Kako da zaštitite trudnoću pre samog začeća?

I pre nego što dođe do trudnoće, možete da uradite mnogo da tu trudnoću zaštitite. Postoji mnogo faktora koji ne samo da mogu pozitivno da utiču na trudnoću, već stvaraju preduslove da začeta beba bude zdrava a trudnoća uredna.
Šta možete da uradite da zaštitite svoju bebu čak i pre trudnoće?

 

Prestanite da pušite

Najvažnija stvar koju buduća majka mora da učini kako bi zaštitila bebu, ali i sebe jeste da prestane da puši. istraživanja povezuju pušenje pre i tokom trudnoće sa manjom porođajnom težinom deteta, ali i problemima novorođenčeta sa disajnim putevima.

Unosite vitamine

Kako bi žensko telo što lakše podnelo trudnoću, potrebno je da unosite dovoljno vitamina i minerala. Za zdravu trudnoću je od posebnog značaja važna pravilna i izbalansirana ishrana, koja zadovoljava potrebe organizma za mineralima i vitaminima.

Veoma je važno šta, kada i koliko jedete tokom, ali i pre trudnoće. Ali danas često se ni  optimalnom ishranom ne može obezbediti adekvatan unos vitamina i minerala u organizam buduće majke. Tipičan primer za to je folat, aktivni oblik folne kiseline, čiji deficit nakon postignute trudnoće može dovesti do nepravilnosti u formiranju centralnog nervog sistema deteta. Zato je potrebno da barem nekoliko meseci pre trudnoće, a naročito u trudnoći unosite vitaminsko – mineralne komplekse, koji će obezbediti dovoljno hranljivih materija i vama, i bebi koja se razvija.

Saznaj više:  Sterilitet iz ugla psihologa

Obavezna je folna kiselina!

Unošenje folne kiseline je veoma značajno, i to pre nego što žena zatrudni. Time se sprečava životno opasna anomalija koja se zove defekt neuralne cevi, kada ne dolazi do srastanja kičme. Zbog toga žena treba da uzima preparate sa folnom kiselinom otprilike šest meseci pre očekivane trudnoće. Istraživanja pokazuju da je 4-12 nedelja pre trudnoće važno početi sa povećanim unosom određenih nutrijenata kao što su folati (folna kiselina, Metafolin®) i jod.

Važno je da znate Folna kiselina u vitaminskim preparatima zahteva transformaciju u organizmu do aktivnog oblika folata, dok je Metafolin®, biološki aktivan oblik folne kiseline koji organizam može odmah da koristi

Šta  još izbegavati pre trudnoće?

Posebno je važno da izbegavate mogućnost unošenja pesticida u organizam, hemijskih sredstava za čišćenje, isparenja teških boja, kao i unošenje morske hrane za koju nije sigurno da li sadrži teške metale kao što je živa.

Da li se savetuje zaštita imuniteta pre začeća?

Važno je da buduća mama zna da li je zaštićena od nekih zaraznih bolesti kao što je rubeola. Ako nije, može da se vakciniše, kao i protiv drugih virusnih infekcija, uključujući grip. Takođe, tokom pripreme i planiranja trudnoće  žene bi trebalo da obrate posebnu pažnju na svoj imunitet i ozbiljno porade na njemu, ukoliko je oslabljen ili nezadovoljavajući. Jer, u periodu trudnoće žene su mnogo podložnije infekcijama ako je njihov imuni sistem oslabljen.

Saznaj više:  Da li ste psihički spremni za odlazak ginekologu?

Provera zdravlja

Žene koje se leče od neplodnosti više put rade opsežne zdravstvene preglede. Ipak, desi se da zbog fokusiranja na ginekološke probleme, skrajnu neke druge provere, koje mogu da budu važne za trudnoću. Prer svega, ako žena ima višak kliograma,  neophodno je da dovede u red svoju težinu. Potrebno je proveriti šećer i krvni pritisak, jer oni mogu da izazovu mnogo problema u trudnoći. Ako buduća mama  koristi bilo kakvu terapiju za neku bolest – od psihičkih pa do dijabetesa, migrene, pritiska, o tome treba da obavesti svog ginekologa.

Tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Merck

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *