Da li godine utiču na mušku plodnost?

Kada je vrhunac muške plodnosti, a kada kreće opadanje, i koji su rizici starijeg očinstva?

Iako mnogi smatraju da godine igraju presudnu ulogu samo kada je u pitanju ženska plodnost, i muška plodnost se menja sa godinama. Dok je tačno da je promena fertiliteta kod žena mnogo drastičnija, i muškarci imaju biološki sat koji otkucava.

male_fertility_testing

Foto: americanpregnancy.org

Kada je muška plodnost na vrhuncu i kada kreće da opada?

Istraživanje sprovedeno na Soroka Univerzitetu u Izraelu posmatralo je kvalitet semena kod normalnih muškaraca i upoređivalo kvantitet i kvalitet tog semena sa godinama starosti muškaraca.

Istraživači su posmatrali sve parametre koji mogu da se primene pri analizi semena, uključujući i to koliko često su ispitanici upražnjavali seksualne odnose, što je veoma važan parametar, uzimajući u obzir činjenicu da seksualna apstinencija može da snizi kvalitet semena. Češći seksualni odnosi stvaraju zdraviju spermu.

Zaključak do kojeg su došli istraživači jeste da kvalitet semena dostiže svoj vrhunac između 30 i 35 godine starosti. (Da li je ovo možda način na koji priroda osigurava da parovi zatrudne pre početka opadanja ženskog steriliteta u 35 godini starosti?)

S druge strane, naučnici su otkrili na najniži kvanitet semena muškarci imaju nakon 55 godine života.

Što je stariji muškarac, slabiji su mu plivači

Ista studija takođe je otkrila da se i pokretljivost sperme, koja određuje koliko dobro sperma pliva, menja sa godinama. Ono što su otkrili jeste da je pokretljivost najbolja pre 25 godine, a najniža nakon 55 godine.

Saznaj više:  Šta je vantelesna oplodnja

U poređenju broja „dobrih plivača“ kod muškaraca starosti između 30 i 35 godina sa muškarcima starosti preko 55 godina, istraživači su otkrili da se pokretljivost sperme smanjila za 54 procenta.

Međutim, uzrok ovih velikih razlika nije samo seksualna apstinencija, koja je praćena studijom.

Povećan rizik genetskih problema kod starijih muškaraca

Osim što utiče na kvalitet semena, starost takođe utiče i na genetski kvalitet muške sperme.

U studiji sprovedenoj u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermur i na Univerzitetu Berkli  istraživači su otkrili da se s godinama povećavaju i genetski defekti u spermi.

Ti genetski defekti sperme mogu da izazovu:

  • Smanjenu plodnost
  • Povećanu mogućnost gubitka trudnoće
  • Povećan rizik mrtvorođene dece
  • Povećan rizik od nastanka nekih urođenih defekata

Naučnici su otkrili da stariji muškarci nemaju samo problem sa infertilitetom, već i da češće prenose svoje genetske probleme na decu.

Kombinacija ženskih i muških godina takođe može da poveća rizik za nastanak urođenih defekata, poput Daunovog sindroma.

Kod žena, rizik rađanja deteta sa Daunovim sindromom se povećava sa godinama.

U studiji koja je sprovedena nad nešto više od 3.000 dece, istraživači su otkrili da je u onim slučajevima kada žena ima 35 ili više godina, važnije ipak koliko godina ima muškarac. Kod onih ispitanika gde je žena imala 40 ili više godina, 50 odsto dece sa Daunovim sindromom je nasledilo genetski defekt od očeve strane.

Saznaj više:  Isplativ način lečenja muške neplodnosti

Međutim, Daunov sindrom nije jedini rizik koji donosi starost oca.

DNA Concept. Only one piece will fit in the right place

   Foto: gettingpregnantnow.org

Stariji očevi češće dobijaju decu sa:

  • Autizmom
  • Bipolarnim poremećajem
  • Šizofrenijom
  • Ahondroplazijom, jednom vrstom patuljastog rasta
  • Dečijom leukemijom

Uzimanje u obzir i ženske i muške godine, zajedno

Za pravljenje dece je potrebno dvoje. I dok možemo da se fokusiramo na starost muškaraca i žena odvojeno, važno je da razmotrimo kako se one uklapaju.

Studija sprovedena nad 782 para istraživala je kakvi su izgledi začeća bili zavisno od godina, kao i od činjenice da li su parovi imali seksualne odnose tokom najplodnijeg dana (pred samu ovulaciju).

Istraživači su otkrili jasan pad plodnosti na osnovu starosti žene.

Žene starosti od 19 do 26 godina imaju 50 odsto više šansi da ostanu trudne tokom plodnih dana. Dok žene starosti od 35 do 39 godina, imaju samo 29 odsto mogućnosti da ostanu trudne u istom periodu.

Međutim, najzinimljiviji deo istraživanja se pokazao ustvari uticaj muških godina na začeće.

Kada su u pitanju žene starosti od 35 do 39 godina, ako je muškarac 5 ili više godina stariji od njih, njihova mogućnost ostajanja u drugom stanju opada za 15 odsto. Što znači da se mogućnost smanjila skoro za pola.

Saznaj više:  Stres je opasna kočnica za plodnost

Starost muškaraca i uspeh VTO

U još jednoj studiji, koja je takođe sprovedena u Izraelu u Medicinskom centru Asuta u Rišon LeZionu, istraživači su otkrili vezu između muške starosti i stope uspeha vantelesne oplodnje. Razlika je primećena i kod slučajeva gde se koriste donorska jajašca.

(Donorska jajašca uklanjanju probleme nastale starošću žena. Za žene starije od 40 godina, ili za one koje imaju smanjenje ovarijale rezerve, donorska jajašca često daju najbolju šansu za upeh na van telesnoj oplodnji).

Istraživači su poredili spermu i embrione parova kod kojih je van telesna oplodnja bila uspešna, i poredili sa onima kod kojih je bila neuspešna. Svi parovi u studiji su koristili donorska jajašca, tako da starost žene nije bila bitna.

Sve do 40 godine, ni starost muškarca nije mnogo uticaja na uspeh vantelesne oplodnje. Međutim, kod muškaraca od 40 i više godina, i kvalitet semena počeo je da opada pa je to možda i uticalo na šanse začeća.

Takođe, embrioni u grupi kod koje nije došlo do začeća su bili lošeg kvaliteta, što je možda prouzrokovano lošim kvalitetom semena.

Suština muške plodnosti i starosti

Starost muškarca jeste bitna kada je u pitanju začeće i zdravlje deteta.

Muškarci možda nemaju drastični pad plodnosti kao žene, ali „napredne godine oca“ su nešto čega parovi moraju da budu svesni.

I muškarci i žene moraju da se vode trku sa biološkim satom.

Izvor: www.verywell.com/does-age-affect-male-fertility-1959934

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *