FAQ

Da li postoji nešto što možemo da uradimo da bismo poboljšali naše šanse za uspeh?

 

Iako je vantelesna oplodnja medicinski postupak na koji nemate uticaj, postoji nekoliko stvari vezanih za vaš životni stil koje možete da promenite kako biste povećali svoje šanse u korist lečenja. Stop pušenju – za oba partnera – je najvažnija stvar koju treba da uradite. Njeni pozitivni efekti ne mogu se izjednačiti sa bilo kakvim medicinskim podešavanjima vašeg lečenja! Da li ste znali da su razne studije pokazale da je ženama koje puše potrebno oko dva puta više pokušaja vantelesne oplodnje u cilju ostvarivanja trudnoće? Ili da ostaci nikotinskih proizvoda dovode do bržeg smanjenja rezerve jajnih ćelija, što, prema istraživanjima, može da izazove do četiri godine raniji ulazak u menopauzu kod žena pušača? Ili da pušenje ima negativan uticaj na plodnost muškarca? Sperma pušača je znatno siromašnijeg kvaliteta nego nepušača. Ako zaista želite da zatrudnite, prva stvar koju treba da uradite je da prestanete sa pušenjem.

Da li su tretmani hormonima štetni za mene ili za moje (buduće) dete?

 

Hormoni koji upravljaju tokom vantelesnog tretmana mogu imati neke neželjene efekte. Srećom, oni nisu ozbiljni i samo su privremeni.
Tvrdnje da hormoni koji se koriste u lečenju vantelesne oplodnje mogu biti kancerogeni, ili da mogu imati druge ” štetne posledice “, nisu utemeljene na medicinskim podacima. Štaviše, ovi hormoni su davani ženama sa velikim problemima neplodnosti, mnogo pre nego što su se pojavili  tretmani vantelesne oplodnje, bez ikakvih štetnih posledica.
Takođe, u odnosu na decu rođenu do sada, nijedna studija nije dokazala da bi se (potencijalni) rak češće javio nego kod dece koja su rođena bez hormonske stimulacije.
Istraživanja u vezi sa efektima hormonskog tretmana se još uvek sprovode širom sveta, a u interesu što veće bezbednosti vantelesne oplodnje.

Da li će vantelesna oplodnja značajno povećati šanse za dobijanje blizanaca ili trojki ?

 

Ne, ne više. Medicinski stav o CRG je oduvek bio da se prenese samo ograničen broj embriona i statutna pravila kažu da je glavni cilj da se ograniči broj embriona koji će biti preneti.
Zašto je to toliko važno? Pa, ako žena koja je mlađa od 37 zatrudni putem vantelesne oplodnje, ona ima skoro 30% šanse da dobije blizance ako su dva embriona prebačena u njenu matericu, i skoro 40% ako su tri embriona prebačena. U drugom slučaju, postoji 5% šanse za trojke. Višestruke trudnoće povećavaju rizik od pobačaja, prevremenih porođaja i drugih medicinskih problema za majku i/ili dete. Veća učestalost blizanaca i trojki ranije je objašnjavala i znatno veću perinatalnu smrtnost (tj. broj umrlih beba između 28. nedelje trudnoće i 7. dana posle rođenja). Drugim rečima, viša perinatalna smrtnost je bila potpuno nevezana sa laboratorijskom oplodnjom. Kao po pravilu, najviše dva embriona, ali često jedan,  se prenose kada je u pitanju žena mlađa od 37 godina.

Da li moramo da budemo posebno oprezni nakon prenosa embriona da bi se obezbedila implantacija ?

 

Zapravo, ne postoji ništa što možete da uradite, ni medicinski, ni praktično, nakon prenosa embriona da biste pomogli njegovu implantaciju. Dobar broj studija je istraživao da li ležanje nakon prenosa embriona (npr. provedena noć u bolnici ) ima pozitivan uticaj na šanse za uspeh lečenja. Ishod je bio jednoglasan – ne postoji indikacija da će to dovesti do povećanja verovatnoće za trudnoću.
Što se tiče drugih aktivnosti, studije su, takođe, pokazale da aktivnosti poput putovanja, sporta, kupanja itd. nemaju negativan efekat, tako da nema potrebe da se osećate krivim ako ne dođe do implantacije: vaše ponašanje svakako nema nikakve veze sa tim.

Da li je razumna ideja o zamrzavanju embriona za kasniju upotrebu?

 

U  Zakonu o potpomognutoj oplodnji i svemu što je vezano za nju, navodi se da pre početka vašeg lečenja morate da odlučite šta treba da se uradi sa viškom embriona. To su embrioni koji su nastali u procesu vašeg lečenja, ali nisu potrebni za transfer. Potrebno je da potpišete saglasnost pre početka lečenja u kojoj ćete navesti da li želite da zamrznete preostale embrione ili ne.
Ako ste odabrali da ih zamrznete, zamrznuti materijal će se koristiti na sledećem pokušaju vantelesne oplodnje, ili ako želite još jedno dete, osim ako ne postoji dobar medicinski razlog da koristite sveže embrione ponovo, i na taj način počnete ispočetka ceo postupak vantelesne oplodnje.
Iz zdravstvene perspektive, nema negativnih posledica za dete rođeno iz zamrznutog embriona.  Zabluda da odmrznuti embrioni proizvode više beba sa poremećajima nije podržana od strane medicinskih ili naučnih dokaza. Ali, sa stanovišta efikasnosti lečenja, moramo napomenuti da ne prežive svi embrioni proces zamrzavanja, dok odmrznuti embrioni, u odnosu na sveže, imaju manju šansu za implantiranje i uspešan razvoj u materici. Zato su šanse za uspeh lečenja sa zamrznutim embrionima  manje od onog sa svežim embrionima, i to bi mogao da bude argument protiv smrzavanja.
Osim toga, tu dolazi u obzir i emocionalno- psihološki aspekt, zato što u ugovoru treba da bude propisano ono što treba da se uradi sa zamrznutim embrionima kada nisu potrebni u daljem lečenju: donacija, uništenje ili oslobađanje embriona za naučna istraživanja. Možda ćete naknadno imati emocionalno-psihološke probleme, naročito ako tretman vantelesne oplodnje ne dovede do rođenja željenog deteta.

Da li je veća verovatnoća za vanmateričnu trudnoću prilikom vantelesne oplodnje (implantaciju van materice)?

 

Žena koja zatrudni prirodnim putem ima 1% šanse za vanmateričnu trudnoću. Šanse se ne uvećavaju vantelesnom oplodnjom, osim ako žena već ima oštećenje na jednom ili oba jajovoda.
Međutim, vantelesna oplodnja može proizvesti vanmateričnu trudnoću. Iako prenos podrazumeva veoma pažljivo ubacivanje embriona  u matericu, embrion se ne veže odmah za zid materice. To objašnjava zašto još uvek ponekad migrira u jajovod i razvija se tamo.

Da li možemo izabrati pol deteta ?

 

Pol embriona koji se koriste u vantelesnoj oplodnji može da se utvrdi pre nego što bude prebačen u matericu. Međutim, selekcija embriona na osnovu pola se radi isključivo iz medicinskih razloga. Na primer, kada se zna da će sin potencijalno patiti od nekog urođenog poremećaja, a ćerka će verovatno  biti zdrava, jasno  je da će samo ženski embrioni  biti izabran za prenos. Kako bilo, iz etičkih razloga doktori nisu u mogućnosti da prihvate čisto lične preferencije para za biranje pola deteta.

 

15 thoughts on “FAQ

 1. Poštovana doktorka, imam 40 godina i nisam do sada radjala niti imala abortuse i tome sl. Lab.nalazi pokazuju sledece: AMH 0,34 , Luteinizirajuci hormon je 0,73 i FSH je 4,19…kakvo je vase misljenje o ovim nalazima? Planiram za neke 4 godine da ostanem u drugom stanju. Da li su ovo zadovoljavajuci rezultati i za koji naredni period se odnose?

  1. Draga Ivana.
   Vas AMH je nizak. Niste napisali kog dana su radjeni hormoni sto je jako bitno. Prognozu za ostanak u drugom stanju Vam niko ne moze dati!
   Srdacan pozdrav!

  1. Draga Bibi,
   Embrion se implantuje oko 5 dana nakon embriotransfra, naravno zavisi i u kojoj fazi je bio embrion tokom transfera. Beta HCG je pozitivna par dana nakon implantacije.
   Srdacan pozdrav!

 2. Htela bi da cujem misljenje o mom slucaju. Imala sam operaciju jajovoda zbog toga jedina mogucnost za trudnocu je vto.Imam tri neuspesna pokusaja prvi je bio u klinickom centru Beograd drugi i treci u specijalnoj klinici Spebo Leskovac.Treci je bio sa zamrznutim embrionima tj blastociste.Imam 26 god u obadva pokusaja dodje do stvaranja embriona sve bude ok ali ne ostanem trudna.Od analiza sam radila sve ostalo je samo kariotip to su mi rekli da uradim.Pred treci pokusaj sam radila trombofiliju i nije bila uredu zbog tog sam pila aspirin a nakon transvera inekcije fraksiparin uz to pijem i glukofaz zbog loseg lucenja insulina tj polucisticnih jajnika.kakva je to analiza KARIOTIP i sta konkretno mislite o mom slucaju? Unapredhvala

  1. Draga Ika,
   Niste napisali kakav je spermogram partnera.
   Analiza kariotipa predstavja analizu Vaseg genetskog materijala.
   Srdcan pozdrav!

  1. Draga Marija,
   Dve nedelje nakon embriotransfera radi se Beta-HCG analiza.
   Srdacan pozdrav!

 3. Imama 42 godine i po treci put sam prosla kroz proces VTO.. Interesuje me koliko dana posle transfera blatociste treba da se implantira u matericu?
  Koliko su vece sanse da uspe VTO kada su u pitanju blatociste?

  Unapred zahvalna…
  Pozdrav.

  1. Draga Sladjana,
   Drugog dana nakon embriotransfera blastocista se priljubljuje uz zid materice i treceg dana pocinje implantacija. NAdam se da ce ova treca biti srecna!
   Srdacan pozdrav

 4. Postovana Ivana,
  Zanima me da li znate neku kliniku kod nas ili u inostranstvu koja nije eticki nastrojena orilikom odabira pola deteta u procesu vestacke oplodnje?

  Unapred zahvalna
  Maja.

  1. Draga Majo,
   Ne mogu Vam dati ogovor na to pitanje.
   To bi bila preporuka Klinike ami to na ovom sajtu ne radimo.
   Srdacan pozdrav!

 5. Postovani 20.01 radila sam embriotransfer sa zamrzbutim embrijima.vec 22 i 23.01 osjecam ziganje u donjem dijelu stomaka,posebno sa lijeve strane.mozete li mi reci sta bi to moglo biti..pozz

  1. Draga Ruzo,
   Mozete osecati blag bol zbog imlantacije i reakcije uterusa. Nadam se da ce rezultat biti pozitivna beta!
   Srdacan pozdrav!

 6. Poštovana doktorka,
  Danas nam je peti dan od transfera jednog embriona. Neuobičajeno sam gladna, ali nisam primijetila tragove implantacijskog krvarenja. Kakve simptome bih mogla imati ako je došlo do implantacije?
  Hvala puno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *