Embriotransfer

O broju embriona koji treba da budu preneti treba se dogovoriti pre početka lečenja. Parovi treba pažljivo da razmisle o prenosu jednog embriona, posebno kada je žena ispod 35 godina starosti i kada je pet ili više embriona proizvedeno. Ako imate 40 godina ili više, najviše se mogu preneti tri embriona.

Što se više embriona zameni, veći je rizik od višeplodne trudnoće i porođaja.

Višestruke trudnoće su povezane sa značajno povećanim rizikom od preranog  porođaja, što je rezultiralo sa tri do pet puta većim rizikom od slepila, gluvoće i cerebralne paralize. Ako nešto embriona ostane, a da su odgovarajući, oni mogu biti zamrznuti za buduće pokušaje vantelesne oplodnje.
Neke klinike mogu ponuditi proces koji se zove blastocista transfer. Ovaj proces podrazumeva mesto gde se oplođene jajne ćelije ostavljaju da sazru pet do šest dana pre nego što budu prebačene.

 

2 thoughts on “Embriotransfer

  1. Imam jedno ozbiljno pitanje pa bih bila zahvalna ako bi mi neko odgovorio. Imala sam aspiraciju 19. 10 a embriotransfer 22.10. Posle embriotransfera doktorica mi je radila ultrazvuk i videla da imam blagu hiperstimulaciju. Da li je njena greska sto nije videla da imam hiperstimulaciju pre embriotransfera?

    1. Draga Milice,
      Možda je hiperstimulacija počela da se razvija nakon embriotransfera.
      Želim Vam brz oporavak od hiperstimulacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *