Svi su trudni osim mene

Za parove koji imaju teškoća sa začećem može biti teško kada saznaju da je neka njihova poznanica trudna. Drago vam je zbog njih, ali je prirodno da frustracija koju osećate u sopstvenoj situaciji zamagljuje ta osećanja i čini bolnim vreme provedeno sa njima, kao i sa prijateljima sa malom decom i mladim porodicama uopšte.

Zateći ćete sebe kako razmišljate:

–          „nije fer“

–          „zašto to nisam ja?“

–          „zašto je svima ostalima tako lako da dobiju dete?“

Ili ćete zateći sebe kako mislite da vi više zaslužujete da imate dete ili da biste bili bolji roditelj. U ovakvim situacijama nepravda može delovati još veća. Zavist prema onim ženama koje su u mogućnosti da zatrudne i da održe trudnoću je veoma česta i jedna je od najmučnijih osećanja koja okružuju neplodnost. U tom momentu parovi rizikuju odbacivanje od strane porodice i prijatelja, ukoliko otkriju svoja osećanja. Nekada muški partner ne deli ova osećanja zavisti sa svojom partnerkom, zbog čega se žena može osećati postiđeno. Važno je uveriti sebe da je zavist savršeno normalna emocija. Često je od pomoći podsetiti sebe da se većina žena koje imaju iste probleme isto tako i oseća, da je to razumljivo i normalno u odnosu na probleme sa kojima se suočavate. Takođe je važno prepoznati i da zavist potiče od situacije u kojoj ste, a ne od nečega što je deo vašeg karaktera, i da će verovatno nestati kada se problemi vezani za plodnost reše ili obrade.

Saznaj više:  Kako sve neplodnost može uticati na vezu

Posebno je izazovno prebroditi kada je saradnica na radnom mestu trudna. To nije jednostavan zadatak i ne postoji jednostavan odgovor. Za početak, probajte da nađete komponente svog posla nad kojima imate kontrolu. Na primer, isplanirajte da uzmete slobodno jutro sa posla u onom periodu procesa lečenja koji vam najteže pada, ili posle same procedure. Druge opcije mogu biti menjanje smena ili uloga ukoliko je to moguće, ili imanje poverenika na poslu sa kojim možete da razgovarate. Verovatno je da će neki ljudi okidati više osećanja u vama, nego neki drugi. Korisno je da, kada se ovo dogodi, istražite šta je to u određenim ljudima, ili događajima, što se ponaša kao okidač za vas. Kada razumete šta je to što u odnosu sa njima pokreće burna osećanja kod vas, moći ćete i da osmislite niz različitih reakcija u komunikaciji sa njima, što će vas smiriti i ojačati.

Kao i za mnoge druge stvari, kada vam je dobijanje bebe fokus, uobičajeno je da počnete da primećujete veliki broj trudnih žena i beba, u i oko vašeg svakodnevnog života, čak i ako pokušavate da se „isključite“. Poznato kao selektivna pažnja, može igrati veliku ulogu u vašoj percepciji sveta – dok ste podsvesno koncentrisani na ono što želite, paralelno filtrirate druge stimuluse. Na primer, ako ste gladni, svuda oko sebe ćete videti hranu, restorane i ljude koji jedu.

Saznaj više:  Kako odgovoriti na pitanje: Kada ćete vas dvoje imati bebu?

Korisna tehnika u ovakvim situacijama je da pogledate sve one izuzetke oko vas, odnosno one žene koje nisu trudne. Svesno pogledajte okolo i pronađite žene koje nisu trudne – bićete iznenađeni rezultatima. Vi birate gde usmeravate pažnju. Usmerite je ka onim stvarima koje vas smiruju, osnažuju i relaksiraju.

Zapamtite, niste sami u ovoj situaciji, i navedene misli i emocije su povezane sa vašim osećanjima gubitka i razočarenja, zajedno sa frustracijom, tugom ili besom što se vama to još uvek nije dogodilo, dok se kod drugih to čini tako lako. To su normalne reakcije na neočekivanu situaciju. Usmerite pažnju ka onome što je vama podrška. Stručnjaci linije za psihološku podršku su tu da vam budu još jedan izvor podrške, javite se.

Vanja Ivanović, master psihologije

11 thoughts on “Svi su trudni osim mene

  1. Draga Jelisaveta,
   To su trenuci kada samo Vi znate koliko Vam je teško. Naše savetovalište postoji baš upravo zbog toga! Da dobijete stručnu psihološku podršku od naših psihologa! Nemojte se ustručavati da pozovete na naš telefon 011 7852 761.
   Srdačan pozdrav!

  2. Ne mogu ni zamisliti koliko je to užasno teško prolaziti.
   Ja sam pre nekoliko dana izgubila bebu, suprug i ja smo dugo pokušavali da zatrudnim ali i kada nam je uspelo, završilo je spontanim ..
   U kakvu depresiju sam upala, to samo Bog zna….koliko mi idu na živce sve devojke i žene oko mene koje su trudne, to je strašno, a i koliko ih ima trudnih samo od kada se meni ovo desilo, još strašnije.
   Mislim, drago mi je zbog njih, ali me moja rana isto toliko boli koliko mi je drago što su one trudne.
   Ko nije prošao ne može da razume…. :(((

 1. A sta onda kada svi parovi koje poznajete vec imaju decu? I to bas svi! I ne poznajete nijedan par koji ima poteskoca, a iako su imali, prebrodili su i vec odavno imaju decu, a vi ste jos tamo gde su oni bili pre 3-4 godine?

  1. Draga Aleksandra,
   Morate misliti pozitivno! I Vi cete prebroditi sve poteškoće i doći do željene trudnoće! Ponekad ide malo teže ali budite uporni. Mi smo tu za svaki vid podrške.
   Srdačan pozdrav draga Aleksandra.

 2. Cini mi se da je svima lako osim nama 🙁 Imam problem ja tesko stizem do ovulacije a vreme brzo prolazi da nismo ni svesni koliko smo u prici dobijanja bebe. Nada je tu ali definitivno psiholoski utice na mene. Kazu mi svi pa i doktorice cim se opustim i nemislim na to desice se. Odgovaram “a kako to da izvedem da ne misli?” Zvuci lako ali svaki dan mislim o tome.
  Jedni kazu ne misli a pak drugi moras da verujes i ubedis sebe da uspevas jedino tako stize se do cilja snagom pozitivmog stava! Pa kako onda ne misliti ili jako verovati.. Hvala

  1. Draga Sanela,
   Ukoliko su sve analize uredne pokusajte se fokusirati na druge stvari. Udjite u program VTO-a ali i dalje radite na trudnoci. Ukoliko do nje dode prirodnim putem odlicno! Ukoliko ne, imate opciju VTO-a. Svakako se javite nasem psihologu.
   Srdacan pozdrav!

 3. Suprug i ja smo u braku tri godine. Imam 29 a suprug 36 godina. Od početka braka imamo nezaštićene odnose ali nikad do sad nisam pratila plodne dane a odnose imam jednom nedeljno. Mislila sam doći će samo od sebe i nisam se opterecivala. Sada već počinjem sa brinem . Ginekoloski je sve u najboljem redu obavila sam sve preglede.suprug nije išao na preglede . Šta mi savjetujete da radim ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *