Tri reči pomoću kojih mogu da se opišu žene koje prolaze kroz VTO

Reč “očajna” se prečesto koristi kako bi se opisala žena koja pokušava da zatrudni uz pomoć VTO. A to mora da se promeni. Kao neko ko je koristio asistiranu reproduktivnu tehnologiju, to bi bila poslednja reč kojom bi htela da neko opiše ono kroz šta sam prolazila. Da li sam želela da zatrudnim? Da. Da li bih uradila sve da bi se to i ostvarilo? Verovatno. Ali, da li sam bila „očajna“? NE.

Izvor: Freepik

Korišćenjem reči poput “očajna” da bismo opisali ženu koja prolazi kroz probleme sa začećem stvara stigma. Ta reč implicira da je situacija beznadežna i da su životi ljudi koji prolaze kroz taj proces manje vredni. Osim toga, često se ova reč upotrebljava kada se priča kako klinike za lečenje neplodnosti “obmanjuju” žene “lažnim” stopama uspeha ili kada se govori o ženama starijim od 45 godina koje imaju nerealna očekivanja da će im prvi ciklus VTO biti uspešan. Često se koristi i kada se priča o ženi koja je prošla 12 neuspešnih VTO ciklusa. Ova reč implicira da nas neko koristi, da smo neinformisane ili nejake. Sigurna sam da svaka žena koja prolazi kroz VTO sigurno želi bebu, ali postoje druge reči sem “očajne” kojima mogu da se opišu. A to su sledeće 3 reči:

  1. Motivisane
Saznaj više:  Ponovo besplatna VTO i u privatnim klinikama

Ali stvarno. Potrebno je MNOGO motivacije da nekoliko puta nedeljno u cik zore vadite krv za analize, da nekoliko puta na dan dajete sebi hormonske injekcije, da nalazite načine kako da uklopite posao sa ranojutarnjim ultrazvučnim pregledima, a o sakupljanju jajnih ćelija neću ni da pričam.  Niti o dvonedeljnom čekanju rezultata. Ali sve ovo žene vrlo rado rade, i to po nekoliko puta, i ne gledaju na to kao na neku obavezu. Za njih to predstavlja samo proces koji mora da se prođe kako bi dobile bebu. Žene koje prolaze VTO su istinski motivisane da urade sve što treba da bi samo dobile šansu da im se želja ostvari. Njih motiviše sama pomisao na sreću koju će im njihova buduća deca doneti, a ne tuga i očaj.

  1. Edukovane

Do trenutka kada sedne ispred stručnjaka za VTO, prosečan kandidat je sakupio oko tonu informacija o reprodukciji, stopama uspeha i asistiranim reproduktivnim tehnologijama. Iako možda te informacije nisu sve došle iz pouzdanih izvora, žene koje sam ja upoznala koje su prolazile proces VTO su najobrazovanije i najrealnije osobe koje sam ikada upoznala. Danas je svima dostupno pregršt informacija, a dosta žena u njima pronalazi mnoštvo pouzdanih načina da poboljšaju svoje šanse začeća pomoću VTO.

  1. Optimistične
Saznaj više:  Sterilitet u Evropi i kod nas u brojkama

VTO i lečenje neplodnosti su igre brojeva. Istraživanja ukazuju da za žene koje su mlađe od 35 godina, mogućnost začeća tokom jednog VTO ciklusa iznosi 37 odsto. Uzimajući sve druge okolnosti i medicinska stanja u obzir, to znači da svaki ciklus ima više šansi da ne uspe nego da uspe. Kada žena napuni 40 godina ovaj procenat je duplo manji. Ali ako ne verujete da imate ozbiljnu šansu da zatrudnite tokom svakog ciklusa, zašto bi se uopšte i trudili?  Žena mora da bude veoma jaka i pozitivna da bi se izborila sa još jednim negativnim testom za trudnoću, zbog čega je optimizam, a ne očaj prava reč kada se govori o ženi koja prolazi kroz VTO.

Izvor: Huffington post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *