Vodič “Šta da pitam ginekologa”

Piše: Jelena Misita, pokretač i koordinator projekta www.hocubebu.rs

 

Savetovalište „Hoću bebu“  nedavno je obeležilo dve godine postojanja. Tokom ove dve godine, trudili smo se da budemo „desna ruka“ u davanju podrške, ohrabrenja, ali i informacija parovima koji imaju problema s plodnošću, od onih koji su uplašeni, jer tek kreću u skupljanje podataka o svom problemu, do onih koje čeka vantelesna oplodnja.

Nakon dužeg razmišljanja o načinu na koji bismo obeležili dvogodišnjicu, odlučili smo da napravimo neku vrstu praktikuma – vodiča kroz najčešća pitanja koja postavlja ginekolog, ali i pitanja koja bi mogla da postavi žena.

Ova tema se skoro sama nametnula, jer su naše posetiteljke i posetioci tokom protekle dve godine zapravo imali najviše pitanja u vezi sa tumačenjem analiza i dijagnoza. Ovo nije dobro, iz najmanje dva razloga- prvo, jer nam pokazuje da žene izlaze iz ginekološke ordinacije s više pitanja nego što su ušle i drugo, naš projekat je namenjen prvenstveno pružanju psihološke podrške, a naše žene, izgleda, niti ko pita kako se osećaju, niti one traže tu pomoć, jer nisu navikle.

Odlučili smo da napravimo Vodič “Šta da pitam ginekologa?” čiji je cilj da parovima objasni šta mogu da očekuju tokom ginekološkog pregleda, ali i šta bi mogli da pitaju ginekologa. “Nadamo se da smo na ovaj način bar malo doprineli da se ženama smanji stres od ginekološkog pregleda, što je važno, jer manje stresa znači brži put do željene bebe. Cilj je da parovi, a naročito žene, izađu iz lekarske ordinacije s manje straha i manje pitanja, nego što su imale kad su ušle u ordinaciju.“- kaže Jana Aleksić, psihološkinja i koautorka Vodiča.

VAŽNOST PSIHOLOŠKE PODRŠKE

 • Parovi često imaju utisak da kroz ove životne teškoće prolaze sami.
 • Kod para se tokom procesa lečenja javljaju osećanja tuge, straha, neraspoloženja, napetosti, samosažaljenja, tuge, krivice, čak i očaja.
 • Prinuđeni su da se bore sa osećanjem sramote i stida što nisu poput drugih parova, da odgovaraju na neprijatna pitanja, rešavaju međusobne oscilacije u odnosima
 • Sve druge sfere života su minimizirane u odnosu na plodnost, sve se vrti oko toga
 • Seksualni život i bliskost često trpe teške posledice zbog borbe za potomstvo.
 • Dobra psihološka podrška mnogo znači u procesu lečenja, jer pomaže da se strahovi racionalizuju, da se napravi bolji životni balans i amortizuje stres.

PREUZMITE VODIČ 

 

13 thoughts on “Vodič “Šta da pitam ginekologa”

 1. Ja sam Andrijana imam 24 godina, radila sam, Anti Mullerian Hormon i rezultat je 17,878 i od ranije imam policisticne jajnike, sta vi mislite o tome, u napred hvala!!!

  1. Draga Andrijana
   Niste napisali u kojim jedinicama je izrazen AMH.
   Pozdrav!

 2. Postovana dr Ivana.
  Ja imam PCOs i zbog toga nemam redovne ovulacije, a muzu je promenljiv spermogram. Zbog toga smo pre godinu i po dana radili prvu inseminaciju koja nije bila uspesna. k
  Kad je nakon dva meseca trebalo da radimo drugu, nismo mogli jer sam ja u cervikalnom i vaginalnom brisu imala bakteriju streptococus agalactiae. Vec godinu i mesec dana ne uspevam da izlecim tu bakteriju i to me sprecava u daljim pokusajima da ostanem trudna (IUI ili IVF, jer dok mi nisu dobri brisevi ne mogu nista da radim. Pokusala sam da ojacam imunitet raznim preparatima i svo ovo vreme mi lekari prepisuju razlicite antibiotike i vaginalete, ali nista ne pomaze.
  Do sada su mi kao terapiju davali:
  -eritromicin i nistatin kao vaginalete,
  -zatim ciprocinal oralno i lomexin vaginalno,
  -ciprocinal oralno i poligynax vaginalno,
  -ampicilin i nistatin vaginalnosinacilin oralno i gynofort vaginalno,
  -clindamicin oralno i chloramphenicol i nistatin vaginalno,
  – macmiror 30 dana vaginalno
  i nista nije urodilo plodom. Stojim u mestu sve dok imam tu bakteriju.
  Da li Vi mozda imate iskustva sa lecenjem ove bakterije i da li mozete da mi date neki savet u vezi toga?
  Hvala unapred.
  Srdacno,
  Boba

  1. Draga Bobo,
   Morate proveriti briseve partnera jer Vam mozda on prenosi. Lecenje je uz antibiogram i mozete svakako uvek uzimati vaginalne probiotike.
   Srdacan pozdrav!

 3. Poštovana doktorko,
  Imam 33 godine a već 4 pokušavam da zatrudnim- bez uspeha.
  Suprugovi rezultati su u redu a ja sam odradila čitav niz pregleda-
  HSG,histeroskopiju, laparoskopiju, sve hormone i vitamine (OGTT test) koje je endokrinolog tražio i sve je u redu. Pošto ne želimo da čekamo, krenuli smo na VTO gde je komisija tražila bar 3 Inseminacije pre same VTO. Dve su prošle bezuspešno a sad treba da radimo treću, mada sam prilično skeptična.
  Volela bih da mi kažete da li je kod nas u pitanju tzv. Idiopatski sterilitet i šta bi se još moglo testirati?

  Srdačan pozdrav
  Bilja

  1. Draga Biljana,
   Na osnovu onoga sto ste napisali verovatno se radi o idiopatskom infertilitetu.
   Mada mozete uraditi antispermatozoidna antitella, koliko vidim to niste radili.
   Srdacan pozdrav!

 4. Moja kći ina 39 godina i savetovana joj je VTO kao način da dobije dete. Ona je nezaposlena, a njen suprug povremeno radi kod privatnika i nije osiguran.

  Da li je moguće i šta je sve potrebno da se uradi VTO i da ta VTO bude besplatna??

  Hvala unapred za detaljne odgovore.

  1. Postovani Lazare,
   Vasa cerka mora imati zdravstveno osiguranje da bi stekla pravo na VTO o trosku fonda. Ukoliko je nezaposlena moze se prijaviti na biro za nezaposlene i na taj nacin steci pravo na osiguranje.
   Srdacan pozdrav!

 5. Postovana doktorice,
  Da li drzava finansira VTO ukoliko muskarac ima azoospermiju?
  Hvala unapred, pozdrav.

  1. Draga Dragana,
   Prema nasim informaciijama drzava ne finansira VTO ukoliko je problem azoospermija.
   Srdacan pozdrav!

 6. Postovana dr.Ivana,htela bi da Vas pitam za misljenje,uradila sam AMH hormon i rezultat mi je 2,99 ng/ml(bio mi je 3-ći dan ciklusaa) imam 26 godina.Referentne vrednosti su 1,18-9,16ng/ml.Zanima me vase misljenje!Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *