Leto, urinarne infekcije, neplodnost

Ešerihija koli

Ešerihija koli je vrsta bakterije koja je široko rasprostranjena u prirodi. Pripada grupi bakterija koje su normalni stanovnici creva mnogih životinja i ljudi, gde pomažu u varenju hrane. Budući da normalno živi u crevima čoveka, izaziva bolest samo uz određene preduslove, ako dospe iz creva u neke druge organe i tkiva.

Prema rečima dr Đurđević Starović, bakterija Ešerihija koli je najčešći izazivač urinarne infekcije. Podložnije su žene, jer je njihova uretra kraća, pa je veća mogućnost za ulazak bakterije. Takođe, bešika žena je mnogo bliža vagini i anusu u odnosu na muškarce, a prilikom polnog odnosa može doći do prenošenja bakterije iz analno-vaginalnog dela do uretre i bešike, pogotovo ako se upražnjava analni seks. U retkim slučajevima muškarac može da ima Ešerihiju u prostati, i putem sperme može da je prenese partnerki.

Osnovna terapija je antibiotska, prema antibiogramu. Ešerihija koli ne trpi kiselu sredinu, pa svaki dan u toku terapije treba uzimati vitamin C (1000 mg), koji povećava kiselost urina i čini ga nepovoljnom sredinom za Ešerihiju. Veoma bitno za uspeh terapije je dovoljan unos tečnosti, minimum dva litra. Treba izbegavati mleko, mlečne proizvode, meso, šećer, i tečnosti koje iritiraju bešiku (kofein, gazirana pića).

„Zbog otpornosti na okolinu i lekove, i njene sposobnosti da mutira, doktori propisuju sve jače antibiotike, koji uglavnom unište i dobre bakterije, a kod žena i vaginalnu floru, gde se zbog toga javlja izvanredna podloga za razvoj nove infekcije“ – upozorava dr Đurđević Starović.

Saznaj više:  Neplodnost iz muškog ugla

Slika je preuzeta ovde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *