne odnose,  imate između 1% i 3 % šanse za postizanje trudnoće tokom svakog novog ciklusa,  čak i bez lečenja.

 

11 thoughts on “Dijagnoza

 1. Postovana, pokusavam da ostanem u drugom stanju vise od godinu dana. Molim da brzi odgovor jer sam jako zabrinuta. Imam 35 godina, jedna prirodan porod sa 28 godina. Od nalaza sa moje strane uradjeni PAPA, vaginalni i cervikalni bris, bris na hlamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu, prolaktin i hormone stitne zlijezde (svi nalazi uredni). Suprug radio spermiogram (uredan) i spermokulturu koja je prvo pokazala klebsielu, koja nije lijecena vec je ponovljen nalaz i pokazao je esherihiju i za to je dat antibiotik koji je ispio. Kontrolni nalaz jos nije radjen. Posljednja menstruacija bila 5.9.2014. Poslije toga na 11. dan ciklusa radjena folikulometrija gdje je ginekolog utvrdila da nema dominantnog folikula i da ne treba u tom ciklusu vise da se prati folikul nego da dodjem nakon menstruacije. Ipak mi smo imali odnose na 16. dan ciklusa. Nakon sto je menstruacija kasnila 3-4 dana uradila sam test na trudnocu i pokazao se pozitivan. Odmah sam se javila ginekologu i ona je rekla da jos uvijek ne vidi nikakve tragove trudnoce osim zadebljale materice ali to bi, kako kaze, moglo biti i usljed predstojece menstruacije.Ono sto jeste nasla je cista na lijevom jajniku od 3 cm. Dosad takvih tegoba nisam nikad imala, menstruacije su mi relativno redovne, od 28 do 32 dana i nikad otkad sam je sa 13 godina dobila prvi put, nije izostala. Ginekolog je rekla da dodjem na novi uzv za 7 dana i da se javim ukoliko bude krvarenja u medjuvremenu. Da li je moguce da sam ipak trudna, ili je pozitivan test posljedica ciste koja se mozda stvorila usljed anovulatornog ciklusa? Molim za brzi odgovor i hvala. Bojana

  1. Da napomene, uzv je radjen juce, 10.10.2014. Da li je suvise rano da se trudnoca vidi? Kolike su sanse da je test lazno pozitivan i sta se desava ukoliko je u pitanju trudnoca a prisutna je cista ove velicine, 3 cm? Molim za bzi odgovor. Hvala!

  2. Draga Bojana,
   Test na trudnoću je pozitivan van trudnoće samo u retkim slučajevima, tako da mislim da se radi o trudnoći! A cista koja je viđena najverovatnije je cista žutog tela sto predstavlja normalan nalaz u trudnoći! Nadam se da ćete nas obradovati pozitivnim informacijama!
   Srdačan pozdrav!

 2. Postovani, u toku smo procesa redovnih analiza i pregleda radi postizanja plodnosti nakon godinu dana bez rezultata prirodnim putem. Suprugovi nalazi su u redu, a ja imam redovne menstruacije i ovulaciju. Radila sam HSG skoro i nalaz je sledeci- oba jajovoda izvijugana, desni u potpunosti propusta kontrast na abdominalni ostijum. Kod levog dolazi do zastoja u ampularnom delu. Receno mi je da je to dobar nalaz, ali me zanima da li to znaci da je levi potpuno neprohodan i neuopotrebljiv i da li, ukoliko imam ovulaciju iz njega znaci da u tom mesecu ne mogu zatrudneti? Unapred zahvalna, srdacan pozdrav.

  1. Draga Nikolija,
   Prema Vasem pisanju mogu zakljuciti da levi jajovod nije prohodan. Medjutim to ne znaci da ne mozete zatudneti ukoliko je ovulacija na levoj jajniku.Jajna ćelima ima mogućnost migracije i može se desiti da ona dodje do desne tube i da se onda u njoj desi oplodnja i potom implatacija u matericu. Naravno mnogo je veca verovatnoca da se oplodnja desi kada je ovulacija na desnom jajniku jer je desni jajovod prohodan.
   Srdacan pozdrav!

 3. Hvala vam na brzom odgovoru! Imam jos jedno pitanje, da li postoji mogucnost lecenja te neprohodnosti na levom jajniku i kako se to uopste tretira? Pozdrav

  1. Draga Nikolija,
   Postoji hirursko lecenje neprohodnih jajovoda ali s obzirom da je kod Vas samo jedan jajovod neprohodan ne bih Vam savetovala tako nesto. Svaka hirurska operacija nosi rizik od stvaranja novih priraslica i na taj nacin bi ste mogli ugroziti i drugi jajovod.
   Srdacan pozdrav!

 4. Pokušavam već par meseci da ostanem u drugom stanju. Imam 36 godina. Menstruacije su mi uvek bile obilnije na 23-24 dana i trajale po 5 dana. Imam miom na prednjem zidu materice. U poslednjih par godina jednom godišnje imam folikularnu cistu koja mi poremeti menstruaciju i uz pomoć Primolut nora ona pukne i posle se sve reguliše. Poslednju menstruaciju sam dobila 48-mi dan i doktorka kaže kako ulazim u menopauzu. Pre par dana sam radila hormonski status, TSH mi je 5,7, a T3 i T4 su u redu. Progesteron mi je 0,82. AMH je 0,176 i to je jako loš rezultat. Kakva je procedura u ovom slučaju?

  1. Draga Branka,
   Vama je TSH visok i trebali biste uraditi pregled endokrinologa. Progesteron niste napisali kada ste radili, kog dana ciklusa. AMH jeste nizak ali prvo regulisite rad stitaste zkezde.
   Pozdrav!

 5. Draga Aleksandra,
  Vasi nalazi upucuju da se kod Vas najverovatnije radi o sindromu policisticnih jajnika. Konsultujte Vaseg ginekologa radi dopunske dijagnostike i uvodjenja terapije.
  Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *