Trudni ste i sad se samo opustite i jedite za dvoje – da li je tako?

Mr. Ph Jovana Jestrović, urednica sajta www.zdravabeba.rs

Unošenje vitamina i minerala ne može se uvek obezbediti optimalnom ishranom, i to iz više razloga. Ili je hrana industrijski prerađena i, usled toga, nema dovoljno hranljivih materija, ili telo žene ne može da iskoristi hranljive sastojke zbog nekog fizičkog nedostatka. Iz tog razloga, preporučuje se suplementacija, u kombinaciji sa pravilnom ishranom, kako bi se došlo do željenog cilja- rođenja zdrave bebe.

Postoji veliki broj prirodnih preparata i lekovitog bilja koje može da pomogne u jačanju imuniteta. Nisu svi proizvodi niti sve biljke adekvatne za upotrebu u prenatalnom periodu, ali je potpuno izvesno koji su vitamini važni za zdravu trudnoću. Nedovoljno unošenje vitamina i minerala prilikom planiranja i tokom same trudnoće može da šteti budućem zdravlju deteta. Unošenje vitamina i minerala ne može se uvek obezbediti optimalnom ishranom. Tipičan primer za to je folat.

Izraz “folat” obično se koristi kao generičko ime za grupu hemijski srodnih jedinjenja koja imaju strukturu folne kiseline. Folat ili vitamin B9, smatra se jednim od 13 esencijalnih vitamina koji se ne može sintetisati u organizmu, već se mora unositi putem ishrane ili suplementacijom.  Folna kiselina je nutrijent neophodan za replikaciju DNK i supstrat za niz enzimskih reakcija uključenih u sintezu amino kiselina i metabolizam vitamina.

Saznaj više:  Uzroci ženskog steriliteta

Tokom trudnoće raste potreba za folatima, koji su neophodni za rast i razvoj ploda. Možemo reći da se danas, ipak, nedovoljno priča o pravilnom doziranju vitamina u trudnoći. Na primer, žena koja nosi jednu bebu ima dnevne potrebe za folnom kiselinom u dozi od 0,4mg. Nekim ženama potrebne su veće doze unosa vitamina, što će utvrditi njihov ginekolog. Procenjeno je da žene koje boluju od dijabetesa, epilepsije, poremećaja resorpcije, i žene koje su imale trudnoću u kojoj je plod imao defekt neuralne cevi, imaju potrebe za većim dozama. S druge strane, i preteran unos nije poželjan. Folna kiselina se izlučuje putem bubrega, te se bubrezi dodatno opterećuju, što je jako bitno izbeći kod žena kod kojih već postoji oboljenje bubrega.

Nedovoljno se zna o tome da je potrebno da se folna kiselina, koju žene kroz razne vrste preparata  unose u organizam, prevede u aktivni oblik folat (metiltetrahidrofolat), da bi imala korist za telo. Folati su važni za rast materice, pripremu grudi i formiranje placente tokom trudnoće. Ako ih nema dovoljno, mogu se javiti nepravilnosti u formiranju neuralne cevi (od koje se kasnije formira centralni i periferni nervni sistem), kao i srčane i urogenitalne mane. Važno je reći da nemaju sve žene enzim koji je potreban za prevođenje iz biološki neaktivnog u biološki aktivan oblik folata, i potrebno im je da unose  folat u obliku koji je odmah iskoristiv. One za ovo uglavnom nisu čule, što ih dovodi u zabludu da su zaštićene unosom vitamina, iako njihovo telo ne može da ih iskoristi.

Saznaj više:  Neki od češćih uzročnika ženske neplodnosti

Napomena: Tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Merck

One thought on “Trudni ste i sad se samo opustite i jedite za dvoje – da li je tako?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *