Sve o ženskom sterilitetu

Mislite da imate problem sa neplodnošću. Odakle da krenete?

Već neko vreme pokušavate da dobijete bebu ali vam ne ide? Da li je u pitanju privremeni problem, ili se radi o neplodnosti?

Prosečno vreme koje je potrebno da se dete začne je šest meseci, ukoliko muškarac i žena imaju česte seksualne odnose. Ukoliko redovno pokušavaju ( dva puta nedeljno ili češće), većina žena uspe da zatrudni u toku jedne godine. Između 10% i 15% parova će, ipak, imati poteškoće u tome i nakon godinu dana pokušavanja.

 Šta je infertilitet (neplodnost)

Infertilitet ili neplodnost se definiše kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće u toku godinu dana normalnih seksualnih odnosa (bez korišćenja kontraceptivnih sredstava).  Dakle, ako par duže vreme (lekari kažu da je to period od godinu dana) ima redovne seksualne odnose, a ne dolazi do željene trudnoće, potrebno je utvrditi šta je uzrok infertiliteta.

Neplodnost je intimni problem bračnog para. To je težak i ozbiljan medicinski i socijalni problem, jer u oko 50% slučajeva postoje nelečiva oštećenja reproduktivnih organa. Oko 15% bračnih parova u plodnom dobu je neplodno, a prema statistikama, a poslednjih godina se taj procenat u celom svetu i kod nas,  povećava.

[su_frame]Neplodnost nije samo ženski problem – muški faktor  je uzrok neplodnosti  u oko 45% slučajeva, ženski  faktor u 45% slučajeva, a kod oko 10 odsto parova, kod oboje postoji neki problem koji sprečava začeće. [/su_frame]

Plodnost i godine

Plodnost je, između ostalog, direktno povezana sa godinama (pre svega godinama žene).  Što je žena starija, manje su šanse da ostane u drugom stanju. Ovulacija (proces formiranja i oslobađanja jajne ćelije), postaje sporija i manje efikasna kako žena stari. Plodnost se smanjuje već sa 30 godina. Nakon 44. godine, začeti trudnoću je teško čak i uz pomoć lekova za povećanje plodnosti.

Saznaj više:  I u Americi urađena transplantacija materice

Iako se plodnost smanjuje nakon 30. godine, sve je više žena koje baš tada ostvare svoju prvu trudnoću.

 

plodnost i godine

Uzroci neplodnosti

 Uzroci neplodnosti ili smanjene plodnosti su brojni i mogu biti muški, ženski, kombinovani i neobjašnjeni faktrori infertiliteta.

 • Muška neplodnost

 Mušku neplodnost je lakše ispitati i lakše lečiti, ali uzroci muške neplodnost mogu da budu brojni: smanjeno ili potpuno odsustvo produkcije spermatozoida,  abnormalna funkcija spermatozoida, varikocela, životne navike, hormonski poremećaji, defekti hromozoma, defekti u reproduktivnom sistemu nastali tokom fetalnog razvoja, imunološki problemi…

Pročitajte više o  uzrocima muške neplodnosti.

 • Ženski sterilitet

Ženski sterilitet je komplikovaniji za dijagnostiku ali i za lečenje. Najčešći uzroci ženskog steriliteta uključuju probleme sa ovulacijom, oštećenja jajovoda ili materice, i probleme sa grlićem materice. Starost može da doprinese neplodnosti jer, što je žena starija, njena plodnost se prirodno smanjuje.  Pročitajte više o ženskom sterilitetu.

Sve o ženskom sterilitetu

Imate problem sa neplodnošću. Šta dalje?

Treba da znate da odlaganjem odlaska kod lekara nećete rešiti problem. Poseta svom ginekologu prvi je korak u procesu lečenja neplonodnosti, bez obzira da li je neplodnost trenutni ili problem koji duže postoji, i da li je primarna (nemate još dece), ili sekundarna (imate već dete, ali sada ne možete da zatrudnite).

Prvi korak: Odlazak kod ginekologa

 Odlazak kod ginekologa je prvi korak na putu ka vašoj trudnoći. Da li ste psihički spremni za odlazak ginekologu?  Šta možete očekivati od posete ginekologu?

 1. Vaš ginekolog će uraditi sve neophodne preglede kako bi dobili dijagnozu – otkrili uzrok neplodnosti.
 2. Uputiće vas da uradite osnovne analize plodnosti i preglede 
 3. Može se desiti da je potrebno da uradite niz drugih analiza, ili dijagnostičkih postupaka  pre vantelesne oplodnje (ili nekog drugog oblika lečenja neplodnosti)
Saznaj više:  Ne, neplodnost nije vaša krivica

Kako da posete lekaru budu manje stresne?

 Nije jednostavno otići kod lekara i pričati o svom intimnom problemu, prolaziti brojne, često neprijatne preglede. Svakako da odlazak kod doktora može da bude stresan, ali na vama je da učinite šta možete kako bi taj stres umanjili i kako bi se što bolje pripremili za lečenje, jer to može da doprinese uspehu.

 • Šta za početak možete da uradite?

Pripremite se dobro za svaki susret – zapišite sva pitanja koja imate za lekara.

Spremite sve potrebne analize i papirologiju.

Kako bi vam olakšali komunikaciju sa ginekologom, pripremili smo Vodič  „Šta da pitam ginekologa“, koji možete besplatno preuzeti klikom na baner.

Vodic

Analize pre vantelesne oplodnje

 Osnovne analize pre vantelesne oplodnje, ispitivanja i pregledi su jako važne za oba partnera, jer se na osnovu njih procenjuje šta je uzrok neplodnosti,  koja je dijagnoza, i na kraju da li je moguće početi sa vantelesnom oplodnjom kao metodom lečenja.  Ove analize uključuju ultrazvučni pregled vaginalnom sondom i analizu hormonskog statusa. Na osnovu hormonskog statusa je moguće proceniti očekivanu reakciju na hormonsku terapiju, što je jako bitno u ovoj proceduri.
Tokom prve posete klinici za vantelesnu oplodnju, lekar će vam reći koje je analize neophodno uraditi pre početka procedure. Pročitajte koji osnovni pregledi i procedure vas očekuju pre vantelesne oplodnje 

Saznaj više:  Godine žene koja želi bebu: Gde je granica?

Takođe, biće potrebno da uradite analize na neke bolesti koje mogu da budu uzrok neplodnosti, ali i moraju da se izleče pre procedure vantelesne oplodnje. Na primer, neophodna je analiza na  hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu.

Vantelesna oplodnja – put do potomstva

Iako je nekada bila poslednja metoda lečenja neplodnosti, kada nijedna druga ne uspe, danas je vantelesna oplodnja često prva metoda kojom se leči sterilitet, pre svega zbog stope uspeha. VTO se pokazala kao najbolji put do potomstva.

Informišite se o vantelesnoj oplodnji i kako da se što bolje pripremite za ovaj postupak.

Treba li vam psihološka podrška?

Put ka bebi često je dugotrajan i težak, ispunjen problemima, dilemama i uzburkanim osećanjima. Na tom putu ćete se često osećati nesigurno, nekada loše i veoma je važno da kao par imate adekvatnu psihološku podršku. Hoću bebu može da vam pruži potpuno besplatnu psihološku podršku – ako imate potrebu da razgovarate sa psihologom, možetre ga kontaktirati preko našeg Kontakt centra Hoću bebu 

[su_frame]Razgovor sa psihologom pomoći će Vam da sagledate problem iz više uglova, a psiholog će se potruditi da Vam ukaže na načine uspešnog prevladavanja situacija koje Vam se čine beznadežnim, kako da pravaziđete krizu i posledice kriznog stanja, ali i da se pripremite za dalje medicinske postupke i moguće ishode tih tretmana. Tu smo da vas podržimo pre, za vreme i nakon lečenja steriliteta i sprovođenja postupka vantelesne oplodnje.[/su_frame]

 

 

 

400 thoughts on “Sve o ženskom sterilitetu

 1. ja imam jedno dete tj devojcicu od 4 godine…vec 2 godine pokusavam da ostanem u drugom stanju ali nikako….negativna sam na sve bakterije kao i suprug.ginekolog mi je preporucio da pocnemo sa klomifenom pa me yanima kakvo vi imate misljenje o tome….imam 25 godina a suprug 32..unapred yahvalna…

  1. Draga Danka
   Klomifen stimuliše oslobađanje hormona neophodnih za izazivanje ovulacije.Terapija klomifenom se uobičajeno primenjuje u toku pet uzastopnih dana u ranom periodu menstrualnog ciklusa, u toku tri do šest mesečnih ciklusa. Može biti potrebno nekoliko ciklusa kako bi se pronašla prava doza koja stimuliše ovulaciju. Nakon što je ta doza određena, ovaj lek se uzima u toku još najmanje tri ciklusa. Ukoliko do trudnoće ne dodje nakon šest ciklusa, terapija klomifenom se obustavlja.
   Nadam se da će do trudnoće doći ubrzo.
   Srdačan pozdrav.

   1. a da li vi imate neko bolje resenje,neka slicna iskustva povodom ovoga,npr neke druge tablete koje su se mnogo bolje pokazale ili bilo sta drugo?!znacio bi mi svaki vas odgovor….sta vi kazete za klomifen?citam na drugim stranicama i forumima da bas i nisu sa njim zadovoljni…cula sam i da je imalo uspeha kod nekih neko vreme da se koriste kontaceptivne pilule pa posle odredjenog vremena prestati sa upotrebom,sta vi mislite o tome…pomagajte!!!unapred veoma zahvalna!ps.puno vam hvala na ovako brzim odgovorima!srdacan pozdrav i vama.

    1. Draga Danka
     Hormonska terapija je individualna i zasniva se na funkciji Vaših jajnika. To može proceniti samo Vaš ginekolog. Terapija koja je nekome pomogla ne znači da će i Vama, kao i suprotno. Preporuka, slušajte Vašeg lekara, on je najupućeniji u Vaš problem.
     Srdačan pozdrav.

   2. Draga dr.muž i ja pokušavamo već 7 mjeseci ali bez uspjeha.Mjesečnice su mi obilne i imam jako bolne,kod svog ginekologa sa isle prije 3 mjeseca koji mi je rekao da je moguce da mi ne ostaje plod.Sta da radim?hvala unaprijed

    1. Draga Majo,
     Morate uraditi detaljnije preglede a ukoliko Vas ginekolog sumnja na postojanje biohemijske trudnoce, uradite B-HCG u ciklusu kada mislite da je doslo do trudnoce.
     Srdacan pozdrav!

    1. Draga Tina,
     Morate se javiti Vašem ginekologu koji će obaviti potrebne preglede.
     Srdačan pozdrav!

 2. Radila sam analize progesterona nakon ovulacije (folikulometrija je pokazala da je bila ovulacija). Ispostavilo se da je nivo progesterona nizak 0,62 a za tu fazu je normalno od 13 pa na dalje… ici cu posle ciklusa kod ginekologa ponovo ali me zanima sta znaci tako nizak nivo progesterona i kako to utice na potencijalnu trudnocu (da li uopste mogu da zatrudnim).
  Unapred hvala na odgovoru

  1. Poštovana
   Neposredno nakon ovulacije iz folikula se stvara žuto telo, koje luči progesteron. Nivo progesterona u krvi se može izmeriti kako bi se potvrdilo da li je došlo do ovulacije. Analiza se obično vrši 21. dana ciklusa (oko nedelju dana nakon očekivanog dana ovulacije). Visok nivo znači da žuto telo proizvodi dovoljno progesterona, i to je dobar dokaz toga da li je bilo ovulacije u prethodnom periodu. Veoma nizak nivo ukazuje da je ciklus verovatno bio neovulatoran. Srednji nivo može upućivati na poremećaje faze žutog tela (u kom žuto telo ne luči dovoljno progesterona).
   U Vašem slučaju, nizak nivo progesterona, biće potrebno uraditi dopunske analize. Ukoliko nalazi budu adekvatni biće vam preporučeno uzimanje lekova za stimulaciju jajnika kako bi došlo do ovulacije a time povećala mogućnost ostvarivanja trudnoće!
   Srdačan pozdrav!

   1. Hvala vam na informaciji. Ja imam cikluse na 24 dana a dr je trazila da odradim progesteron nekog 18 dana ciklusa jer mi je ovulacija bila oko 15… evo sada sam dobila nakon 20. dana ciklusa sto mi je bas bas rano…Dr. mi je rekla da dodjem 11 dana ciklusa pa da vidi sta cemo dalje….

 3. Postovani, ovaj sajt je super! Iskrena da budem, za sajt sam cula prvi put jutros u reprizi emisije ZENE i odusevila sam se !!!
  U braku sam dve godine…. nista se ne desava … ali me tesi to sto mislim da znam razlog, odnosno, divan dr iz Fronta mi je objasnio i zasto! Sto se tice redovnih ginekoloskih kontrola, hvala Bogu sve je u redu, medjutim ima jedan MALI PROBLEM… Eto, nekako kada sam usla u brak pre dve godine, previse smo se opustili i suprug i ja, UGOJILA SAM se dvadesetak kilograma i moj organizam to ne podrzava, tj. nestali su mi ciklusi… a ta gojaznost je plus pracena manjim stresovima… Sve u svemu, da vas ne gnjavim detaljima, htedoh reci> nikako da se malo opustimo !
  Medjutim, posto su te neke stvari iza nas, i kako je suprug odradio svoje analize koje su hvala Bogu dobre, i ja uradila isto i tu je ok, ja sam resila i vec neko vreme sam na posebnoj ishrani kako bih vratila svoju staru kilazu a samim tim i dobila cikluse. Doktor mi kaze da misli da je kod mene problem kilaza, tako da cu uraditi sve da se vratim na staru kilazu! Pre nego mi ista napisete, reci cu jos to da sam posle 9 meseci izostanka ciklusa, prirodnim putem dobila ciklus u septembru i tada posle njega na ultra zvuku, bio je vidljiv folikul i TO ME JE JAKO OBRADOVALO… a prosle godine se video i jedan koji smo pratili i koji rastao……. koliko je zeni dovoljno malo DA BI BILA SRECNA…….
  Malo me je uplasilo to sto sam ove godine napunila 30tu i tako kada procitam kako je vec u tridesetoj teze zatrudneti……. to me onako nekako spusti na zemlju i vrati u surovu realnost!!!!!!
  U NADI DACETE ME IMATI CIME MALO OHRABRITI, PUNOOOOOOOOOOOO VAM UNAPRED HVALA!!!!!!
  ps izvinite na ovako iscrpnom pisanju……… ali stosta bih imala sa nekim da podelim !!!!!!!!!!!!!!
  Pozdrav od malog zmajceta

  1. Veliki pozdrav za vas.Ovako da vidim odakle da pocnem, suprug i ja pokusavamo da zatrudnimo vec godinu ipo.Njegov spermogram je odlican i bio je kod urologa sve je ok. Ovako sto se mene tice, imam 29 godina i do sada sam redovno isla na gin kontrole. Posto moj ginekolog nije bas zainteresovan za moje stanje i smatra da zurim, ja sam odlucila sama na osnovu foruma i iskustava zena da prikuljam nalaze. Radila sam prolaktin,koji je prvi put bio 1002, poslje toga sam radila profil i u 8h je 764 a u 11h 264. Fsh 5,9 i lh 5.7 treci dan ciklusa. Testosteron 3.3 . Ogtp- (izvvinjavam se ako sam pog napisala) test tolerancije na secer 8h 5.2 nakon glukoze u 9h 75mg 9.6 i u 10h 6.7.Nakon dobijenih analiza posla sam na pregled kod endokrinologa i prepisao pi je gluchopage 500mg jedna dnevno kao i vitamin D.Progesteron i AMH sam vadila danas jer mi je 21.dan ciklusa. U dogovoru sa dr Radoman planiram da uradim i prohodnost jajovoda kao i folikulometriju nakon toga. Pa moje pitanje glasi postoji li jos nesto sto moze da se uradi? p.s. Testovi na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazu su nam negativi.

   1. Draga,
    Vasa upornost i odlucnost je za svaku pohvalu. Potrebno je uraditi hormone stitaste zlezde.
    Srdacan pozdrav!

 4. Molim za pomoc..Zovem se Nela i iz Ns sam.Imam decka u Sarajevu i vec dosta dugo odlazem susret sa njim..Sledeci problem je taj sto sam kao klinka imala abortus,a nakon 5godina u braku sam imala spontani pobacaj.Doktor je rekao da su sanse vrlo male za dete i da se ne nadam,jer skoro i da ne postoji.To me jede svakog dana,pravim se da nije nista.Cesto sam i depresivna..Zasla sam u 27 i ne znam kako da prebrodim krizu.Molim za pomoc.

  1. Draga Nela,
   Nemojte očajavati. To što ste imali abortus i jedan spontani pobačaj uopšte ne znači da vi imate problem. Idite kod Vašeg ginekologa i on će Vam uraditi potrebne preglede i reći šta i kako dalje. Najveća pogreška je ne raditi ništa!
   Srdačan pozdrav!

  2. imam 34 god .suprug i ja pokusavamo 5god i nikako da postanemo roditelji.isla sam ginekologu rekao mije da imam jajnih celija ali rijetko dolazi do pucanja tj ovulacije .rekao je da radim neku insiminaciju .da li mislite da ce biti uspjesna s obzirom na godine? hvala

   1. Draga Jelena,
    Ne znam da li ste odradili analizu Anti Mulerian hormon, koji je pokazatelj ovarijalne rezerve. Takodje ne znam da li ste proverili prohodnost jajovoda.
    Srdacan pozdrav!

 5. Postovani,
  Volela bih da i meni odgovorite na pitanje. Zivim u Americi i preko interneta sam upravo pogledala epizodu emisije “Zene” na ovu temu.
  Muz i ja pokusavamo da ostanemo trudni vec dve i po godine. Pre osam meseci sam uradila nekoliko testova. Ultrazvuk je u redu. Stitna zlezda je u redu. Radili smo nesto sto ovde zovu Clodine Challenge Test (izvinjavam se, neznam kako bih ovo prevela) U sustini test se radi tako da na treci dan ciklusa vadim krv, peti dan pocinjem da pijem taj Clodine i pijem ga pet dana i onda jedanaesti dan se opet vadi krv.
  E taj test je pokazao da mi je FSH ili mislim da se kod nas zove stimulisuci hormon na gornjoj granici normale. Doktorka je rekla da to nemora da bude uzrok jer je jos uvek u normali ali da se ipak posavetujem sa specijalistom. Na ultrazvuku se videla ovulacija i kucni test pokazuje ovulaciju pa mi nije jasno sta znaci gornja granica FSH.
  Svi ostali hormoni su u redu. Muzevi rezultati su takodje u redu.
  Nisam se jos uvek konsultovala sa specijalistom jer smo hteli jos neko vreme da probamo prirodno. Da napomenem da imam 33 godine.
  Molim vas odgovorite mi da li ovaj FSH moze toliko da utice na sve.
  Hvala vam.

  1. Draga Biljana,
   FSH (Filkulostimulirajući hormon) je hormon prednjeg režnja hipofize koji pripada grupi gonadotropnih hormona.Nivo njegovog lučenja se kod žena razlikuje u zavisnosti od dana ciklusa i u prvoj fazi ciklusa postepeno raste, kulminaciju dostiže u periodu ovulacije nakon čega naglo pada.Njegova glavna uloga je stimulisanje folikularnog rasta kod žena (kao i spermatogeneze kod muškaraca). On je dakle hormon pod čijim se dejstvom podstiče rast par manjih folikula od kojih će se daljim rastom uglavnom samo jedan folikul razviti, ovulirati i dati zrelu jajnu ćeliju. Ovo je njegova osnovna uloga u telu žene, mada ih on ima još.Paralelno sa rastom folikula, određene ćelije folikula sve više luče estradiol – jedan od osnovnih estrogena čiji visok nivo sistemom negativne povratne sprege suprimira lučenje FSH u hipofizi i smanjuje njegov nivo. Sa starenjem žene i smanjenjem njene ovarijalne rezerve rast folikula i proizvodnja estrogena je sve manja tako da u odsustvu negativne povratne sprege organizam pokušava jače da stimuliše jajnik većom proizvodnjom FSH. Posledica toga je da su bazalne vrednosti ovog hormona (od 2. do 5. dana ciklusa) u ovoj situaciji povećane.To je osnova za jedan od najčešćih testova u proceni ovarijalne rezerve (bazalni nivo FSH) koji ginekolozi koriste u svakodnevnom radu. Visoke vrednosti FSH u ovom periodu ukazuju na smanjenje ovarijale rezerve, odnosno smanjen potencijal jajnika da daje ovulacije i zrele jajne ćelije.
   Nadam se da Vam je pomoglo u razumevanje funkcije folikulostimulirajućeg hormona. Vi se javite specijalisti koji će Vas uputiti na dalje analize.
   Srdačan pozdrav!

   1. Postovana,nemam odnose vec nekoliko meseca ali u toku ovulacije tj jedan dan posle mi se pojavljuje tackasto krvarenje 2-3 tackice a to mi se javlja i nedelju dana pre ciklusa? Bila sam kod ginekologa kazu da je sve ok. Veoma sam uplasena

    1. Draga Malecka,
     To se zovu probojna krvarenja, nastaju usled pada hormona tokom sredine ciklusa.
     Ukoliko je ultrazvučni nalaz uredan razgovarajte sa Vasim ginekologom o uvodjenju eventualne terapije.
     Srdačan pozdrav!

 6. Zelela bih da postavim pitanje, imam odlicnog ginekologa i verujem mu ali me cisto zanima jos neko misljenje….
  Imam 39 godina i godinu dana pokusavam da zatrudnim. Svi polni hormoni kao i hormoni stitne zlezde su mi OK sem progesterona on je 0,6 u lutelanoj fazi a isti nivo je i u folikularnoj fazi…. a cikluse sam nekada dobijala na 24 dana a poslednjih meseci na 20 dana…. odradjena je stimulacija klomifenom 2 ciklusa i malo se pomerio razmak izmedju dva ciklusa ali nista od trudnoce…. nakon klomifena stavljala sam utrogestan vaginalno… prosli ciklus nisam bila na stimulaciji i ciklus sam dobila nakon 15 dana i krvarila 12….. moja dr kaze da sacekam sledeci ciklus pa da vidimo sta dalje…. njen predlog je HSG pa onda da se vidi… da li mislite da bi trebalo da krenem sa pripremamam za insemenaciju i VTO zbog mojih godina ili da se nastavi sa pokusajima prirodnim putem….
  hvala unapred….

  1. Draga Irena,
   Smatra se da plodnost, zbog starenja jajnika i smanjivanja broja folikula u jajniku, kod većine žena pada od 35. godine života. Smanjenje plodnosti i starenje jajnike kod većine žena se manifestuje skraćivanjem perioda izmedju ciklusa, pa ciklusi koji su se javljali na 28 dana sada postaju češći i javljaju se na 26 , potom na 21 dan. S obzorom da postoji veliko fiziološko variranje u broju jajnih ćelija koji će u odredjenim godinama preostati, generalno se smatra da je period posle 39 godine period manje plodnosti, ali da svaku ženu treba endokrinološki i ultrazvučno pregledati jer je veliko biološko variranje izmedju različitih osoba. Nekada hormonski i biološki parametri pokažu da je preostala rezerva jajnih ćelija dobra – ovakve žene imaju dobar biološki potencijal jajnika koji je mladji nego što su realne godine pacijenta. Nekada je biološka rezerva jajnika smanjena ali je odgovarajuća za godine. Neke žene su u ovom periodu već u perimenopauzi. Ovakav jajnik slabo odgovara na postupke stimulacije ovulacije (ukoliko su ciklusi uredni, to znači da je maksimalna mogućnost takvog jajnika da iznese jednu ovulaciju, on nema potrebnih potencijala da odgovori na stimulaciju i napravi nekoliko dodatnih folikula).
   Ukoliko postoji mogućnost za trudnoću bez postupaka asistirane fertilizacije (nalaz muža je uredan i jajovodi prohodni) onda se iz spontanih ciklusa najpre ostvari trudnoća (ovulacija se prati ultrazvukom) Ukoliko se udje u neki od postupaka asistirane fertilizacije, onda je moguće, u toku postupka vantelesne oplodnje, uraditi aspiraciju jednog folikula koji je spontano nastao u toku sopstvene ovulacije.
   Verujem da ce Vaš ginekolog odlučiti šta je najbolje za Vas.
   Srdačan pozdrav!

 7. Postovani,
  vadila sam progesteron tri dana nakon ovulacije i vrednost je 8,17 ng/ml (24,5 nmol/l). Da li je ovo pokazatelj da je ovulacije bila? Da li treba da uzvadim krv opet 7. dan nakon ovulacije?
  Hvala.

  1. Draga Dragana
   Vrednost progesterona govori u prilog tome da je ovulacija bila! Sve ostale analize uradite u dogovoru sa Vasim ginekologom. Srdačan pozdrav!

   1. Citajuci ovaj sajt resih da postavim neko pitanje..cesto tumaram po ovakvim sajtovima trazeci odgovore,pa da cujem i vase misljenje..vec tri godine sam u braku a pored nezasticenog onosa ne ostajem trudna.Imam 23 godine.Muz i ja smo radilirezultate sve je uredu al nista od trudnoce..ja sam malo vise i opterecena s tim kad cu …volela bi da cujem vase misljenje ..pozdrav

    1. Draga Katarina,
     Ukoliko su rezultati vec odradjenih analiza uredni potrebno je uraditi eventualno dopunske analize.
     Konsultujte se sa Vasim ginekologom da li postoji jos nesto sto bi trebalo uraditi.
     Srdacan pozdrav!

 8. Postovana,

  Zanima me kako AMH utice na plodnost i da li se nizak nivo ovog hormona moze povecati lekovima? Ovaj hormon sam radila 2009. godine i bio je 0.96,ali tad mi nije bila vazna trudnoca, nego je problem bio u zadebljan endometrijumu. Vec dve godine ne mogu da ostanem u drugom stanju i moj ginekolog mi je preporucio da ponovim analizu. Inace, imam 28 godina. Cekam rezultate analize, ali, koliko sam shvatila, vrednosti za taj hormon se ne menjaju, tacnije, mogu samo opadati. Zanima me i kolike su sanse da uopste ostanem u drugom stanju, ako je ta vrednost toliko niska?

  Unapred hvala

  1. Draga Dejana,
   Postoje lekovvi koji mogu uticati a nivo AMH-a.
   Sradacan pozdrav!

 9. Postovani,
  moj problem je PCOS, koji prati insulinska rezistencija i to sa ogromnim jajnicima i dosta velikom rezistencijom (AMH je bio 23,5, kad sam radila pred vto).
  Pila sam Glucophage, od februara, 2000mg/dan.
  Posle kriotransfera, 11. dana beta mi je bila 203 i cekali smo prvi UZ. Nismo ga docekali…tri nedelje od transfera imala sam spontani pobacaj. Posle transfera sam koristila Utrogestan 3x200mg, vaginalno i Estrofam…
  Sta je Vas savet za u buduce, da li treba prvo ovakve jajnike tretirati jer su oni moguci uzrok, zajedno sa IR ili uraditi i histeroskopiju materice, mozda ?
  Hvala unapred

  1. Draga Mirjana,
   Svakako trebate regulisati insulinsu rezistenciju. Dalje intervencije je najbolje raditi u konsultaciji sa Vasim ginekologom.
   Srdacan pozdrav!

  1. Postovana Branislava,
   Najbitnije je otkriti uzrok neredovnih ciklusa a onda uvesti odgovarajucu terapiju.
   Pozdrav!

 10. Poštovani,
  imam veliki problem,
  imam 32g,nedavno sam saznala da imam policistične jajnike,a suprug i ja bismo želeli dete.,i nikako da ostaqnem u drugom stanju ,šta da radim

  1. Postovana Gabrijela,
   Morate se obratiti Vasem ginekologu koji ce Vas uputiti da uradite dodatne analize i uvesti eventualnu terapiju.
   Srdacan pozdrav!

 11. molim vas za odgovor,unapred zahvalna imam 25 godina i vec 10 meseci sam u braku i pokusavam da ostanem u drugom stanju,problem su neredovne menstruacije,imam policisticne jajnike, poslednji put spontanih mc nije bilo vise od 9 meseci. radila sam hormonski status i rezultati su sledeci: uredna funkcija st.zlezde uz povisen titar anti tpo at;lh 10;fsh 6,6;dheas 17ohp n.v.;shbg niskonormalan;t u radu,androstendion povisen 2,5 insulin u toku ogtt…dokorka mi je dala terapiju glucopahage 2x1000mg i yazz 3 meseca?zanima me da li su mnogo losi rezultati i da li je moguce ostati u drugom stanju prema ovakvoj slici

  1. Draga Ana,
   na osnovu vrednosti progesterona treceg dana ciklusa, bez ostalih analiza ne moze se doneti odredjeni zakljucak. Bitniji je progesteron 21 dana ciklusa koji je potvrda ovulacije.
   Srdacan pozdrav.

 12. Poštovani,
  Imam 33 godine i jednu normalnu trudnoću iza sebe.Poslednje dve godine pokušavam da zatrudnim ali mi ne uspeva.Dva puta mi se desila istovetna situacija:ciklus mi kasni 10ak dana,uradim test i bude pozitivan,odem na ultrazvuk ništa se ne vidi i nakon 2-3 dana dobijem menstruaciju obilniju nego inače,sa puno ugrušaka.Radila sam hormone i evo rezultata:
  TSH-1,67 FT4-14,11 FSH-6,29 LH-7,50 PROLACTIN-289 PROGESTERON 0,31(fol.faza)TESTOSTERON O,896 Radila sam i genetska ispitivanja(antitela i trombofilije)i taj nalaz je u redu.Brisevi,papa test je u redu.Molim vas za savet šta dalje da činim.Hvala unapred!

  1. Draga Jelena,
   Kod Vas postoji, prema ovim rezuzltatima disbalans izmedju hormona FSH i LH, ako su hormoni radjeni od 3-5 dana ciklusa. Potrebna je dopunska dijagnostika, kao sto je vrednost estradiola, koji ce pokazati u kakvom je stanju Vas endometrijum u preovulatornoj fazi. Konsultujte se sa Vasim ginekologom. Srdacan pozdrav!

 13. Draga doktorka, ovako ja-PCOS I insulinska rezistencija, muz-savrsen spermogram. Nemamo bakterije, moja stitna u redu po hormonima. Godinu dana pokusavanja da zatrudnim i ,naravno,nista. 9 meseci na gluforminu i to 7 mesecci na 2×500 dnevno i samo 2 meseca na 3x 500 i -trudnoca! Ne moram da opisujem radost. Nazalost,spontani, jedino objasnjenje to je klasican ishod sa PCOS. Tad proverena stitna i bakterije. Ne moram da opisujem bol za tom bebicom. Trudnoca je gurla samo maesc dama, odmah mi je receno da je rizicna i da je sansa 50-50 %, na narednoj kontroli 80-20%, i na narednoj, znate vec. 6 meseci nismo smeli da pokusavamo opet,tako Rekla doktorka, mi cekali i 7, sad krenuli opet. Gluformin NISAM pila u trudnoci, DA LI JE TO BILA GRESKA LEKARA, MOZDA JE TO RAZLOG SPONTANOG? Ona mi je ukinula zbog jAke dijareje tada koja se bila javila odjednom.Spontani je bio u aprilu, ja sam na gluforminu opet 3x 500 od avgusta, odahnula sam samo tih nekoliko meseci bez terapije.
  Moja pitanja: DA LI JE OVO DOBRA TERAPIJA? dA LI PREPORUCUJETE I KLOMIFEN? Nista nisam uzimala drugo sve ovo vreme. DA LI JE TRUDNOCA MOGUCA UKOLIKO NEMAM PLODNE SLUZI? Bar je ne vidim. Kad sam zatrudnela,tog meseca sam i videla tu cuvenu sluz! DA LI DA KORISTIM NEKI LUBRIKANT ZA PLODNOST? Koliko su ovi moji naazi strasni:Ja imam 30 god,muz 33:
  OGTT test-
  glukoza je u redu, insulin -o min- 1,6 (opseg o,7-9,0)
  insulin-60 min-45,9
  insulin-120 min-9,9 (deca mladja od 12 god. vredmost manja od 10)
  Hormoni radjeni 2.dana ciklusa.
  Prolaktin -9,52 opseg 1,2-19.5
  Free testosteron-4,9 opseg nema
  estradiol 1,09 opseg folik.faza 0,2-1,4
  FSH 10,8 OPSEG 3-12
  LH 11,4 OPSEG 0,8-10,5
  PULOVANI LH 2,0 OPSEG 0,8-10,5
  DA LI DA PONOVIM HORMONE I OGTT TEST? Radjeni su jos pre terapije-2012 god! Da napomenem da sam za sve ovo i saznala po neredovnom i haoticnom ciklusu. Sada od avgusta pijem gluformin ,ali dobijam na nekih 50-60 dana, a ranije sam dobijala na oko 44,39,35 i sl. U cemu je stvar? Doktorka kaze da samo treba vreme,da li je u pravu?
  DA NAPOMENEM ,NEMAM VISAK KG,NITI MALJE,IMALA SAM RANIJE AKNE,ttesko podnosim i ovu dozu leka, ali da li mi treba veca?

  1. Draga Ana,
   Savetujem da ponoviti hormone, ukljucujuci i progesteron. Terapija metforminom( gluforminom) je odgovarajuca, naravno uz konsultaciju sa Vasim ginekologom. Nemojte gubiti nadu, ponekad je zaista potrebno vreme ali mala podrska trudnoci u vidu terapije nije na odmet! Srdacan pozdrav!

   1. Hvala ,draga doktorka, a da li mi prporucujete i upotrebu lubarikanta npr.zestica fertiliti ili je to bacanje para? Da li moze doci do trudnoce iako nema mnogo sluzi? Nikad mi to nije bilo jasno. Je l nedostatak sluzi znaci nedostatak ovulacije, ili ne mora?
    Da, bilo je ploda u trudnoci, imam i tri slicice sa tih UZ,nazalost to mi je jedini dokaz da je bebica ikad bila.
    Prvi nalaz je bio: GM- 17MM, z.KESICA-2,5MM, CRL-2,7 MM. Pila sam utrogestan 100mg 3×1, drzgi UZ: GM 35MM, CRL- 4MM, Y.KESCIA 4,8 MM, SF ?, Pise:kako pacijentkinja ima neuredne cikluse, y.kesica nesto vecih dimenzija, crl manjih,sf??. Na narednom: GM 38mm, kesica- 2,7mm, crl 4,8mm SF– Missed.
    Moje pitanje: da li bi se spontani izbegao da sam pila gluformin i u trudnoci? Pila sam ga samo 10-ak dana u trudnoci,pa vise ne, po preporuci lekara.
    Da li kao terapija gluformin JEDINI dovoljan? Hvala puno, sajt je divan i jako koristan!

    1. Draga Ana.
     Do trudnoce moze doci i ako ne uocavate pojacanu sekreciju sredinom ciklusa tj. ne moze se samo na osnovu sekrecije doneti zakljucak da li je ovulacija bila ili ne.
     Lubrikant Zestica Fertility ne moze Vam pomoci ukoliko nije bilo ovulacije. Lubrikant sluzi da na neki nacin zastiti spermu ukoliko je poremecena PH vagine. Za terapiju gluforminom i eventualnu drugu terapiju morate konsultovati Vaseg ginekologa!
     Srdacan pozdrav!

 14. Imam devojcicu od 3 godine, i druga beba nas nece. Nalazi su uredni, ali mi je inhibin b nizak (6). Zanima me kako ga i cime povecati. POzdrav

  1. Inhibin B je hormon koga luce folikuli janika. Nivo ovog hormona se smanjuje s godinama, i u negativnoj korelaciji je s FSH (dok FSH raste, inhibin B opada). Nizak nivo inhibina B trećeg dana ciklusa može da ukazuje na smanjenu rezervu jajnika i obično je povezan sa poremećajem ovulacije, manjim procentom ostvarenih trudnoća i povećanim rizikom od spontanih pobačaja. Uočeno je da smanjenje nivoa inhibina B tokom folikularne faze može nastupiti i pre nego što se uoči povećanje nivoa FSH. Ono sto je pozitivno je da se pokazalo da na nivo ovog hormona utiče količina masti u organizmu žene što ukazuje na to da folikuli gojaznijih žena ne proizvode onoliko inhibina B koliko folikuli onih koje su mršavije. Za terapiju stimulacije ovulacije morate konsultovati Vaseg ginekologa.
   Srdacan pozdrav

 15. Poštovani,
  imam 43 godine i iza sebe četiri neuspjele trudnoće (prva prijevremeni porod, carski u 24. tjednu s komplikacijama zbog mioma koji su zatim uklonjeni, zatim dvije vanmaterične i na kraju prvi uspjeli IVF u prirodnom ciklusu lani koji je nažalost završio s missed ab. u 12. tjednu). Dosad sam imala redovne cikluse na 28 dana i uredne ovulacije (s otprilike po dva folikula), zadnja dva ciklusa su mi trajala 26 dana. AMH lani mjeren je 5,6, ostali nalazi uredni. Zanima me ima li smisla više pokušavati (dr. kaže eventualno IVF u prirodnom ciklusu) s obzirom na dob i rizike zbog prethodnih operacija (carski i miomektomije), nisam zainteresirana za donaciju jajnih stanica.
  Najljepša hvala na odgovoru.

  1. Odluku da li cete nastaviti sa pokusajem vantelesne oplodnje morate doneti sami, uz konsultaciju sa Vasim ginekologom. Ja Vam zelim da budete hrabri i istrajni u svojoj odluci. Zao mi je sto ne mogu konkretnije da Vam pomognem. Srdacan pozdrav!

 16. Postovana,

  Vec dva mjeseca pokusavamo da dobijemo bebu, da li imate neki savjet kako doci sto prije do zaceca ? uradila sam papa test,briseve,hlamidija,mikoplazma, uereoplazma, tourch…svi nalayi su u redu.

  1. Draga Tamara,
   Period od dva meseca je jako kratak da biste se brinuli zasto niste ostali u drugom stanju! Ako i dalje ne ostajete potrebno je da partner uradi spermogram, Vi hormonski status i jos neke analize koje ce Vam savetovati Vas ginekolog u zavisnosti od dobijenih rezultata. Do tada se opustite i uzivajte!
   Srdacan pozdrav!

   1. Vec dve godine pokusavam ostati u drugom stanju,ali bezuspesno..bila sam na pregledu sve je uredu,uradila sam test na bakterisku vaginozu i nema prisustva bakterija ,pa me zanima ako imam hlamidiju da li bi to pokazalo u testu.. ? posle odnosa imam bas pojacano peckanje tako da moram odmah vodom da se isperem,i posle nista ne osecam…decko nema nikakve simptome, citala sam da postoji alergija na semenu tecnost,ili neslaganje tecnosti…izvinite ako nisam nesto lepo objasnila.. pozdrav

    1. Draga Zorana,
     Chlamidia se otkriva uzimanjem cervikalnog brisa ali na posebne podloge ili u posebnu epruvetu. Bris na bakterijsku vaginozu nije isto sto i bris na Chlamidiju.
     Srdacan pozdrav!

   2. Postovani molim za odgovor.Da li utrogestan vaginolete uticu na pomeranje menstruacije?Hvala unapred.

    1. Draga Ivana,
     Ne znam zbog cega ste dobili Utrogestan i koliko dugo ga primenjujete?
     Pozdrav!

  1. Draga Sanja,
   period od dva meseca je jako kratak da biste opterecivali sebe razmisljanjem zasto ne ostajete u drugom stanju! Opustite se i uzivajte u braku i trudnoca ce doci. Srdacan pozdrav!

 17. Postovani
  imam neredovne cikluse od prvog dana,iako imam 27 god. jos uvek nijedan ginekolig se nije resio moj problem.Pokusavam da ostanem trudna vise od 2godine,uradili smo sve analize sve je ok ali nista,ranije sam imala policisticne jajnike ali po recima ginekologa sada su jajnici uredu,neznam sta da radim,molim za savet.
  Hvala

  1. Draga Biljana,
   Kao sto ste mogli da procitate na nasem sajtu uzroci infertiliteta su mnogobrojni. Ali neredovnost menstruacionog ciklusa ne znaci i nemogucnost ostajanja u drugom stanju! Imajte vere i strpljenja i slusajte savete Vaseg ginekologa!
   Srdacan pozdrav!

 18. Postovani, zanima me vase misljenje u vezi mog slucaja.
  Imam 31 godinu i neredovne cikluse izostanak ciklusa je i do 9-10 meseci dok ga ne izazovem lekovima.
  Sa 25 godina sam imala prvi pokusaj vto gde uz stimulaciju Cetrorelix 0,25 mg (5 amp) , Puregon 100i.j. (12 amp) , Gonal F 75 i.j. (10 amp) , Menopur 75 i.j. (29 amp) i Pregnyl 10000i.j. sam dobila jedan folikul koji je bio prazan aspiracijom folikula nisu dobijene jajne celije. Nakon toga sam imala 2 pokusaja insiminacije gde su me stimulisali meronalom i nista.

  Prva dijagnoza mi je sekundarna amenoreja.
  Sad pijem glucophage 500mg 3*1 i cyclo-progynova i tako odrzavam ciklus. Izvadila sam sve nalaze za drugi pokusaj vto.

  Hormonski status 3 dan ciklusa koji je izazvan cyclo-progynovom je
  THS 1,05 (0,35-4,94)
  T4 83 (60-160)
  T3 1,7 (1,0-2,7)

  FSH 8,5 (3,35-21,63)
  LH 1,5 (2,39-6,6)
  PROLAKTIN 6,1 (5,2-26,5)
  ESTRADIOL 21 (21-251)
  PROGESTERON 0,5 (<0,3-0,9)
  TESTOSTERON 0,88 (0,38-1,97)
  AMH 0,5 (0,19-9,13)

  SVI BRISEVI SU NEGATIVNI

  Hysteroscopia : cervikalni kanal b.o. Kavum uterusa urednog oblika, hipoplasticna. Oba ostijuma vidjena, slobodna.

  HSG : kavum uredan, desno intramuralna okluzija-posledica op urinarnih puteva u detinjstvu u 6-oj god. Levi jajovod prohodan uredan u dobrom mlazu.

  Na uz nalazima endometrijum ne odgovara fazi ciklusa. Desni janik 38×25 mm levi 28,5×0,96 mm.
  Merenjem indeksa otpornosti u arteriji ovariki ( levo RI 1 , desno RI 0,96 ) procenjuje se da je ovarijalna rezerva smanjena.

  Posle ovakvih nalaza kakve su moje sance za lecenje.

  1. Draga Sandra,
   Vas hormonski status koji ste ovde naveli je zadovoljavajuci. Intramuralna okluzija desno nema uticaj na trudnocu ukoliko se radi IVF, za koji se vi pripremate. AMH jeste malo nizi sto bi moglo ukazivati na smanjenu ovarujalnu rezarvu. Lecenje naravno moze biti uspesno! Zelim Vam puno srece!

 19. Poštovana

  Imam 21. godinu, muž ima 26. Vec 2 godine smo u braku i nikako da se mi ostvari želja da ostanem trudna. Na početku braka sam pila tablete, cca. 3-4 meseca onda sam prestala jer smo zelili bebu. Pocela sam piti caj macinu travu, jeli to dobro? Šta bih jos mogla uraditi da ostanem trudna?

  Hvala unapred za odgovor.

  1. Poštovana,
   morate otići kod Vašeg ginekologa koji će Vas uputiti u potrebne analize. Na našem sajtu možete naći brojne informacije o potrebnim analizama!
   Srdačan pozdrav!

 20. Poštovana doktork pokušati ukratkoa,
  Čestitam vam na entuzijazmu i strpljenju da odgovarate na sva pitanja. Ja ću pokušati da budem kratka: imam 30 godina, nešto više od godinu dana ne mogu da ostanem u drugom stanju. Suprugov spermogram dobar. Bakteriološki nalazi svi uredni, folikulometrija, bazalna temperatura i lh tračice potvrđuju ovulaciju, menstruacije redovne. Zbog hormonalnog statusa doktorka sumnja u PCOS i preporučila mi je OGTT test. Evo svih rezultata, molim vas za komentar i mišljenje dok opet ne dođem kod nje na red. Najlepše hvala!

  Rezultat Referentne vrednosti
  T3 1.66 nmol/L 1.30-3.10
  T4 87.47 nmol/L 66-181
  TSH ultra 1.74 mikrolU/ml 0.27-4.20
  FSH 7.31 mlU/mL Folikularna faza: 3.5-12.5
  LH 8.52 mlU/mL Folikularna 2.4-12.6
  Prolaktin 185.8 ulU/mL 102-496
  Estradiol 25.66 pg/ml Folikularna faza 12.5-166
  Testosteron <0.087 nmol/L Žene od 20-49 god.:0.290-1.67
  Estradiol (pmol/l) 94.2 pmol/l Folikularna faza 46.0-607
  AMH 4.36 ng/ml

  OGTT
  Insulin 8.97 mikrolU/ml 2.60-24.90
  Insulin 60 min 55.55
  Insulin 120 min 39.38

  glukoza 0 min 4.9 mmol/L 4.10-5.90
  glukoza 60 min 5.8 mmol/L
  glukoza 120 min 5.5

  1. Draga Đurđa,
   Vaše analize ukazuju da postoji osnovana sumnja na sindrom policističnih janika. Za dalju terapiju i dijagnostiku obratite se Vašem ginekologu.
   Srdačan pozdrav!

   1. Poštovana, hvala vam. Molim vas za odgovor na još jedno pitanje. Šta je još potrebno da bi se PCOS utvrdio definitivno? Ili je moja dijagnoza već definitivna? Koje su mi šanse da uopšte ostanem u dugom stanju?

    Hvala vam mnogo.

    1. Draga Đurđa,
     Sindrom policističnih janika ili PCO sindrom ima jako široku kliničku sliku. Karakteriše ga neregularnost menstrulnog ciklusa, gojaznost, pojačana maljavost, infertilitet, policistični janici i poremećaj u laboratorijskim analizama.
     Simptomi se razlikuju od pacijentkinje do pacijentkinje.Prema Vašim analizama, koje ste ovde izložili, najverovatnije imate PCOS. Trudnoća je moguća, samo slušajte savete ginekologa.
     Srdačan pozdrav!

 21. Draga doktorka,
  hvala što nam pomažete! Molim vas da mi odgovorite na pitanje: zbog PCOS-a i insulinske rezistencije uveden mi je lek Glucophage. Posle nekoliko dana korišćenja leka (držim i dijetu) mene su počeli da probadaju jajnici. Bol nije mnogo jak, ali je čest (nikada me jajnici ranije nisu boleli). Ciklus mi je redovan, ne treba uskoro da dobijem. Da li je to normalno ili da prekinem dok ne vidim doktorku? Hvala vam!
  Ljuba

  1. Draga Ljubo,
   Lek Glucophage Vam je uveden zbog insulinske rezistencije koja se javlja u sklopu sindroma policističnih jajnika. Probadanja koja osećate u predelu janika nisu izazvana pomenutim lekom. Moguće da Vam je perod ovulacije i da su simptomi izazvani ovulacijom. Nastavite terapiju koju Vam je propisao ginekolog a u slučaju perzistiranja tegoba obratite se Vašem ginekologu.
   Srdačan pozdrav!

 22. Postovana, da li se iz sledeceg nalaza UZ moze zakljuciti da je u ovom ciklusu bilo ovulacije, 18. dan ciklusa, endometrijum 9,7mm sekretornog izgleda, desni ovarij 27*16mm, levi 26*17mm, bez s. tecnosti u duglasu. da li su ovo mali jajnici. malo nas je zabrinulo sto se nigde ne pominju eventualni folikuli niti zuto telo niti bilo sta, samo ovo za endometrijum sto mislimo da je znak ovulac. molim za Vase misljenje i unapred hvala mnogo

  1. Iz ultrazvučnog nalaza ne može se zaključiti da li je bilo ovulacije ili ne. Potrebne su dodatne analize radi potvrde ovulacije. Veličina jajnika je u fiziološkim granicama.
   Srdačan pozdrav!

   1. Postovana hvala najlepse na brzom odgovoru. mi smo mislili da ako je endometrijum sekretornog izgleda da to znaci da je doslo do pucanja folikula i da je emitovan progesteron sto je dovelo do takvog sekretornog izgleda enometrijuma, zato smo pitali. i jos nesto, da li 18. dana ciklusa postoji bilo koji drugi dokaz na uz da je ovulacije bilo, da li se tada jos uvek vidi zuto telo, puknuti folikul ili vec tako nesto sto je nas lekar mogao da vidi na uz i kaze nam da li je ovulacije bilo. mi mislimo da je ovulacija bila 7 dana pre ovog uz. hvala najlepse.

    1. Poštovana,
     Sve metode za predviđanje i dokazivanje ovulacije se zasnivaju na bihemijskim, biološkim i biofizičkim promenama u toku ciklusa.To su određivanje hormona u serumu, ehografija folikula i endometrijuma, hemodinamska ispitivanja kolor Doppler tehnikom,bazalna temperatura, sekrecija cervikalne sluzi… U Vasem ultrazvuku jeste opisan sektretorni endometrijum ali nam to ne moze biti siguran znak ovulacije. Kao sto ste i sami primetili, nisu opisani folikulu, niti postoje vrednosti hormona, niti bilo koji drugi znak. 18 dana ciklusa postoje dopunske analize koje ce Vam vas ginekolog verovatno uraditi.
     Srdačan pozdrav!

 23. Postovana,pokusavam da ostanem u drugom stanju vec godinu dana,moj problem je visok fsh,vrlo sam svesna situacije da je to veliki problem i da je potrebno strplejnje. Najveci rezultat mi je bio fsh 45,doktori su bili jako neprijatni prema mojoj situaciji i odmah su poceli sa pricom da cu morati na donaciju jane celije. Ja sa sama pronasla dobru dr koja se bavi akumpunkturom i za sada mi je spustila fsh na 14, na UZ mi je dr video i jajne celije i da je bilo male ovulacije. Na akump idem vec nekih 7 meseci. Koje je vase misljenje o mom slucaju i da li ste do sada culi neke pozitivne price. Unapred havala!!

  1. Draga Jovana,
   ukoliko Vi imate laboratorijske potvrde nizih vrednosti hormona nakon akompunkturne terapije onda Vam terapija definitivno pomaze! Osim FSH potrebno je pratiti i ostale polne hormone.
   Srdačan pozdrav!

 24. Postovana,

  Vec sest meseci pokusavam da ostanem u drugom stanju, ciklusi su uredni, stim sto su do sad bili na 25.dana, a poslednja dva na 27. Radila sam analize stitne zlezde, vrednosti FT4-13.3, a TSH 3.91, da li ove vrednosti mogu hormona mogu da uspore zacece?

  Srdacan pozdrav!

  1. Draga Bojana,
   Normalne vrednosti TSH hormona su 0,27-4,20 mU / L a za FT4 normalne vrednosti su: 12-22 pmol / L, tako da su Vaši rezuktati uredni. Konsultujte se sa Vašim ginekologom oko dodatnih analiza.
   Srdačan pozdrav!

 25. Poštovana, imam 33 god, suprug 34. Već 3 god pokušavam da ostanem u drugom stanju ali bezuspešno… Svi hormoni su dobri, ni jedan nije ni povišen ni smanjen (rađeni 14-og dana ciklusa), hlamidia, mikoplazma, ureaplazma negativni, koloposkopija dobra, papa II grupa, cervikalni i vaginalni bris bez prisustva patogenih bakterija, MAR test suprug 4%, ja 7% (doktor nam je rekao da je dobar rezultat do 50%), oba jajovoda prohodna, ciklusi uredni na tačno 28 dana, suprugov spermogram i više nego odličan kao i spermokultura. Folikulometrija rađena par meseci, uvek je dolazilo do ovulacije između 14-og i 16-og dana. Kao što vidite mi nemamo niti jedan loš rezultat, izmenjala sam par ginekologa iz razloga da bih čula rauličita mišljenja, ali sve se svode na isto – da su nam rezultati odlični. Pre 2 meseca smo bili na inseminaciji, dva vodeća folikula koja su pukla baš u pravo vreme, debljina endometrijuma idealna ali je ins. bila neuspešna… Interesuje me da li mi možete pomoći i reći koje bih još analize mogli da uradimo kako bi konačno utvrdili u čemu je problem? Srdačan pozdrav i unapred hvala!

  1. Draga Jelena,
   mogu se samo sloziti sa misljenjem kolega, da su svi rezultati odlicni! Moj predlog bi bio vantelesna oplodnja. Ali Vi naravno i dalje pokusavajte jer nekada trudnoca dodje kada se najmanje nadamo!
   Srdacan pozdrav!

 26. Postovana, radila sam analizu hormona 3.dc i ovo su rezultati
  FSH 4.7 (ref.vred. 2-15 IU/I)
  LH 3.8 (1-10 IU/I)
  Prolaktin 122.3 (100-650 mlU/I)
  Testosteron 0.1 (0.2-0.8 ng/mol)
  Progesteron 2.3 (1-9.5 nmol/l)
  Estradiol 38.4 (20-80 pg/ml)
  TSH 0.3 (0.2-5.5 mlU/l)
  Cortisol 578.4 (154-638 nmol/l)
  Zacudio me je nizak Testosteron jer imam pojacanu maljavost na bradi i iako nemam problema sa tezinom, imam masnih naslaga koje su koncentrisane u centralnom delu, odnosno stomaku.
  Bila sam na ultra-zvuku 10.dc i dr je rekla da ocekujem ovulaciju 14.dc, medjutim, merenje bazalne temperature mi je pokazalo ovulaciju 17.dc. Inace, ciklusi mi traju 31 dan.
  Na insistiranje dr progesteron u lutealnoj fazi vadila sam 21.dc i rezultat je bio 2.2.
  Na zalost, dr je otputovala pre nego sto sam zavrsila sa analizama, pa bih volela da mi kazete sta bi Vi zakljucili po ovome i kako biste mi preporucili da resim problem.
  Unapred se zahvaljujem.

  1. Draga Mia,
   Prema Vašim ciklusima ovulacija se dešava 17. dana ciklusa. Progesteron je nizak za lutealnu fazu ali morate da se konsultujete sa Vašim ginekologom kada se vrati.
   Srdačan pozdrav!

 27. Postovana,imam 39 god., a suprug 42 hocemo jos jednu bebu, ali nam ne polazi za rukom,i prvu bebu smo dobili vto gde ona sad ima 2 god.i posle toga mi je oslabila funkcija jajnika gde mi je sad amh 0.15.Pocela bih da pijem klomifen,ali nesto se plasim..pa vas molim za Vas savet.Unapred zahvalna…

  1. Klomifen nikako ne smete uzimati bez konsultacije sa Vašim ginekologom. Verovatno ste sve to već prošli sa prvom trudnoćom i tim pre znate da morate biti pod stalnim nadzorom ginekologa. Želim Vam puno sreće i očekujemo pozitivne vesti!

 28. Postovana ,imam 28 godina ,pokusavala sam da zatrudnim malo vise od godinu dana bezuspesno. U septambru 2013 sam bila kod doktorke u domu zdravalja,ona mi je rekla da je sve ok ,i da pokusavamo i dalje,cekala sam do karaja januara ove gonine ,kada sam tad dobila ciklus zakazala sam pregled kod Dr.Antica u Dragise Misovic . On mi je otkrio ciste na oba jajnika ,takozvane cokolande ciste ,tj. endometriozne ,zakazo mi je laparaskopsku operaciju za 27 februar i tada mi je uklonio ciste ,pregledao jajovode i ostale reproduktivne organe ,i sve je ok . Patohistoloski nalaz je pokazao da se radi o endometriozi ,i da moram preventivno primati dipherelin 4 meseca ,p

  1. Draga Zorice,
   Terapija je odgovarajuca za endometriozu.
   Srdacan pozdrav!

 29. da se nadovezem na prethodni tekst ,nisam ga zavrsila … dalke primila sam prvi dipherelin ,imam jos tri ,zanima me koliko vremena treba da prodje od poslednje injekcije da bih mogla ponovo pokusavati sa trudnocom ? hvala pozdrav

  1. Draga Zorice,
   Dipherelin spada u grupu lekova koji se zovu analozi gonadotropin-rilizing hormona ( GhRH), on je agonist GhRH i služe za potuno smirivanje hormona. Osim za lečenje endometrioze primenjuje se i u određenoj fazi vantelesne oplodnje kod pojedinih pacijentkinja. Na osnovu toga možete zaključiti da ne postoje kontraindikacije za trudnoću nakon njegove primene. Po završetku terapije i uspostavljanju prve menstruacije možete pokušati željenu trudnoću.
   Srdačan pozdrav!

 30. Postovana puno pozdrava,pokusacu da budem sto kraca. Imam 36 god.i devojcicu od 17 god.
  Moji i suprugovi pokusaji za ostvarivanje porodice traju vec nekih 7 god.,uz intezivne pokusaje zadnjih 2 god.,u tom periodu utvrdjeno i uradjeno je sledece
  hormonska slika sa E2 3-4 dana ciklusa 90,2;135,1;93,5 pa 113,0 pg/mLFSH
  5,3;8,3;8,68pa 5,1 mIU/mL LH 4,4;11,4;3,18 pa 3,0 mIU/ml PRL od 7 do 27 ng/ml i konacno PRG 19 dan ciklusa 14,61 ng/mL u oktombru 20013-te,kao i zadnji nalazi FSH-a,LH-a,E2 i PRL.Decembar 2012 -te uradjena histerosalpigografija-oba neprohodna jajovoda,pa januar 2013-te prohodan levi jajovod,pa uradjena neuspela vantelesna jun 2013-te….
  Endometrij 9-11 velicine,jajnici uredne velicine,grlic smanjen 2 cm
  od septembra 2013-te pratim ovulaciju merenje bazalne temperature i pokazuje mi na 12-ti dan,inace ciklusi neredovni od 22 pa do 27 dana,a ovulacija uvek isti dan.Suprugovi rezultati spermograma i kulture u redu kao i svi moji brisevi-negativni…
  Zadnja 3 meseca imam bol grudi odmah posle ovulacije pa do sledece menstruacije,zadnji ciklus 12.3 sa bolom grudi od 9-tog dana ciklusa i ovulacija 11-ti,obratila sam se doktoru za taj bol ultrazvuk u redu,uradjen na moj zahtev PRG na 21-i dan ciklusa(juce) koji je samo 3,09 ng/mL ref.vrednosti laboratorije 1,5-20 ng/mL
  Izvinjavam se na dugom postu i molim vas za neki savet sta dalje
  Unapred zahvalna

  1. Draga Draga,
   Vaši rezultati jesu pomalo konfuzni. S obzirom da navodite da su Vam cikluisi na 22- 27 dana progesteron nije adekvatan 21. dana ciklusa. Savetujem folikulometriju.
   Srdačan pozdrav!

   1. Postovana zahvaljujem puno na odgovoru i da dodam da je predlog doktora uzimanje utrogestana-progesterona od 200 2×1,posle ovulacije bez ikakvih dodatnih analiza,tako da definitivno menjam doktora radim analize hormona u sve tri faze ciklusa(moje misljenje,jer dosad tako nije radjeno)da li se slazete ?ako sam dobro upoznata to bi trebalo teci ovako :folikularna faza FSH,LH,PRL, E2 i PRG(koji dosad nije radjen)pa u ovulatornoj fazi LH,PRG i E2(ako imate nesto dodati,molila bih)i u lutealnoj,ali 7-og dana posle ovulacije PRG,zajedno sa folikometrijom,sto se slazem potpuno po vasem predlogu
    I uzimanje folne i vitamina isto na svoju ruku(isto ne predlozeno i cak i negirano,…sta ce ti to?,nema potrebe)
    Zahvaljujem jos jednom puno

    1. Draga Draga,
     Odlično ste upoznati sa hormonskim analizama! Progesteron nije neophodno raditi u ovulatornoj fazi. Sve ostalo se apsolutno slažem! Folukulometrija se radi počevši od 8-10 dana cilusa, prati se dominantan folikul. radi se do konstatovanja rupture folikula.
     Srdačan pozdrav!

 31. Pozdrav! Molim Vas ako ikako mozete pomozite!!! Prosli mesec sam pocela da pijem KLOMIFEN i pila sam ga od 5.dana ciklusa pa do 9.dana,i nema nista od bebe :(,sto znaci da sam dobila. E sad bih i ovaj mesec pila ,pa me interesuje da li isto od 5.dana da pocnem,ili treba ranije,sobzirom da mi je nekako cudna menstruacija,tacnije imala sam dva dan,pa sad mi je onako kao da prolazi?!!! Inace mi traje 6-7 dana,ali treci i cetvrti dan ima jos uvek…A da da napomenem da sam uradila BETA HCG i rezultat mi je 0,1(sto anaci da nisam trudna). sta da radim da li 5. dana da pocnem ili sad 3. ili 4.dana ciklusa???!!! HVALA i POZZ za sve

  1. Draga Sanja
   Stimulacija klomifenom mora biti kontrolisana od strane ginekologa jer može doći do hiperstimulacionog sindroma! Obratite se Vašem ginekologu radi dalje terapije.
   Srdačan pozdrav!

 32. Postovani imam 22 godine,suprug i ja zelimo bebu ali nam neuspeva poslednjih meseci,uradila sam na svoju ruku neke hormone,jer vec godinu dana pokusavam da stabilizujem ciklus koji imam od svoje 14 godine na svakih 15-20 dana.Do sada me niko nije uputio na hormone pa sam se sama odlucila,a kada su stigli rezultati prilicno sam iznenadjena i jako zabrinuta.radjeni su 2 dana ciklusa
  FSH 18.98
  folikularna faza3.50-12.5
  ovulaciona faza 4.7-21.5
  lutealna faza 1.7-7.7
  postmenop. 25.8-134.8 mlU/ml

  PROGESTERON 1.15
  folikularna faza 0.2-1.15
  ovulaciona faza 0.8-3.0
  lutealna faza1.7-27
  postmenop. 0.1-0.8 ng/ml

  ESTRADIOL 34.60
  folikularna faza 12.5-166
  ovulaciona faza85.8-498
  lutealna faza 43.8-211
  postmenop.5,0-54,7 pg/ml

  AMH 0.5 ug/L
  ref vrednosti 0,5-5,3 ug/L
  TSH 2,12…..ref vrednosti 0,27-4.20 mU/l
  T3 2.04….ref vrednosti 1.30-3.10 nmol/l
  T4 73,64…ref vrednosti66.0-181.0nmol/l

  Kasnije sam saznala da se progesteron radi 21dana..medjutim u ovij fazi treba da je visok,Brine me visok FSH,ali se nadam da se to moze regulisati..a za AMH sam bez teksta ostala da li je moguce da sa 22 godine moje rezerve su potrosene.?.. da li postoji mogucnost zaceca prirodnim putem koji je vas savet,sta dalje? unapred zahvalna.

  1. Vaša analize odstupaju od referentnih vrednosti za Vaš uzrast. Moj savet je da se obratite svom ginekologu radi dodatnih hormonskih analiza i folikulometrije.
   Srdačan pozdrav!

 33. Doktorka,imam problem sa sterilitetom vec 3.5 god ne ostajm u drugom stanju, moz je sve uradio i sve je u redu,ja sam radila laparoskopiju i kanali su prohodni nemam bakterije, radjen su dve inseminacije, prva u ciklusu bez stimulacije a druga sa klomifenom 2x50mg dnevno od 3-7 d.c.Ovog meseca sam takodje pila klomifen i to 3x50mg, ali moji folikuli nisu narasli isti su kao i u prvom ciklusu koji je bio bez stimulacije.Dr kaze da imam policisticne jajnike analize hormona imam od januara meseca tad su bili ok sa nekim zanemarljivim odstupanjima, dr nije obracao paznju.Moje pitanje je da li bi jos neke analize trebala da odradim ili nesto da pijem za policisticne jajnike, dok cekam trecu inseminaciju?Srdacan pozdrav

  1. Draga Ivana,
   Analize hormona , klinička slika i ultrazvučni izgled jajnika odredjuju dijagnozu policističnih jajnika. Svu terapiju morate uzimati uz konsultaciju sa Vašim ginekologom, tim pre ukoliko imate policistične janike.
   Srdačan pozdrav!

   1. Postovani imam 45 godina,suprug i ja zelimo bebu ali nam neuspeva vec10 god.Radila sam dve vantelesne oplodnje, na zalost bez uspeha.Inace sam pre 10 god ostala trudna, ali u 7 nedelji se nije plod razvijao pa su mi odradili abotus.U zadnjih 6 meseci pocela sam da dobijam na 60 dana.Odradila sam hormone 3 dan ciklusa, pa vas molim za Vase misljenje
    FSH 12.87
    folikularna faza3.85-8.75mlU/ml

    PROGESTERON 0.38
    folikularna faza 1.0-6.3 nmol/l

    ESTRADIOL 14.4
    folikularna faza 12.5-166 pg/ml

    TSH 1.930…..ref vrednosti 0,300-4.200 mU/l
    FT4 13.0…ref vrednosti 11.5-22.7 pmol/l
    PROLAKTIN 8h 134.7

    Unapred hvala!!!

    1. Zaboravih da dodam i

     LH 2.45
     folikularna faza 2.12-10.89 mlU/ml

     TESTOSTERON 0.42
     ref.vrednost 0.35-3.12 nmol/l
     Da li postoji sansa za trudnocu.

     jos jednom hvala

     1. Draga Dragana
      Ostale hormonske analize su fiziološkim granicama.
      Pozdrav još jednom!

     2. Postovani imam 45 godina,suprug i ja zelimo bebu ali nam neuspeva vec10 god.Radila sam dve vantelesne oplodnje, na zalost bez uspeha.Inace sam pre 10 god ostala trudna, ali u 7 nedelji se nije plod razvijao pa su mi odradili abotus.U zadnjih 6 meseci pocela sam da dobijam na 60 dana.Odradila sam hormone 3 dan ciklusa, pa vas molim za Vase misljenje FSH 12.87 folikularna faza3.85-8.75mlU/ml PROGESTERON 0.38 folikularna faza 1.0-6.3 nmol/l ESTRADIOL 14.4 folikularna faza 12.5-166 pg/ml TSH 1.930…..ref vrednosti 0,300-4.200 mU/l FT4 13.0…ref vrednosti 11.5-22.7 pmol/l PROLAKTIN 8h 134.7
      Zaboravih da dodam i
      LH 2.45
      folikularna faza 2.12-10.89 mlU/ml
      TESTOSTERON 0.42
      ref.vrednost 0.35-3.12 nmol/l
      Da li postoji sansa za trudnocu.

      Unapred hvala!!!

     3. Draga Dragana,
      Vrednosti FSH su blago povisene, moj savet je uraditi AMH da bi se videla rezerva vasih jajnih celija.
      Srdacan pozdrav!

    2. Draga Dragana,
     Povišene vrednosti FSH govore da je vaša funkcija jajnika u blagom opadanju. Savetujem Vam da uradite antimilerijan hormon i videte reproduktivni potencijal Vaših janika.
     Srdačan pozdrav!

 34. Postovani,
  Imam 36 god.,kao i moj suprug.Imamo jedno dete od 7,5 god.,ali drugo ne mozemo da dobijemo nikako.Suprugu su sve analize odlicne,a ja sam vec dva meseca pila Clomifen,ne uzastopno,vec sa pauzama i dok.me pratila (folikulometrija) i poslednji put sam dobila pregnil…..sada ocekujem rezultate tog poslednjeg puta s tim sto sam davala krv da dok.vidi koliki je bio progesteron i kaze da je bio 40.Ja znam da to ne znaci nista sto je 40,jer to samo govori da je bila ovulacija,ali ne i da sam zatrudnela.Zanima me da cujem kakvo je vase misljenje na sve ovo.
  Hvala!!!!

  1. Draga Mirjana,
   Vi niste naveli kako je zavrsena prethodna trudnoća, tj da li se porođaj završio prirodnim putem ili je rađen carski rez. U slučaju prethodnog carskog reza postoji mogućnost stvaranja priraslica i otežane oplodnje. Niste naveli da li vam je rađen HSG ili laparoskopska dijagnostika.
   Srdačan pozdrav.

   1. Nisam se porodila carskim rezom,već prirodnim putem i nije mi ništa radjeno od toga što ste naveli.

    1. Draga Mirjana,
     Osim hormonski analiza potrebno je uraditi i dodatnu dijagnostiku. Konsultujte se sa Vašim ginekologom, možda je potrebno uraditi HSG, dodatne briseve u zavisnosti od Vašeg ginekološkog nalaza.
     Srdačan pozdrav.

 35. Molim Vas da mi pomognete,dobila sam rezultate i nista mi nije jasno ,a moram cekati 23.dan ciklusa da bih vadila dodatne progesteron,FSH,LH i tek tada kod mog doktora na kontorlu.Rezultati su sledeci:
  FSH 5.94,LH 6,3 ,PROLAKTIV 229,0 , ESTRADION 39,0, TESTOSTERON 1,72, ANTI MULLERIAN HORMON 8,06 ng/ml,napomena radila sam analize 3. dana ciklusa.Da li su mi rezultati u redu? Hvala Vam puno

  1. Draga Nina,
   Na osnovu hormonskih analiza, bez pregleda, ne može se postaviti dijagnoza. Nalazi hormona ukazuju da treba raditi ispitivanja u pravcu policističnih jajnika.
   Srdačan pozdrav!

 36. Poštovani,

  Ovaj ciklus sam bila na folikulometriji i dr mi je rekao da nije bila ovulacija. Pošto ja uporedo merim bazalnu temoeraturu i radim lh trakice za ovulaciju, po tome ovulacije je bila 6.5. Kasnije 7dpo sam samostalno uradila progesteron i on iznosi 14.4 ng/mL (1.7-27.0) lutealna faza. Taj rezultat nisam pokazala doktoru.
  Da li je po rezultatu progesterona bila ovulacija i jel moguće da doktor ne vidi?
  Inače planira sledeći ciklus da mi ubaci stimulaciju ovulacije.

  Hvala puno!

  1. Draga Jelena,
   Na osnovu rezultata progesterona moglo bi se reci da je ovulacija bila. Mozda Vas ginekolog nije utvrdio ovulaciju zbog duzine ciklusa ili ukoliko je ovulacija bila nesto ranije.
   Srdacan pozdrav!

   1. Hvala na brzom odgovoru,
    on je zapravo rekao da folikul nije pukao, pa sam bila posle začuđena rezultatima progesterona.

 37. Imala sam abortus pre 6 meseci,imam 27 godina,suprug i ja bi hteli dete pokusali smo dva meseca i nista. Znam da je to kratak period,ali me interesuje da li je to zbog abortusa,i koliko bi trebalo vremena odprilike da prodje da bi uspelo zacece? Hvala

  1. Draga Kris,
   Period koji je potreban da bi došlo do trudnoće je potpuno individualan. Od jednog pokušaja do, na žalost, jako mnogo. Dva meseca nije nešto što bi Vas trebalo zabrinjavati. Srdačan pozdrav!

 38. Veliki pozdrav,
  vec duze vreme ne mogu da ostanem u drugom stanju i pri ginekoloskom pregledu domtor mi je rekao da su mi jajnici uvecani i da nije dobar odnos LH i FSH pa me poslao kod endokronologa.Endokrinog je rekao da je skoro siguran da su u pitanju policisticni jajnici(iako nemam nibjedam drugi simptom osim neplodnosti i eventualno ne bas preciznih ciklusa).rekao mi je i da moram da lezim jedan dan u bolnici kako bi mi proverili sve hirmone i odredili tacnu terapiju.moje pitanje je-da li cu nakon tih tableta kad vratim hormone u normalu,moci normalno da otanem u drugom stanju ili postoje neke druge terapoje i za to ?hvala

  1. Poštovana,
   nakon terapije koju Vam odredi endokrinolog funkcija janika bi se trebala stabilizovati.Trudnoća prirodnim putem je apsolutno moguća, ukoliko su ostali nalazi uredni.
   Srdačan pozdrav!

 39. Postovani,vec godinu dana radim na zacecu.Imam 27 godina oduvek neredovne cikluse na 45-60 dana i policisticne jajnike.Bila sam dugo na raznim terapijama antibebi pilula radi regulisanja ciklusa.Uradila sam nalaze 3,17i 26 dan ciklusa.Treci dan:estradiol 32.67,fsh 7.20 lh 13.26 prolactin 1063 progesteron 0.62 Sedamnaesti:estradiol 42.3 fsh 8.26 lh 26.46 prolactin 565 progesteron 0.59 Dvadeset sesti dc:estradiol 19.8 fsh 4.32 lh 20.44 prolactin 1220 progesteron 0.65 Samo da napomenem da sam od 16dana ciklusa bila na terapiji primolut nor.Zanima me da li su ikako uspeti da zatrudnim sa ovakvim hormonima i da li da menjam doktora i terapiju ne znam vise sta da pijem.Pila sam u poslednjih sest meseci cyclo proginovu i nakon toga mi je promenjena na primolut nor sve kako bih uspela da zatrudnim.i zanima me da li preporucujete terapiju za prolaktin ili ne.Unapred zahvalna

  1. Draga Jelena,
   Savetujem Vam da se obratite endokrinologu radi regulacije nivoa prolaktina.
   Srdacan pozdrav!

 40. 6.maja mi je bio prvi dan ciklusa. 8.maja sam pocela piti klomid po preporuci ginekologa. Isla sam na par pregleda i rekla mi je da je sve uredu. Da su velike sanse da ostanem trudna. 15tog dana ciklusa sam imala ovulaviju koja je bila pomalo bolna. 21 dana sam osjetila velike bolove u materici. Citala sam da je to mozda implantacijaka bol. Trenutno mi kasni dan. A ja ne osjecam neke velike simptome…sve ove simptome sam osjecala i pred menstruaciju. Da li postoji sansa da sam trudna nakon prve ture klomida. I da li postoji sansa da kasni menstruacija bez trudnoce unatoc terapiji klomida

  1. Draga Mika,
   Implantacioni bol se javlja ali ga vecina zena ni ne oseti. Sanse za trudnocu naravno da postoje. Ukoliko Vam i dalje kasni uradite Beta HCG.
   Srdacan pozdrav!

 41. Postovana doktorka,pre svega zelim da Vam se zahvalim na Vasem strpljenju u svim odgovorima koje sam procitala.Takodje hocu da Vas pitam da li hlamidija moze biti usko povezana sa problemom ne ostajanja u drugom stanju? Suprug i ja radimo 2 godine na bebi i tek nedavno kada smo odradili kompletne analize ustanovljena nam je ova bakterija.Pili smo dve ture antibiotika i danas su nam iz laboratorije potvrdili da imamo negativne briseve;.Da napomenem da su svi ostali rezultati i vise nego sjajni.Drdacan pozfrav.

  1. Draga,
   Hlamidija može predstavljati uzrok težeg ostajanja u drugom stanju. Ukoliko ste pročitali teks o Hlamidiji na našem sajtu videli ste i kako do toga dolazi. Moj savet za Vas je uraditi HSG , ukoliko već niste.
   Srdačan pozdrav!

 42. Postovani, moja prica je malo duza. Imam 27 godina i 4 spontana pobacaja iza sebe. Do prekida trudnoce je dolazilo uvek u prvih 8 nedelja. Prvi put nije bilo srcane radnje, dva puta jeste. Kada sam drugi put ostala trudna pojavila se sumnja za vanmatericnu trudnocu, jer je beta rasla a u materici se nije nista videlo (mada nije se ni moglo videti jer mi je uz radjen na dan ocekivane menstruacije,javila sam se odmah lekaru zbog predhodnog loseh iskustva)a na uz se videlo nesto veliko na desnom jajniku, nakon laparaskopske operacije utvrdjeno je da je u pitanju obicna vodena cista, tom prilikom mi je odradjena i kiretaza. Nakon treceg spontanog radila sam analize na trombofiliju i sve je bilo ok, samo su mi lupusantikoagulantna tela bila povecana vrlo malo. Radjena je genetika ploda i taj nalaz je bio uredan. Cetvrti spontani se desio u osmoj nedelji( na uz se registrovala srcana radnja). Radila sam briseve na ureaplazmu, hlamidiju i mikoplazmu i svi su negativni. Medjutim u cervikusu mi je nadjena eserihija. Moje pitanje je, da li je moguce da je eserihija uzrok spontanih? Ni u jednoj trudnoci za tih par nedelja, nisu mi radjeni nikakvi brisevi ni analize. Sada bih trebala raditi hsg ali ne mogu zbog eserihije. Papa je ok, kolposkopija ok, nemam policisticne jajnike i imam uredne cikluse. Imam igg na tohoplasmosu icitomegalovirus. Trudnoce su se desavale na nekih 8 meseci jedna od druge. Suprug nije radio nikakve analize. Sta jos mogu da uradim da ne bih opet dosla u istu situaciju, sta je moguci urocnik svega ovoga.

  1. Draga Bojana,
   Vaša priča jeste malo komplikovanija. Ne verujem da je Eserihija koli uzrok Vaših spontanih pobačaja. Pitanje je kada ste je vi i dobili jer ste nakon druge trudnoće tj. laparoskopske intervencije verovatno dobili antibiotike koji bi delovali i na eserihiju. I ne razumem zasto Vam sada rade HSG kada Vi nemate problem sa ostajanjem u drugom stanju vec da iznesete trudnoću. Savetujem da suprug svakako odradi spermogram a Vi da se ponovo konsultujete sa Vašim ginekologom.
   Sradčan pozdrav!

 43. Poštovana,
  Već sam pisala, imam 31 godinu i pokušavamo oko godinu dana da dobijemo bebu. Radila sam hormone 2dc i oni ovako izgledaju:
  FSH 10 U/L (2-15sc)
  LH 6,7 U/L (1-10sc)
  Prolaktin 558 (40-530)
  estradiol 104 (50-482 sc)
  testosteron 0.3 (0.2-1)
  17-OH Progesteron 0.64 (0.1-0.8)
  TSH 2,52 (0.3-5.5)

  Ono što mi je sad veći problem što imam cistu na desnom jajniku 2.5cm za koju se sumnjalo da je endometrijska ali je druga dr rekla da je cista krvavog sadržaja i da joj ne liči na endometrijsku. Tumor marker mi je povišen i iznosi ROMA indeks 24.90%

  CA125 je 31.55 i u granicama je
  HE4 je 88.88 a donja granica je 70.

  Zakazana mi je laparaskopska operacija i uradiće se i biopsija. Ja sam preplašena. Da li ovaj povišen tumor marker znači nešo loše?

  Hvala na pomoći!

  1. Draga Jelena,
   Tumorski markeri nisu stopostotno pouzdani tako da ce se precizna dijagnoza postaviti nakon operacije i histopatoloskog nalaza.
   Srdacan pozdrav!

  2. Draga Jelena,
   Nemojte biti preplaseni. Nalazi ukaziju da cista nije obicna folikularna, a o cemu se tacno radi znacemo tek nakon operacije. U svakom slucaju budite hrabri, najbitnije je da je problem uocen i da se pristupilo njegovom resavanju.
   Srdacan pozdrav

   1. Hvala na podršci puno,
    operisana sam i u pitanju je endometrijska cista sa priraslicama na jajovodu. Dobila sam terapiju Diferelin 3 meseca. Nadam se da ću nakon terapije uspeti da zatrudnim.

    Pozdrav i hvala još jednom!

    1. Draga Jelena,
     Iskreno se i ja nadam. Tu smo za svaki vid podrške.
     Srdačan pozdrav!

     1. Postovana, imam 35 godina i curicu od 7.Prva trudnoca iz prvog pokusaja,porodjaj prirodan.Sa drugom pokusavamo godinu dana.Papa i cerv.bris uredni.Vagunalni pokazao candidu koja je lijecena,ali nisam sigurna da je izlijecena i namjeravam ponoviti bris.Hormoni stitne uredni,ostale cu raditi u slj.ciklusu.Dva puta radila folikulometriju, u martu bila ovulacija i tempirali odnose,ali dan poslije dobila sam temperaturu 38,ne znam da li je to negdje uticalo.Ovog mjeseca nema dominantnog folikula 11.dan ciklusa.Ciklusi traju od 28 do 32 dana.Imam konstatovanu zavaljenu matericu nakon poroda.Suprugov spermogram uredan,spermokultura nadjena klebsiella,doktorica mi rece da nema govora o ostvarenju trudnoce dok se ova bakterina ne izlijeci.Rekla mi je da ce tokom slj.ciklusa uvesti dabroston da pomogne radu jajnika.Trenutno mi je 12.dan ciklusa.Imate li kakve sugestije,misljenje,kuda dalje? Hvala mnogo.

     2. Draga Bojana,
      Za spermogram supruga, samim tim sto je prisutna bakterija, ne možemo reći da je uredan. Vi uradite hormone tokom sledećeg ciklusa i progesteron 21. dana da bi ste potvrdili ovulaciju.
      Srdačan pozdrav!

 44. Postovani,

  Na sta ukazuje poviseni progesteron 21. dana ciklusa od 91.7 nmmol/L (5.3-86.0)

  Hvala na odgovoru

  1. Draga Mimi,
   Povisen progesteron ukazuje da se ovulacija desila.
   Srdacan pozdrav!

 45. Poštovana,
  Suprug i ja već 2 godine pokušavamo začeće, medjutim, neuspešno. Za sada, svi nalazi su u redu, njegov spermogram, spermokultura, brisevi kod oboje, više puta sam bila na praćenju folikula i sve je u redu, ciklusi su mi na 26 dana, tako da mi je ovulacija 13 dan, folikul tada i puca, u martu ove godine radjeno laparaskopsko ispitivanje jajovoda, jajnika i materice, sve u savršenom redu. Ja sam neke hormone radila na svoju ruku, jer lekar nikako neće da mi da uput da uradim sve koji su potrebni, a ovi koje sam sama radila su ok, tako kaže moj ginekolog. AMH je 1 (ref.do 9). Molim Vas, recite mi, šta bi bilo još neophodno uraditi pre eventualne inseminacije i VTO? Najlepše hvala

  1. Draga Majo,
   imajte poverenja u svog ginekologa. Na nasem sajtu mozete videti sta je sve potrebno od analiza. Vecina ginekologa previdi hormone stitaste zlezde i prolaktin.
   Srdacan pozdrav!

 46. Poštovani,

  Opet ja, mnogo problema imam pa samim tim i pitanja.
  Na poslednjem ultrazvučnom pregledu otkriveno mi je da je levi jajnik policističan i predloženo je da uradim test na insulinsku rezistenciju. Ja sam pre 14 dana operisala endometriozu i trenutno sam na terapiji Diferelin 3 meseca. Zanima me mogu li uraditi ovaj test dok sam pod terapijom?
  Hvala puno na odgovoru!

  1. Draga Jelena,
   moj savet je sacekati da se zavrsi terapija Diferelinom pa onda radite dalje analize.
   Pozdrav!

   1. Dobar dan Treba mi Vaša pomoć. Vadila sam hormone treći dan ciklusa. Povećan mi je Lh 13 i Fsh 7.Ustanovljena mi je insulinska rezistencija i povećan testosteron. Od terapije pijem siofor 500 za vrijeme ručka. Postoji li mogućnost da ostanem trudna? Imam 27 godina.
    Srdačan pozdrav

     1. Draga Draga,
      Sve je to u skladu sa nalazima koje ste prethodno naveli.
      Pozdrav!

    1. Draga Draga,
     Mogucnost za trudnocu naravno postoji!
     Budite istrajni i pratite uputstva Vaseg ginekologa.
     Srdacan pozdrav!

 47. Poštovani,
  imam 24 godine, menstrualni ciklus mi traje u proseku 38 dana. Pojačano sam maljava, nemam viška kg. U martu prošle godine vrednost hormona 4. dana ciklusa bio je sledeći: estradiol 25 (folikularna faza 26-144); Progesteron 0.3 (folikularna faza 0.31-1.52); LH 6.6 (folikularna faza 2.12-10.89);FSH 9.69 (folikularna faza 3.85-8.75); Testosteron 0.49 (0.10-0.74). T3, T4, TSH su uredni kao i OGTT test. Dijagnoza je Oligomenoreja. Kao terapiju pijem Yaz.Još uvek ne planiramo bebu, ali mene brine nizi estradiol i viši FSH u smislu ovarijalne rezerve. Kakvo je Vaše mišljenje o nalazu hormona? Unapred hvala na odgovoru!

  1. Draga Katarina,
   FSH je povisen zbog nizih vrednosti estrogena. Radi preciznije procene ovarijalne rezerve mozete uraditi AMH.
   Srdacan pozdrav!

 48. Postovana, posto bih zelela da ostanem u drugom stanju interesuje me da li su moji hormoni ok ili ukazuju na nesto. Imam 30 godina, nisam do sada radjala, uz, brisevi, papa, kolposkopija, sve je u savrsenom redu. Ciklus mi je ranije bio u ramaku od 30 do 36 dana, u poslednjih par god dobijam na 28 dana i ponekad na 32,33 Rezultati su sledeci :

  prolaktin 388
  estradiol 33.75
  progesteron 0.38
  lh 14.39
  fsh 8.2
  testosteron 0.61 …hormoni su radjeni drugog dana ciklusa.

  S postovanjem, Tanja

  1. Draga Tanja,
   Vasi hormoni ukazuju da postoji sumnja na policisticne janike.
   Konsultujte se sa Vasim ginekologom.
   srdacan pozdrav!

 49. Postovani,prije dva,tri mjeseca bila sam kod ginekologa i on mi je dao da uradim hormone jer nisam ostajala u drugom stanju. Imam sina od 7 godina i cerku od 5 god. Svi hormoni su mi bili u redu sem fsh koji je bio 13.3(treceg dana ciklusa). Inace,imam 31 godinu. Poslije toga otisla sam kod endokrinologa koji mi je dao da uradim AMH( koji je bio 3.39) i oggt 75 sa insulinom u 120 min. Rezultati ogtt su mi sledeci 0h 3,9, 1h 69,8 ,2h 107,9(refer. vrijednosti su 6-29). prepisao mi je siofor 500 jednom dnevno, i za 4 mjeseca na kontrolu sa nalazima. Ako mi ne pomognu ovi ljekovi da mi ukljuci hormonsku terapiju. Sto vi mislite o ovome? S obzirom da sam inace mrsava rekao mi je dr da izbacim sokove,slaolede,smoki,stapice… i da smanjim ugljene hidrate.

  1. Draga Sanja,
   Slazem se sa preporukom Vaseg ginekologa.
   Budite uporni i istrajni i trudnoca ce doci!
   Srdacan pozdrav!

 50. Poštovani,
  moja svaka menstruacija u poslednje sigurno dve godine počinje sa braonkastim iscedkom koji ume da traje po 2-3 dana nekada i duže a jednom čak i 7. Doktorica mi je rekla da je to sasvim normalno kada sam bila na predprošlom godišnjem pregledu. Potom mi se počeo dešavati i svrab pred menstruaciju te sam dobila da koristim Daktanol krem i vaginalete, malo se to zamirilo ali i dalje mi se desi da svrbi. Doktorica mi nije uradila vaginalni bris i pošto je bilo vreme za godišnji pregled mislila sam da će tada, ali odbila je da mi uradi bilo šta sem papa testa, iako sam rekla da želim bebu rekavši da je to sve ok i ako je papa u redu da se samo opustim. Potom je braonkaste iscedke nazvala manjkom progesterona i odmahnula rukom kao da to nije ništa. Malo je reći da sam ogorčena. Svakako ću menjati dr al dok ne odem na pregled možete li mi reći da li je kod mene obavezno u pitanju progesteron ili nešto drugo može biti. Hvala unapred

  1. Draga,
   Krvarenje pred menstruaciju je najcesce usled pada progesterona ali svakako treba uraditi potrebne analize. Cervikalni i vaginalni bris savkako, pogotovo jer imate tegobe.
   Srdacan pozdrav!

 51. Vrednost progesterona 19 dana ciklusa bila 8.69 ng/ml A 2
  Dana je vrednost bila 0.6.ng/ml.da li je rezultat pokazao da je bila ovulacija.

  1. Draga Jelena,
   Progesteron kod ciklusa koji traje 29 dana najmerodavnije je raditi 22. dana ciklusa. S obzirom da ste ga Vi radili 19. dana i on se nalazi na donjoj granici mozemo pretpostaviti da se ovulacija desila.
   Srdacan pozdrav!

 52. Postovani,imam problem vec 6 godina pokusavam da ostanem u drugom stanju i nikako ne ide…U braku smo vec 6 godina,inace imam neredovne menstruacije,doktorka mi nasla bakteriju Clebsiela pila Cefalexin i sad je sve ok uradila i HSG,inseminaciju i nista.Primila skoro 6 injekcija Pregnyl i opet nista…Imam jos jedan problem sto imam duboku vensku trombozu pa ne smeju vise da primam nista od hormonskih terapija jer od Diane mi je stvorio tromb…Ne znam sta jos da pokusavam…Unapred hvala pozz

  1. Draga Mazi,
   Analize koje se rade tokom lecenja infertiliteta mozete videti na nasem sajtu, pocevsi od osnovnih briseva, preko hormona, pracenja ovulacije i tako dalje. Naravno potrebno je da i partner uradi analize kao sto su spermogram i spermokulturu. Ukoliko do trudnoce i dalje ne dolazi moj savet je ulazak u proces vantelesne oplodnje.
   Srdacan pozdrav!

 53. Postovani, imam 32 godine i vec duze vreme pokusavam da ostanem u drugom stanju. Prosle godine mi je dijagnostikovan Hashimoto Tireoiditis, od tada sam na terapiji Euthyroxom od 25. Pre dva meseca mi je endokrinolog pridodao i Glucophage 3×500, kako mi je objasnjeno zbog jako niskog progesterona. Inace su mi ciklusi neredovni, na 30-36 dana, jako obilni, sa zgrusenom krvlju i bolni. Krvarenje traje od 7-10 dana, nekad i duze, pri tom da se prvo pojavljuju braonkasti tragovi nekoliko dana, pa i nakon zavrsetka krvarenja 3,4 dana. Nedavno mi je predlozeno da uzimam Cyclo Progynovu, pa me interesuje da li ce ona remetiti predhodnu terapiju. Tj, da li je kontraindikovan sa Euthyroxom i Glucophagom?
  Hvala unapred

  1. Draga Balena,
   Cyclo Progynova nece remetiti prethodnu terapiju. Slusajte uputstva Vaseg endokrinologa i ginekologa i doci ce do trudnoce!
   Srdacan pozdrav

 54. Postovani molila bih vas zA POMOC!u Braku sam tri godine i sve vreme radimo na trudnoci,ali bezuspesno.Cak od menarhe imam problem sa regulacijom ciklusa desi se da cikluse nemam i po pola godine,pored toga imam pcos!radila sam hsg oba jajovoda prohodna ali konstatovan hronicni cervicitis.pila sam diane 35,orgametril,cikloproginovu i jos mnoge druge lekove ne mogu ni da se setim!prosle godine sam nakon th cikloproginovom ostala trudna ali se trudnoca zavrsilaa kao missed abortion u 12 nedelji!vec mi organizam postaje i imunna lekove.sada sam radila ogtt i amh hormon ogtt glukoza pre opterecenja 5.0 posle 60min 5.5 posle 120min 4,6 glukoza 4,3 insulin 9,6 insulinska rezistencija-homa 1,8 amh hormon 1,88ng/ml!e sada doktor mi je preporucuje stimulaciju klomifenom i garantuje trudnocu nakon ove th!ali ja bas nisam nesto optimisticna i verujte mi zaista ne znam sta dalje da radim,molim vas za pomoc zaboravila sam da napomenem da je spermogram odlican i da suprug ima 30 a ja 22 godine hvala u napred pozdrav!

  1. Draga Bojana,
   Slazem se sa tim da pokusate stimulaciju jajnika naravno uz nadzor Vaseg ginekologa.
   Sradcan pozdrav!

 55. Postovana doktorka,

  Vec dve i po godine pokusavam da ostanem u drugom stanju. Uradila sam sve analize (sve briseve, papa test itd.). I sve je u redu. Muz je radio spermogram, koji je takodje uredan. Moj ginekolog mi je pratio folikule tri meseca i ovulacija je uredna, zatim mi je u poslednjem ciklusu prepisao klomifen, koji sam pila do devetog dana ciklusa. Nakon ovulacije mi je prepisao Utrogestan 3×100 mg da pijem i to 15 dana.

  Danas mi je poslednji dan sto se tice Utrogestana, medjutim menstruacije nema, koja je kod mene ceo zivot redovna i to na 26 dana. Znaci kasni mi 5 dana. Uradila sam beta hCg nalaz i negativan je. Zvala sam doktora, ali moze da me primi tek za pet dana, jer nije tu.

  Molim Vas recite mi sta moze biti u pitanju? Zasto nema menstruacije? Da li ova terapija ima smisla i zbog cega mi je dao Utrogestan. Hormonske analize nisam radila.

  VEC UNAPRED ZAHVALNA

  1. Draga Nelice,
   Niste naveli da li ste radili HSG pre stimulacije janika, što je uglavnom praksa. Takodje smatram da je potrebno uraditi hormonski status pre uvodjenja bilo kakve terapije, uključujući hormonski status štitaste žlezde. Menstruacija je izostala zbog terapije koju ste uzimali.
   Srdačan pozdrav.

   1. Postovana doktorka,

    Hvala Vam na odgovoru, mnogo mi znaci. Nisam radila HSG, jer mi je doktor rekao da cu to raditi nakon ove terapije klimofen. Zasto je tako, stvarno ne znam. Uradila sam samo hormon stitne zlezde, koji je uredan. Ostale nisam radila.

    Da li bi trebalo da uradim nakon sledece menstruacije HSG?
    Ako imate jos neki savet za mene mnogo bi mi znacilo.

    1. Draga Nelice,
     Svu potrebnu dijagnostiku morate raditi u dogovoru sa Vasim ginekologom. Smatram da je potrebno uraditi hormonski status polnih hormona i HSG.
     Srdačan pozdrav!

 56. Zdravo. Dakle,moj problem je sledeci: pokusavam vise od godinu dana da ostanem u drugom stanju. i naravno, nista se ne desava. Nisam bila kod dokora,jer pored jedne upale jajnika,nisam imala problema. Imam 20 godina i ne razumem zasto se nista ne desava. Mnogo je frustrirajuce i uvek prolazim kroz isto.
  Molim vas za neki savet,da li mogu nesto na svoju ruku da uzmem,cula sam za neke cajeve da pomazu?

  1. Draga Dora,
   Ipak morate otici kod ginekologa na pregled. Ne uzimajte nista na svoju ruku, jer ono sto je drugima pomoglo ne znači da će pomoći i Vama , čak Vam može i škoditi.
   Srdačan pozdrav!

 57. Draga doktorka,
  Možete li molim vas da mi protumačite ultrazvučni nalaz “uterus lako nehomogenog miometrijuma”? Da li je to opasno, zahteva li dalje lečenje i da li utiče na plodnost?
  Hvala puno.

  1. Draga Ljiljo,
   Samo ova recenica, bez dodatnih podataka o Vama nista ne govori.
   Srdacan pozdrav!

 58. Postovana doktorka,
  U braku smo skoro godinu dana i sve vreme pokusavamo da dodbijemo bebu Pre dva do tri meseca zena ostane u drugom stanju ali se nazalost to se zavrsi nesrecno Morala je da se radi kiretaza jer ploda nije bilo Ona nije krvarila ali je sve vreme imala bolove koje niko nije ozbiljno shvatao Moja zena je sad psihicki dosta lose non stop place i krivi sebe za to Molim Vas recite mi sta moze biti uzrok ne pojavljivanja ploda i koje bi analize ona trebala da uradi pre naredne trudnoce jer mislim da nije spremna da opet prodje kroz isto Hvala

  1. Postovani,
   Uzroci praznog meška tj. nepojavljivanja ploda u mešku mogu biti mnogobrojni. Problem može biti kako kod žene tako i kod muškarca. U principu se nakon jedne neuspele trudnoće ne rade dodatne analize osim uobičajenih a to su: ultrazvuk, brisevi, ginekološki pregled, kolposkopija, potom spermogram i spermokultura kod muškarca.
   Srdačan pozdrav!

 59. Postovana, pokusavam godinu dana ostati u drugom stanju. Pored uradjenih analiza koje su dobre i meni i suprugu, progesteron mi je 0.8. 21 dana ciklusa. Ginekolog mi je propisao klomifen. Mene zanima da li uz njega treba da uzimam neku terapiju da bih nadomestila progesteron?

  1. Draga Sandra,
   Pokušajte da uz konsultaciju sa ginekologom otkrijete uzrok tako niskog progesterona.
   Srdačan pozdrav!

 60. Zdravo, imam jedan problem, sa prvim detetom nisam mogla da ostanem trudna, jer nisam imala redovnu menstruaciju, pila sam klomifen tablete i odmah ostala trudna,e, sada imam redovnu menstruaciju i opet nista. Sta mi vi preporucujete? Unapred hvala!

  1. Draga Sanela,
   Potrebno je uraditi hormonske analize da bi se potvrdila ovulacija. Takodje je potrebno uraditi HSG radi potvrde prohodnosti jajovoda pogotovo ako je prethodna trudnoća završena carskim rezom.
   Srdačan pozdrav!

 61. Postovana Dr,
  molila bih Vas da mi kazete svoje misljenje. Vec dve godine pokusavamo da dobijemo bebu, ali nam ne uspeva. Rezultati su sledeci.

  HORMONI

  2. DAN

  AMH 2,96 ng/mol (0,19 – 9.13)

  Prolaktin 130 mU/L ( 43-370)

  TSH 1.05 mU/L ( 0,40 – 5,00)

  Estradiol 0,18 nmol/L (0,14 – 0,69)

  Progesteron 0,30 ng/mL (0,27 – 2,61)

  LH 6,0 ( 1,9 – 18, 0)

  FSH 6,1 ( 3.0 – 7.9)

  Testosteron 0, 29 ( 0, 10 – 0, 90)

  14. dan

  Prolaktin 11,2 ng/mL ( 3,2-29,1 )

  TSH 1, 39 mIU/L ( 0,35 – 4,95)

  Estradiol 0,52 nmol/L (0,34 – 1,86 ) – ref. vredn. za mid faza ?

  Progesteron 0,60 ng/mL (5,2 – 38,6)

  LH 19,4 ( 24,0 – 105, 0) – mid faza ?

  FSH 6,7 ( 2.3 – 18.5) – mid faza?

  Testosteron 0, 50 ( 0, 10 – 0, 90)

  21. dan

  Prolaktin 12,5 ng/mL ( 3,2-29,1 )

  TSH 1, 92 mIU/L ( 0,35 – 4,95)

  Estradiol 0,69 nmol/L (0,17 – 1,13 )

  Progesteron 12,70 ng/mL (3,3 – 38,6)

  LH 2,4 ( 0,4 – 20, 0)

  FSH 2,4 ( 1,4 – 5,5)

  Testosteron 0, 42 ( 0, 10 – 0, 90)

  OGTT SA INSULINEMIJOM

  SUK naste i 2h posle pp.- mmol/l – 4,7……..5,9
  INSULIN naste i 2h pp.-mIU/l – 8,1 …… 36,2
  HOMA – 1,73 ….. 30,75

  SPERMOGRAM

  Likveracija 11 min Ref 2,9 ml
  pH: 7,5 Ref 7,5-8,0
  Broj spermatozoida /ml : 68.1*10 000 000
  Ukupan broj spermatozoida: 238.1*10 000 000 Ref > 25*10 000 000
  Vitalnost spermija:odlicna
  Progresivno pokretni: 30%
  Pokretni: 40%
  Nepokretni: 30%
  Normalne celije: 0,90; patoloske 0,10

  Tri meseca sam uz folikulometriju koristila klomifen – rezultat hiperstimulacija – stvarala se cista koja bi pucala posle nekog vremena. Ginekolog nije siguran da li imam ovulaciju.

  MOLIM VAS NAJLEPSE, za misljenje. Zivim u manjem mestu i nemam lak pristup specijalistima iz ove oblasti.Ginekolog mi nije dao objasnjenje sta bi mogao biti razlog nemogucnosti zaceca. Da li bi ste mi savetovali histeroskopiju, laparaskopiju?
  HVALA DO NEBA I NAZAD! 🙂

  1. Draga Branislava,
   Vi ste uradili sve hormone a neke ste bespotrebno ponavljali! Hormon štitaste žlezde Vam je uredan (TSH) i nije bilo potrebe da ga ponavljate svaki put! Prolaktin Vam je takođe uredan i bespotrebno je ponavljan! Što se tiče polnih hormona oni su granični ali niste napisali na koliko dana Vam je menstruacija što je jako bitno. Test opterećenja šećerom tj. insulinemije pokazuju da kod Vas postoji intolerancija na glukozu. Razgovarajte sa Vašim ginekologom i eventualno endokrnologom.
   Srdačan pozdrav!

   1. Hvala najlepse! Menstruacije mi nisu tacne u dan … dobijam na 27, 28, 29 dana. I muz i ja imamo 35 godina. Brisevi su svi sterilni – to sam zaboravila da napomenem.
    U medjuvremenu … menstruacija mi je kasnila, danas sam uradila kucni test i pozitivan je. Sutra cu kod ginekologa da potvrdi 🙂 ( ili ne :-(). Savetovala sam se i sa jednom lekarkom koja se bavi alternativnom medicinom ( dr. Majra iz BGD) i ona mi je preporucila da pijem mumio posto je sigurna da meni problem pravi hormonski disbalans…i da bih sada trebala da primam progesteron kako bi se trudnoca (ako zaista postoji) zadrzala. Mozete li mi reci u kojim slucajevima ginekolog prepisuju trudnicama (znam da je rano da sebe tako zovem) da primaju progesteron, kako organizam ne bi odbacio zametak.
    Sto se tice intolerancije na glukozu – zakazano kod endokrinologa imam tek 30. 10… pretpostavljam da do tada jedino sto mogu jeste da povedem racuna o ishrani ( inace smatram da se hranim relativno zdravo – ne jedem mnogo masno, niti slatko).
    HVALA VAM! MISLIM DA MOGU U IME SVIH ZENA RECI ( pogotovo iz manjih sredina) DA SU VASI SAVETI I MISLJENJE NAMA VISE NEGO DRAGOCENI!
    Veliki pozdrav!
    Branislava

    1. Draga Branislava,
     Jako su me obradovale Vaše dve crtice na kućnom testu 🙂 Što se tiče progesterona, uvodi se kada kod žene postoji sumnja na isuficijenciju žutog tela i na nedovoljno lučenje progesterona. Zahvaljujem se na lepim komentarima!
     Srdačan pozdrav!

     1. Hvala Vam, puno. 🙂 Zaista smo i dalje u neverici a ja uveliko u velikoj brizi i strahovanju zbog tog progesterona. Nisam stigla ni da se radujem.Posto moj ginekolog ne obraca veliku paznju na nivo progesterona ja sam samoinicijativno istom prilikom kada sam radila beta- HCG, uradila i progesteron… i uz dozvolu ginekologa a na svoju ideju pocela da koristim vagonalno utrogestan. MOLIM VAS, samo mi jos ovo recite :
      Kako tumnacite nivo progesterona u 5,6 nedelji (od dana posl.menstruacije) 17,94 ng/mL ( beta je 2153,0 mIU/mL ) i kakvu bi ste terapiju preporucili ako smatrate da je to nizak nivo. Za sada nema krvarenja niti boli. Hvala
      neizmerno! Branislava

     2. Draga Branislava,
      Vaš nivo progesterona se nalazi u fiziološkim granicama za starost trudnoće. Ukoliko ste počeli sa vaginaletama uz savet ginekologa nastavite sa njima.
      Želim Vam da uživate u svakom danu trudnoće.
      Srdačan pozdrav!

 62. Postovana dr.Đuđević Starović,
  najprije dozvolite da Vam se zahvalim u ime sviha trudilica kojima pomažete sa svojim odgovorima.
  Citajuci sve postove javila mi se zelja da Vam se obratim sa mojim problemom da mi kazete svoje misljenje.
  Naime, nepunih godinu dana suprug i ja pokausavamo prvi put zatrudniti. Ja imam 29, a on 32 godine. Radila sam sve analize, ukljucujuci HSG i spermiogram i sve je uredu. Hsg sam radila prije 2 mjeseca, i trenutno ovaj ciklus sam bila na terapiji sa klomifenom od 5. do 10. dana ciklusa. Folikulometrijom smo utvrdili 13. dana ciklusa 5 folikula na lijevom jajniku od po 22 mm, nakon cega sam primila 2 injekcije pregnyla. Nakon toga, tri dana smo imali ciljane odnose, nakon cega sam danas pocela piti Dabroston 2x na dan i to trebam piti 14 dana. Zanima me Vase misljenje i iskustvo sa pacijenticama, da li je ovo dobar nacin? Da li ovakva terapija dovodi do dugo ocekivanog uspjeha? Hvala unaprijed! Veeliki srdacni pozdrav

  1. Draga Sandra,
   Ovo jeste jedan od načina stimulacije ovulacije. Ukoliko je sve ostalo uredu možete očekivati željenu trudnoću. Ponekad se ona ne desi iz prvog pokušaja ali budite uporni! Želim Vam trudnoću što pre!
   Srdačan pozdrav!

 63. Postovani, volela bih ako bi ste mogli da mi kazete vase misljenje posto ne bih da se zadrzim samo na jednom. Uradila sam jutros, 3 dana ciklusa hormone i rezultati su sledeci,

  Prolaktin 504 opseg 72-511
  Estradiol 93.01 opseg 46-607 folikularna faza, 315-1828 ovulat.faza, 161-774 luteinska faza
  Progesteron 0.35 opseg 0.6-4.7folik.faza, 2.4-9.4 ovulac.faza, 5.3-86 lutein.faza
  Lh 15.87 opseg 2.4-12.6 , 14-96 ovula.faza, 1-11.4 luteinska faza
  FSH 9.02 opseg 3.5-12.5, 4.7-21.5 ovulat.faza, 1.7-7.7 lutein.faza
  Testosteron 0.597

  Unapred zahvalna
  Chat Conversation End

  1. Draga Tanja,
   Vaš hormonski status upućuje da se najverovatnije radi o policističnim jajnicima. Razgovarajte sa Vašim ginekologom o dodatnoj dijagnostici i uvođenju potrebne terapije.
   Srdačan pozdrav!

 64. Postovana,imam 33 god.- muz isto.vec 4 god.pokusavamo dobiti bebu i nista.menstruacije od 25 do 28 dana.jako bolne,kao i odnosi.radjena mi je:terapija klomifenom 3 meseca,prohodnost jajovoda-prohodni su,laparoskopija i operativna histeroskopija,otlonjena mala endometroza na karlici u novembru 2013.muzevljev spermogram u granicama normale,malo usporenih spermatozoida ali ukupan broj je ok.brisevi su ok.hormoni po austrijskim vrednostima:18 dana ciklusa:ESTRADIOL:189-(44-211)lut.faza,PROGESTERON:11.8-(1.7-27)lut.faza,TSH:1.18-(0.30-4.00),FSH:5.5-(1.7-7.7)lut.faza,LH:7.7-(1.0-11.4)lut.faza,ukupan TESTERON:0.190-(0.084-0.481),ANDROSTENDION:<0.3-(0.4-4.1).PROLAKTIN:10.6-(6.0-29.9),DHEAS:174-(99-340).promenila sam par doktora koji su mi rekli da je sve ok i da nemaju vise sta da mi rade od analiza i da se spemam za vantelesnu.zelim da cujem vase misljenje.unapred zahvalna..

  1. Draga Tijana,
   Mozda bi pomogla eventualna korekcija usporenih spermatozoida. Takodje niste napisali da li Vam je radjena folikulometrija i prodesteron u drugoj fazi cilusa.
   Srdacan pozdrav!

 65. Poštovana,
  Imam 33 godine, i nepunih godinu dana pokusavam ostati trudna. Treci dan menstruacije sam radila sve hormoni, i dobri su mi, u granicama normale. Radila sam progesteron na 14 dan menstruacije. Rezultat je 13,70. A ref.vrijednosti su sledece: Folikul faza:0.0-3.6; Ovulac.faza: 1,5-5,5; Luteinska faza 19,0-76,0. Molim Vas da mi protumacite nalaz. Hvala! Srdačan pozdrav!

  1. Draga Milena
   Progesteron, u cilju potvrde ovulacije , se radi 21. dana ciklusa ukoliko su ciklusi na 28 dana. Vas rezultat bi mogla protumaciti da Vam je ovulacija malo ranije a ne 14 dana.
   Srdacan pozdrav.

 66. Postovani,

  Zanima me vase misljenje o vrednosti amh koji je 17.9 pmol/L. Do koje godine bih po Vasem misljenju trebalo da zatrudnim? Imam 22 godine i imala sam nedavno operaciju ciste na jajniku prilikom koje mi je odstranjen jedan jajnik. Drugi je u redu, kao i UZ pregled. Treci dan ciklusa TSH je 2.45 mIU/L, FSH 4.7 IU/L, LH 5.1 IU/L, prolaktin 24.7 ng/ml, estradiol 42.0 pg/ml

  1. Draga Natasa,
   Svi Vasi nalazi su u granicama normale. A kada je idealno vreme da zatrudnite? Ukoliko ste nasli partnera sa kojim zelite potomstvo onda moze i odmah 🙂 Srdacan pozdra!

 67. Poštovana,

  Hvala Vam na odgovoru. Imam partnera, ali još nismo fakultete završili. 😀 Zanima me da li je kasno da imam dete sa 25-26 godina, uzevši u obzir vrednosti AMH i činjenicu da imam jedan jajnik? Za koliko se godišnje snižavaju vrednosti AMH?

  Veliki pozdrav!

 68. Poštovana,
  Imam redovnu menstruaciju na 28-mi dan. Radila sam sve nalaze, i uredni su.
  Radila sam progesteron na 21 dan menstruacije. Rezultat je 49, a refer.vrijednost u luteal.fazi je 3.8-50.6. Ponovo sam uradila na 24-ti dan, i rezutat je bio 22.4. Molim Vas da mi pomognete oko tumačenja nalaza. Unaprijed sam Vam zahvalna!
  Srdačan pozdrav!

  1. Draga Milena,
   Nivo progesterona je zadovoljavajuci, sto govori da je kod Vas u ovom ciklusu bila ovulacija.
   Srdacan pozdrav!

 69. Poštovana,
  suprug i ja pokusavamo vec godinu ipo dana da dobijemo bebu ali uzalud.Imam 37 god ,suprug 30.Idem na redovne kontrole kod ginekologa i zadnji put kada sam bila sve je uredu,štitna je uredu,papa test je zadnji put bio 1,brisevi ok.Cikluse inače imam svakih 28 dana i uvijek su tačni u dan.Nismo pokrenuli nikakav ozbiljniji postupak što se tiče našeg problema,pošto su nam nalazi ok,svaki mjesec se nadamo da će test za trudnoću biti pozitav.Šta da radimo,gdje i kome da se obratimo da detaljnije utvrdimo nas problem ukoliko postoji a očigledno postoji?Gdje se može raditi vantjelesna oplodnja?Koje nalaze ponovo da radimo,šta nam predlažete?Srdačan pozdrav

  1. Draga Ješka,
   Standardne analize, pored pregleda, briseva i ultrazvuka su: hormonski status, Anti Mulerian hormon, provera prohodnosti jajovoda, potvrda ovulacije. Kod partnera naravno spermogram i spermokultura.
   Srdacan pozdrav!

  2. Postovana,
   Imam 31.god., redovne cikluse na 28\ 5, redovne odnose gde ne dolazi do zaceca. Imunohemijske analize radila sam 3.dan ciklusa i rezultati su sledeci:
   Prolaktin: 28.80mlU\ ml;
   Estradiol: 40qmol\L;
   Progesteron 0.7 nmol\L;
   LH 7.4 mlU\ml;
   FSH 6.0 mlU\ml;
   Testesteron 0.45 ng\ml;
   Tsh 9.29 mUi\L;
   T3 1.12 nmol\L;
   T4 81.30 nmol\L.
   Unapred zahvalna, srdacan pozdrav.

   1. Draga Ješka,
    Morate se javiti Vašem ginekologu i endokrinologu radi uvođenja terapije. Vaš TSH je visok što ukazuje na poremećaj funkcije štitaste žlezde.
    Pozdrav!

 70. Draga doktorka, molim vas za savet! Imam neredovne i strasno bolne menstruacije od kad sam prvi put dobila. Ginekolog nije hteo da mi da nikakvu terapiju, a moj muz i ja pokusavamo vec 8 meseci da dobijemo bebu. Uradila sam sve polne hormone (estrogen, progesteron, estradiol, LH, FSH, prolaktin, testosteron) kao i hormone stitne zlezde(T3, T4, TSH). Sve analize su u redu, jedino mi je prolaktin na gornjoj granici. Uradila sam celu krvnu sliku i sve je u redu. Specijalista steriliteta mi je dao Yaz kontraceptivne pilule, pijem ih od srede i jos uvek ne vidim nus pojave, sto je odlicno!
  Taj isti specijalista me je pregledao i rekao da nemam policisticne jajnike ali da imam mikrocisticne. Nastavicu da pijem ove pilule pa se nadam da ce mi pomoci. Ako mi pilule ne pomognu, sta vi preporucujete? Hvala unapred

  1. Draga Sanja,
   Malo je neobicno to sto ste dobili kontraceptivne pilule a zelite trudnocu. Pokusajte da razgovarate sa Vasim ginekologom o eventualnoj promeni terapije.
   Srdacan pozdrav!

 71. Postovana, suprug i ja pokusavamo vec 6 meseci da dobijemo bebu, ali bezuspesno. Imam problema sa stitnom zlezdom, zadnji nalaz od pre 6meseci je uredan, doktor mi je ukinuo terapiju, suprug je na antidepresivnoj terapiji Citalex-om. Da li sve to utice na ne zacece? Inace kad su mi hormoni stitaste povecani ja dobijam 30-og dana, a ovako nema pravila od 28 do 35 dana, ni jedan mesec nije isto. Sada mi se sluzavi sekret javio par sati pre nego sto sam dobila. Sta da radim?

  1. Draga Ivana,
   Terapija koju uzimate Vi i suprug moze da utice na zacece. Kod Vas savetujem folikulometriju.
   Srdacan pozdrav!

 72. zanima me koji pregled treba da izvrsim da bih znala da li mogu imati decu? inace imala sam abortus sa 18 i 22 jer su momci bili protiv a sad kad sam se skrasila u 33 ne znam dal cu moci pa se iskreno plasim posle toga dal je uposte moguce?

  1. Draga Helena,
   Javite se Vasem ginekologu,. On ce, u skladu sa Vasim nalazima, traziti potrebne analize.
   Srdacan pozdrav!

 73. Draga doktorka, hvala vam za vreme koje izdvajate. Pokušaću da budem vrlo kratka, imam mikrocistične jajnike, uredne menstruacije na 31 dan i uredne ovulacije potvrđene folikulometrijom i progesteronom. Hormoni su mi svi dobri. Hsg je pokazao prohodne jajovode. Imam blagu ins. rezistencuju i već sedam meseci pijem glukofaž. Suprugov spermogram je odličan. Ali, kod nas trudnoće nema više od godinu i po dana. Bila sam jedan mesec na klomifenu i imala sam dva lepa folikula i ništa. Šta dalje da radim, već sam očajna? Hvala. Nina

  1. Draga Nina,
   Najverovatniji uzrok ne ostanka u drugom stanju su mikrocisticni jajnici.Lek glucophage bi trebalo da regulise insulinsku rezistenciju i time poveca verovatnocu ostanka u drugom stanju.
   Srdacan pozdrav.

    1. Draga Nina,
     Razgovarajte sa vasim ginekologom o eventulnoj ponovnoj stimulaciji klomifenom.
     Srdacan pozdrav!

 74. Postovana doktorka,

  Imam 41 godinu i pripremam se za prvi IVF.
  AMH mi je 0.97 ng/ml, FSH 19,8 mlU/ml, LH 9,87 mlU/ml, Prolactin 9,3 ng/ml i Estradiol 20,1 pg/ml.
  Na desnom jajniku mi se pojavila folikularna cista, velicine 23 mm, koja je prisutna vec 2 ciklusa. Ginekolog mi je dao da pijem Cyclo-Progynova i pila sam jedan cilus, ali nije pomogao i cista je jos uvek tu. Sada mi je savetovao da produzim sa istim lekom. Isla sam na drugo misljenje i drugi doktor mi je prepisao Microgynon kontracepciju.
  U nedoumici sam sa kojim lekom da produzim terapiju kako bi cista nestala?
  Mozete li mi rece Vase misljenje?
  Ujedno Vas molim da mi objasnite koji je uticaj folikularne ciste na uspesnost IVF? Ginekolog kod kojeg spremam IVF tvrdi da ova sita umanjuje sanse za uspesnost za oko 6 %. Slazete li se sa time?
  Sta bi se desilo ukoliko odlucim da uradim IVF sa postojecnok cistom?

  Hvala Vam unapred.

  Sonja

  1. Draga Sonja,
   Slazem se sa terapijom Cyclo-Progynovom, mislim da je ona odgovarajuca.
   Sto se tice IVF-a sa cistom na janiku tu oduku ce doneti ginekolog koji vodi sam postupak IVF-a. Moje misljenje je da se pokusaj IVF-a treba uraditi nakon povlacenja ciste.
   Srdacan pozdrav!

   1. Postovana doktorka,

    Hvala Vam na odgovoru.
    Htela bi jos da pitam u vezi ciste. Kakvo je Vase misljenje u vezi punkcije ciste? Moj doktor misli da bi bila uzaludna, posto bi se cista opet brzo napunila…

    Hvala jos jednom.

    Pozdrav,

    Sonja

    1. Draga Sonja,
     Cista od 23mm nije za punkciju. Ona se obicno povuce nakon hormonske terapije.
     Srdacan pozdrav!

 75. Imam jedno pitanje. Imala sam rani spontani pobacaj u petoj nedelji, koji je prosao bez kiretaze. Radila sam analize rekli su da je sve u redu i da mogu da ostanem trudna vec za dva meseca ponovo. Ali od tada je proslo 8 meseci stalnih odnosa sa suprugom i nista. Da li posle spontanog neke zene ostaju teze u drugom stanju?

  1. Draga Majo,
   Javite se Vasem ginekologu radi dopunske dijagnostike. Trudnoca , makar ona zavresena i spontanim pobacajem, govori veoma bitnu stvar a to je: trudnoca je moguca. Srdacan pozdrav!

 76. Zdravo.U braku sam dve godine i od tad pokusavam da zatrudnim ali nista.Samnom je sve uredu osim sto imam urinarnu infekciju cesto.Sa muzem je sve u najboljem redu.Dobila sam terapiju diane 35 u junu a od septembra stalno imam ciste (ali nzm koje,ginekolog mi nije rekao nista) i od tad nemam redovne menstroacije.Nzm sta bi mogao biti problem.Upala sam vec u tesku depresiju,ne smejem se nikad,ne izlazim,ugojila sam se oko 30tak kila,brak mi je sve gori a mene je sramota ukucanima da kazem za svoj problem pa mi sve teze pada.

  1. Draga Emilija,
   Niste napisali da li ste radili hormonski status i zasto ste dobili terapiju Diane 35. To sto ste dobili na kilazi moze dodatno otezati zatrudnjivanje.
   Srdacan pozdrav!

 77. Zdravo,vec dve godine pokusavam da ostanem u drugom stanju (pre toga sam imala spontani u 9 nedelji).Uradili smo i suprug i ja sve testove i sve je uredu sem sto ja cesto imam urinarnu infekijui ciste veoma cesto ali ne verujem da to moze da predstavlja problem.Mladi smo,ja imam 22godine. Ne znam sta bi moglo biti problem. Upala sam u tesku depresiju od silnih neuspeha,promenila sam se,nikad se ne smejem,ne izlazim iz kuce uopste,ne druzim se vise nisakim,ugojila sam se jako..Tesko mi je..Doktor mi je prepisao diane 35 kao terapiju.

  1. Draga Marina,
   Niste napiisali zasto Vam je ukljucena terapija Diane 35.
   Srdacan pozdrav!

 78. Postovana doktorka, prije 6 mjeseci mi je utvrdjen problem insulinske rezistencije sa sljedecim nalazom OGTT testa – Insulin na pocetku testa 7,6 (6-29), Cpeptid 0.40 (0,3-2.3) , zatim insulin nakon ispijanja one usecerene vode 63.7 (6-29), i posle 2h 75.1 (6-29). Vrijednosti glukoze prvo mjerenje 5.1 (3.9-6.0), potom nakon pijenja usecerene tecnosti. 8.6 (3.9-6.0) a 2h od toga 5.9 (3.9-6.0). Doktor je ppsumnjao i na.PCOS,.i dao mi da pijem glukophage 500mg x 1, 15 min nakon vecere. Da li mislite da je ovo dobra terapija? Na kontrolu idem krajem feb i nije mi dao uput da radim OGTT opet jer smatra da nije potrebno. Rekao mi je i da nema.potrebe ttreba ici postepeno i da rezultati nijesu strasni. Medjutim ja sam prestravljena od tog dana do danas, inace se plasim bolesti i stalno mislim o seceru, pa bih vas molila za komentar. Inace imam visinu 179cm i 68 kg, akne su mi pocele po bradi prije 2 god i nikako da ih se rijesim. Tada sam takodje radila hormonske pretrage, koje sam.ponovila juce, i znatno razliciti rezultati me frustriraju.
  Prvi test, 3 dana ciklusa: TSH 3.42, FSH 8.0, LH 2.6, PROLAKTIN 392, ESTRADIOL 126, PROGESTERON 1.26 DHEA-S 0.79, SHBG 41. Za kontrolu mi je dao da vadim samo sljedece hormone, 3 dan ciklusa, i rezultati su : TSH 2.38, FT4 14.2, TPOAt 10.7, FSH 5.4, LH 10.3, ESTRADIOL 20, DHEA-S 1.24. Progesteron jos nijesam uradila jer nije krenuo 14, 21 i 24 dan. Molim vas za detaljan komentar ako za to vidite potrebu, znaci mi i drugo misljenje.
  Unaprijed hvala!
  Vrijednosti polnih hormona su bile sljedece

  1. Draga Ivka,
   Vasi nalazi ukazuju da kod Vas postoji sindrom policisticnih jajnika i terapija koju Vam je propisao Vas ginekolog je odgovarajuca.
   Srdacan pozdrav!

   1. Postovana,
    Najljubaznije Vam hvala za odg.
    Recite mi jos ovo molim Vas, da li su nalazi TSH, FT4 I TPOAt uredni po vasem misljenju?
    i da li u nalazu OGTT postoji alarm za jos nesto osim za dijagnozu policisticnih jajnika? da li smatrate ovakav nalaz strasnim, i da li bih morala se podvrgnuti dijeti i sl?
    Unaprijed hvala,
    Ivana

    1. Draga Ivana,
     Smatram da nemate potrebe za brigom. Svakako vodite racuna o ishrani tj. hranite se zdravo. TSH, FT4, TPOAt su vam uredna.
     Srdacan pozdrav!

 79. P.s imam 23. god, ne pokusavam trudnocu, i ginekologica me je odmah uputila na endokrinologa smatrajuci da nema.potrebe za hormonskom terapijom, nakon ovih prvih rezultata.
  Zanima me vasa preporuka i misljenje?

 80. Izvinjavam se zbog treceg po redu komentara, ali pokusavam da kompletiran sliku. Menstruacija mi pocinje izmedju 25 i 28 dana kako kada,, ne izostaju, bolne su i osrednje obilne, i na uzv pregledu koji nije bio transvaginalni su ustanovljeni blago cistican desni i lijevi jajnik.
  Sta biste mi dalje preporucili?

  1. Draga Ivka,
   Hormonski status iz prethodnih poruka odgovara ultrazvucnoj slici policisticnih jajnika. Terapija koju ste dobili je adekvatna.
   Srdacan pozdrav!

 81. Postovani,imam 36.god.I imam decaka 8 god.Porodila sam se prirodnim putem.Vec duze vreme pokusavamo drugo dete,ali ne ide.AMH je nizak,a radjen je i HSG.Sada mi se savetuje inseminacija,a posle 2-3 insemin. i laparoskopija.Pri tome sam radila sve druge analize,koje su ok,kao i spermogram muza i spermokultura.Molim za Vas savet/komentar.Hvala!!!

  1. Draga Ana-Marija,
   Pretpostavljam da je HSG uredan cim je radjena inseminacija ali ne razumem zasto je predlog laparoskopija nakon inseminacije. Razgovarajte sa Vasim ginekologom
   Srdacan pozdrav!

 82. Postovani,
  imam 29god. 2011god sam imala endometriozu na levom jajnuku koja je putem laparoskoije uspesno otkonjena. Od tada idem redovno na kontrole i sve je u redu. Moj suprug i ja vec 10meseci pokusavamo da dobijemo bebu, ali jos uvek nista. Da li imam razloga da brinem? I ako mi mozete reci kada su najplodini dani? I neki savet 🙂
  Hvala unapred!

  1. Draga Natalija,
   Morate se obratiti Vasem ginekologu, pogotovo jer ste vec imali endometriozu.
   Srdacan pozdrav!

 83. Nalaz HSG-a nije bio uredan,pa je diktor predložio 2-3inseminacije dok ne didje vreme za laoaraskopiju koja mi je zakazana.Ali dok su me pratili-folikulometrija,videli su neku cistu na levom jajniku i baš dan pre tiga i prokrvarim 13-og dana ciklusa ponovo.Tako da mi dik.kaže da sad zaboravim na insemin. dok se ne odradi laparaskop.Tako da mi ništa nije jasno.Otkud sad ta cista tek tako odjednom? Da li je ona smetala začeću? Mali sam zbunjena…a oni baš nešto i ne objašnjavaju kako treba,pa želim da čujem vaše mišljenje.Zahvaljujem!!!

  1. Draga Ana-Marija,
   Ukoliko nalaz HSG-a nije uredan onda nema svrhe raditi inseminaciju. Cista je sirok pojam, bitno je koje je velicine, kakvog sadrzaja, da li remeti ciklus… Da li je ona smetala zacecu, ili jajovodi koji kazete nisu uredni, pitanje je! Svakako onda savetujem laparoskopiju.
   Srdacan pozdrav!

    1. Draga Ana Marija,
     Ne mogu vam dati precizan odgovor jer ne znam o kakvoj se cisti radi i sta je sa vasim jajovodima. Da li su u priraslicama ili je doslo do slepljivanja jajovoda. Laparoskopija je svakako pozeljna, tako ce ginekolog imati bolji uvid u sanje Vasih unutrasnjih genitalnih organa i uraditi i intervenciju ako je potrebno.
     Sdacan pozdrav!

 84. moje postovanje. Poslednju m.sam imala 10.11. 25.11 mi je uradjen embriotransfer jednig 3dnevnog embriona. 16.12 prvi uz nista se ne vidi. beta hcg taj dan 535 posle dva dana 1319. 21.12 uz gm.9mm crl 2mm.uz uradjen vaginalnom sondom. Dr.mi je rekao da dodjem na sl kontroli pocetkom februara jer je ceo mesec na odmoru. Itisla sam u dz zbog bolovanja i dr mi radi uz preko stomaka 31.12 gm.19mm crl 4,7mm.posto ne cuje otkucaje ponovo uz 10.01.gm 22,5mm crl 9mm.opet ne cuje otkucaje i sl uz 21.01 gm27,9mm crl 16,5mm i imamo i otkucaje i pokrete.svaki uz je radjen preko stomaka.sledeci imam na privatnoj klinici 06.02. Ja sam jako zabrinuta ,ovo mi je 4 ivf i prva uspesna,imam 36 god.id terapije imam utrogestan 3×200 i folnax.dr na poslednjem uz prokomentarisala da je crl vise porastao nego gm i da se za 2,5 nedelje ne slaze uz. sa ciklusom.simptome nemam nista ixrazene.malo bolne grudi i jako slabe mucnine kad se probudim.tako je od prvog dana.stomak me ne boli,nemam, niti sam imala ni trunku krvarenja .molim vas recite mi da li je taj porast crl u redu .i sta to znaci za gm sto nije dovoljno porastao?unapred zahvalna.

  1. Postovana,
   Ukoliko je prisutna srcana radnja i embrion je uredan za gestacionu starost nemate razlog za brigu. Prihvatite Vasu trudnocu kao normalno stanje i uzivajte u njoj.
   Srdacan pozdrav!

 85. Postovana,
  moj ginekolog mi je napisao da trebam da uradim sledece analize: FSH, LH, E3, PRL, Testosteron na 3 dan MC, Progesteron 25 dan MC, AMH. Zbog cega se rade sve ove analize, ukratko ako moze? Imam 37 godina. Zbunjena sam, jer citam ovde u komentarima da se progesteron radi na 3 dan? moji ciklusi su uglavnom na 25 dana. Zanima me kada budem radila progesteron na 25 dan i desi se da bas tada dobijem menstruaciju, da li treba da ga i tad uradim, i da li mi svi testovi onda propadaju za sve ove druge analize ako npr. dobijem 24 dan.Receno je testosteron na 3 dan, progesteron na 25 dan od prvog dana menstruacije, a sve ostale stavke mogu da uradim bilo kada. Da ne bih nesto pogresno uradila, molim Vas savet.

  1. Draga Majo,
   Hormonski status se radi treceg dana ciklusa tj radi se FSH, LH, estrogen, progesteron i testosteron i prolaktin.
   Hormoni stitaste zlezde, TSH, T3, T4 kao i AMH mozete raditi bilo kog dana ciklusa. Progesteron koji se radi 21. dana ciklusa, ukoliko je ciklus na 28 dana , pokazatelj je ovulacije. U Vasem slucaju ako je ciklus na 25 dan progesteron je najbolje da uradite 19 dana ciklusa.
   Srdacan pozdrav!

 86. Poštovani,

  ja i muž pokušavamo dobiti bebu sad će biti godina dana i neuspijeva nam,tocnije uspijelo je u 3. mjesecu prošle godine te sam nakon 6 tjedana imala spontani, i pauzirali smo 3 mj, ali od tada ne uspijeva. Nisam išla na kiretažu jer se je sve samo očistilo. Napravila sam hormone i svi su uredu osim androstendiona koji je malo povečan, brisevi i torch test su mi u redu, urinokultura u redu, štitnjača i hormoni štitnjače uredu, folikulometrija u redu, jajnici su blago mikrocisticni, muž ima blagu azothenospermiu(rekli su da je na granici s normalnim), ali pije profertil, neznamo više što napraviti, koje pretrage, zašto ne uspijeva. Imate li možda neke preporuke?

  1. Draga Rea,
   Razgovarajte sa Vasim ginekologom o povisenom androstendionu.
   Srdacan pozdrav!

   1. Poštovana hvala na odgovoru, pitala sam dvije ginekologice u vezi s anrostendionom koji je 19,2 rekle su mi da taj hormon nema veze sa trudnoćom i da se može lječiti samo kontracepcijom a da s obzirom da pokušavam zatrudniti da mi to nemogu prepisati. Da li možda znate da li postoji neka terapija za to, a da nije kontracepcija ili mislite da bi trebala piti kontracepcijske pa onda opet pokušati nakon terapije? Nisam ih nikada prije pila.

    1. Draga Rea,
     Androstendion moze biti povisen u sklopu policisticnih jajnika. Predlog je uraditi dopunske nalize i uvesti terapiju za sindrom policisticnih jajnika.
     Srdacan pozdrav!

 87. Dobar dan,

  Radila sam hormone 4.dan ciklusa,sve je u referentnim vrednostima, ali me zanima odnos LH i FSH da li ukazuje na odredjeni problem:
  LH 5.25
  FSH 4.19
  Hvala unapred!

  1. Draga Sofija,
   Konsultujte se sa Vasim ginekologom o analizi OGTT sa insulinemijama.
   Srdacan pozdrav!

 88. Poštovana,
  Da li mi možete reći da li na osnovu ovih nalaza OGTT-a treba da se pije terapija Gluformin
  Glukoza:
  0 min 5.3 (4.1-5.9)
  30 min 8.7
  60 min 6.2
  120 min 3.8

  Insulin:
  0 min 9.9 mlU-L (5-25)
  30 min 123.9
  60 min 124.4 (29-88)
  120 min 30.1 (22-79)

  Naime bila sam kod 2-3 lekara i oni nemaju jedinstveno mišljenje, prema nekom treba terapija a prema drugom ne treba. Kako je moguće da svi imaju različito mišljenje?
  Imam levi policističan jajnik pa mi je zato predloženo da uradim ogtt. Inače pokušavamo godinu i po dana da ostvarimo trudnoću ali sam imala operaciju endometrioze i terapiju Diferelinom.
  Još jedno pitanje, da li internista-endokrinolog može da mi da terapiju za ovo?

  Hvala puno!

  1. Draga Jelena,
   Endokrinolog Vam moze uvesti terapiju. Moje misljenje je da Vi jeste za terapiju metforminom.
   Srdacan pozdrav!

   1. Hvala puno!
    Dobila sam Gruformin da pijem 500mg 3 puta dnevno. Koliko vremena je potrebno da terapija počne da deluje?

    1. Draga Jelena,
     Vreme koje je potrebno da metformin dovede do poboljsanja stanja jajnika je individualno! Budite uporni u terapiji i doci ce do željenih rezultata!
     Srdačan pozdrav!

 89. Поштована,

  Пијем тефор од 500мг и контрацептивне пилуле “Yasmin” већ 6 месеци због повишеног инсулина, односно полицистичних јајника (а имала сам и ванматеричну, приликом чега ми је одстрањен десни јајовод, али то је нека друга прича). Последња три месеца поред преписане терапије од стране лекара, пијем и чај који се зове МАЦИНА ТРАВА или ОЧАЈНИЦА. Јајници изгледају боље на контроли урађеној пре 2 недеље. Лекар ми је рекао да наставим са лековима још три месеца. Пошто не знам шта ми је тачно помогло, мислила сам да наставим са ОЧАЈНИЦОМ, а увела сам и микс чајева (невен, очајница, вирак, хајдучка трава и русомача) за које тврде да лече полицистичне јајнике, што, по речима лекара из Београда мора да се среди пре него што поново почнемо да радимо на беби. Поменути микс чајева се пије три месеца. Међутим, нисам ни лекару, ни жени која ми је препоручила чајеве рекла ѕа терапију оног другог. Сада се питам, да ли уопште смем ТЕФОР и ЈАСМИН да комбинујем са травама?
  Унапред хвала!
  Срдачан поздрав!

  1. Draga Branka,
   Čajevi, ukoliko se uzimaju umereno nece štetiti. Svakako se pridržavajte terapije koju Vam je propisao ginekolog.
   Srdacan pozdrav!

 90. Posotvana, vec 4 godine pokusavamo da ostanem u drugom stanju moj parter je u redu radila sam HSG prohodni su oba jajovoda , ispraceni su mi ciklusi sve je u redu, radjena je stimulacija i tad nije puko folikul, radjen mi je progesteron 21 dan rezultat je 6.13 . Mozete mi reci sta moze biti problem kod mene sta jos treba da uradim, redovne cikluse imam. Da li je insiminacija jedina opcija jos pre vantelsne ili ne znam u cemu je problem? Sta mi VI jos savetujete da uradim?

  1. Draga Vesna,
   Uradite hormone štitaste žlezde i prolaktin, ukoliko vec niste. Postoji nesto sto blokira Vasu ovulaciju.
   Srdcan pozdrav!

 91. Imala sam ciljani odnos u sredu 11.og uvece posto sam dobila pregnil inekciju a tu noc sam i osetilila ovulaciju medjutim sinoc pocinjala sam da osecam malaksalost i zapusen nos da bi se jutros probudila sa temperaturom. Postoji li sansa da smo uspeli da napravimo dugo ocekivanu bekanu ili sve pada u vodu zbog prehlade? Sad imam temperaturu 38° i ne znam ni sa cim bi smela da se lecim..hvala puno

  1. Draga Sanela,
   Odgovoreno u prethodnom mailu. Nadam se da ce doci do zelljene trudnoce!
   Srdacan pozdrav!

 92. Postovana doktorka,moj suprug i ja smo u braku 6 godina,i isto toliko radimo na bebi,ali nista. Imam PCOS,i inslulinsku rezisetnciju,i pijem gluformin 2×1000 vec 3 godine,ciklisi su na 35-40 da,s’tim sto se ponekad desi da izostane i duze. Poslednja menstruacije je bila 29.1, i 16 dana ciklusa je doktorka videla folikul od 19 mm,21 dan ciklusa je progesteron 7,8. Zanima me da li je moguce da je mozda bila ovulacija? Hvala unapred

  1. Draga Marija,
   Nivo progesterona je poprilično nizak za 21. dan cilusa.
   Srdačan pozdrav!

 93. imam 40 godina, imala sam ciste na jajnicima jer nemem redovne ovulacije, pila sa promulut nor i ciste su otisle,na zadnjem pregledu mije doktorka rekla da je sve uredu i da radimo po pitanju bebe ali nam ne ide.Posle koristenja promulut nora imala sam tri meseca redovne cikluse na 28 dana ali sam zadnji mesec dobila ponovo nakon 15 dana, tj kad je trebala da bude ovulacija ja sam prokrvarila.Ynam da ttreba da odem na pregleda alii vas molim da mi objasnite sta da radim da bi dolazilo do ovulacije ….hvala unapred Helen

  1. Draga Helen,
   Potrebno je da uradite hormonski status trećeg dana ciklusa!
   Srdačan pozdrav!

 94. Postovana doktorka,imam jos jedno pitanje za vas,posto imam pcos,i cikluse na 40 dana da li je moguce da je rano da uradim progesteron 21. dana ciklusa,posto je prethodni nalaz progesterona bio 7,8, a 16 dana ciklusa vodeci folikul je bio 19 mm.

 95. Postovana dr.Ivana,
  danas sam dobila nalaz progesterona 29.24 ng/ml,danas mi je 21.ciklusa.Inace su mi ciklusi na 33-36 dana.

  Unapred hvala,
  Mirjana

  1. Draga Mirjana,
   Progesteron je u referentnim vrednostima za ovulaciju, mada i malo vise vrednosti ne bi skodile!
   Srdacan pozdrav!

 96. Poštovani,
  Već sam Vam pisala…da sam radila HSG,da mi je AMH ispod donje granice itd.Sada sam odradila i laparaskopiju i bio je uredan nalaz.Imam 36 god.i jedno dete.Rezultati muža su ok.Šta je po vama sledeći postupak? Ne znam šta više činiti.Hvala!!!

 97. Postovana,
  Imam hipotireozu i pijem eutirox (od 50 i dva dana nedeljno 75), Vadila sam progesteron 21 dana ciklusa i rezultat je 3,7 nmol/l, referentne vrednosti luteinske faze su 3,8-50,5. Ali sam nakon 24 h dobila menstruaciju, da li to znaci da ovaj nalaz nije validan?

  1. Draga Ivo,
   Predlazem da ponovite analizu progesterona 21. dana ciklusa.
   Srdacan pozdrav!

  2. Pozdrav.

   Rezultati hormona 3 dana ciklusa su estradiol 138, FSH 5.7, Lh 8.31. Imam sindrom policisticnih jajnika, insulinski rezistenciju i povecan testosteron. Mozete li mi reci da li veci Lh od FSH znaci da nema ovulacije ili ne?

   1. Draga Dragana,
    Odnos Lh/FSH u korist Lh govori da postoji sindrom policisticnih jajnika, kao sto ste i sami napisali.
    Ovulacija se dokazuje folikulometrijom i statusom progesterona 21. dana ciklusa, ukoliko su ciklusi na 28 dana.
    Srdacan pozdrav!

 98. Postovana,

  Imam PCOS, relativno neredovne menstruacije, ovaj mesec bila sam na klomifenu 5 dana po 100mg dnevno, 11 i 13 dana ciklusa nije bilo dominantnih folikula. Medjutim kasnije sam osetila neke promene, bol u stomaku i sl. interesuje me, postoji li mogucnost da je ovulacija kasnila i da dr. nije mogla videti ovulaciju ali da se ona ipak kasnije dogodila?

  1. Draga Tina,
   Tokom stimulacije moze biti vise folikula a ne samo jedan!
   Srdacan pozdrav!

 99. Poštovana, imam 39 godina. Pre tri godine suprug i ja smo vantelesnom oplodnjom dobili blizance. Menstruacija mi je skoro od 12 godine kad sam dobila menstuaciju pa do pre nekoliko meseci bila na 28 dana, poslednjih 5-6 meseci je na 24 dana. Zadnju menstuaciju sam imala 09.02.2015. Sad mi kasni 5 dana, ja sam sva naduvena i bole me grudi, još od 02.03.2015, a trebala sam dobiti 05.03.2015. Danas, 10.03.2015 sam uradila beta hcg i on je manji od 1. Da li treba da se javim ginekologu ili da čekam još neko vreme da vidim da li ću dobiti?
  S poštovanjem
  Dragana

  1. Draga Dragana,
   Javite se Vasem ginekologu radi posavljanja dijagnoze i uvodjenja eventualne terapije.
   Srdacan pozdrav!

 100. Postovani
  Molim za tumacenje hormonskog statusa 2 d.c.
  AMH 8.9pmol/l
  TSH 2.38 miu/l
  FT3 5.7 pmol/l
  FT4 17.9 pmol/l
  kortizol 381 nmol/l
  FSH 7.7 miu/l
  LH 7.2 miu/l
  prolaktin 348 mu/l
  ESTRADIOL 112 pmol/l
  PROGESTERON 1.04 nmol/l
  testosteron 0.96 nmol/l
  Znam da su u granicama normale,ali da li su i normalne razine izmedju istih

  1. Draga Marija,
   Rezultati su Vam uredni. Eventualno možete uraditi OGTT sa insulinemijama.
   Srdačan pozdrav!

  1. Draga Ana-Marija,
   Mozda niste videli odgovor na Vas mail, ali Vam jesam odgovorila!
   Srdacan pozdrav!

    1. Draga Ana-Marija,
     Ovo je odgovor na Vas prvi mail, na koji sam odgovorila. Ne znam zašto ga ne vidite!
     “Draga Ana-Marija,
     Ukoliko nalaz HSG-a nije uredan onda nema svrhe raditi inseminaciju. Cista je sirok pojam, bitno je koje je velicine, kakvog sadrzaja, da li remeti ciklus… Da li je ona smetala zacecu, ili jajovodi koji kazete nisu uredni, pitanje je! Svakako onda savetujem laparoskopiju.
     Srdacan pozdrav!”
     A potom odgovor i na Vas drugi mail
     “Draga Ana Marija,
     Ne mogu vam dati precizan odgovor jer ne znam o kakvoj se cisti radi i sta je sa vasim jajovodima. Da li su u priraslicama ili je doslo do slepljivanja jajovoda. Laparoskopija je svakako pozeljna, tako ce ginekolog imati bolji uvid u sanje Vasih unutrasnjih genitalnih organa i uraditi i intervenciju ako je potrebno.
     Sdacan pozdrav!”
     Nadam se da je sada u redu.
     Pozdrav još jednom!

  1. Draga Marija,
   Verovatno se negde zagubio Vaš mail,sada sam odgovorila!
   Srdačan pozdrav!

 101. Postovana vec nekoliko meseca nemam odnose suprug mi je u inostranstvu ali primetila sam tackasto krvarenje dan posle ovulacije i nedelju dana pre ciklusa. Svega nekoliko kapi. Ali posto bih naravno htela decu kasnije zanima me da li to predstavlja problem? Isla sam kod ginekologa kazu da je sve u redu na klasicnom i ultrazvucnom pregledu. Inace imam redovne cikluse.

  1. Draga Malecka,
   Uzeto u obzir prilikom odgovora u prethodnom mailu!
   Pozdrav!

 102. I još nešto da vas pitam,pa mi odgovorite ujedno.Ima 10dana koliko mi kasni posle laparaskopije,već sam zabrinuta.Da li je to normalno? Moram da napomenem da nisam imala odnose.I zamolila bih Vas da mi odgovorite ovde jer mi ne stižu iz nekog razloga poruke u mail.Hvala.Pozdrav!!!

  1. Draga Ana-Marija,
   Morate se javiti Vašem ginekologu radi utvrdjivanja izostanka menstruacije.
   Srdačan pozdrav!

  1. Draga Malecka,
   Odgovor se nalazi ispod Vaseg pitanja ali poslaću Vam i na mail za slučaj da ga ne vidite na sajtu!
   Pozdrav!

 103. Videla sam ga na mailu. Jel mogu zbog toga imati nekih problema kasnije oko trudnoce? I koji su najcesci uzroci nastanka toga? Odgovorite mi na mailu. Hvala vam

  1. Poštovani, imam 31 godinu i u januaru ove godine imala sam missed abortion u 10nedeli trudnoće, bebi je stalo srce sa 9 nedelja i tri dana. E sad na patološkom nalazu piše “u celularnom preparatu veoma niski mitotski indeks, veoma nizak potencijal tkiva, nepravilne i nekompletne metafaze. Doktorica genetičarka je poslala mene i mog muža na cito genetsku analizu. Rezultati su za dve nedelje. Interesuje me da li iako budu nepovoljni rezulatati tj ako budemo nosioci neke genetske bolesti bebamožemo imati zdravo potomstvo. Ovo mi je bila prva trudnoća. Unapred hvala

   1. Draga Branka,
    Verovatnoća da imate zdravo potomstvo postoji! To će te najsigurnije znati po pristizanju rezultata!
    Srdačan pozdrav!

 104. Prvi put sam saznala da sam trudna u decembru 2013.g., (ja imam 31.g.,suprug 32.g.) ubrzo je usledio spontani, najverovatniji uzrok trombofilija (da napomenem da sam malo pre saznanja da sam trudna saznala i da imam smanjenu funkciju štitne žlezde i hroničnu upalu štitne žlezde). Nakon toga 6 meseci pauze, od juna krećemo opet da radimo na bebi u nadi da će se brzo desiti. Međutim, u novembru kada sam dobila menstruaciju mnogo sam se iznervirala i promenila ginekologa (pošto je stari bio u fazonu polako, opustite se, biće…). Nakon dva meseca ispitivanja utvrđeno je da ne dolazi do pucanja folikula i da je to 90 % problem zašto ne ostajem u drugom stanju. Ali ginekolog ni sam nije 100 % siguran da li je to u svakom ciklusu tako ili periodično, moglo bi da se utvrdi da me prati svaki mesec ultrazvučno ali to je previše stresno, skupo, oduzima vreme…ali je činjenica da trenutno ne mogu da ostanem trudna a drugi problem ne postoji. Nakon završenih analiza (hormoni, brisevi, HCG, OGTT sa insulimenijom, spermogram…) predložio nam je da uradimo inseminaciju (od trećeg dana ciklusa sam pila klomifen dva puta dnevno, ukupno 5 dana, praćenje folikula svaki drugi dan, dobila injekciju pregnyl od 5000 10-ti dan ciklusa, 12-ti dan urađena inseminacija (sperma obrađena swim up metodom), nakon tri dana bila na ultrazvuku, folikuli pukli, žuto delo pravilnog oblika, međutim do trudnoće nije došlo. Ginekolog predložio dva ciklusa pauze, tj. da se opustimo i radimo na bebi, da se slučajno ne desi i da se jajnici odmore od terapije. Nakon dva ciklusa mi predlaže opet inseminaciju sa malo jačom terapijom pregnyla, i ako ta inseminacija na uspe sledeći korak koji mi ginekolog predlaže je vantelesna oplodnja. Šta vi mislite o celoj situaciji i da li imam razloga za brigu?

  1. Draga Zabrinuta,
   Saveti ginekologa su potpuno ispravni! Inseminacija a potom VTO ukoliko u medjuvremenu ne ostanete prirodnim putem. S ozirom da se trudnoća već jednom desila postoje velike šanse da se desi ponovo.
   Srdačan pozdrav!

 105. Poštivani,
  Ne znam da li smo se najbolje razumeli.Moj HSG jeste bio sumnjiv i zato sam i radila laparaskopiju,ali ona je bila ok,ništa nije imalo da se radi jer je kako dok.kaže sve bilo unutra u redu.I….šta sad?? Ostaje mi samo inseminacija,zar ne? O VTO i ne razmišljam jer već imam dete,pa mi država nebi dopustila besplatno.Šta vi kažete? Zar tu nema još nekog rešenja? Zar je tu kraj moje priče?

  1. Draga Ana-Marija,
   Vaš glavni problem je AMH, čija je vrednost jako niska! Prekontrolišite ponovo AMH, možda se radi o “lažno lošem” rezultatu. Ponom doneti odluku o daljoj terapiji.
   Srdačan pozdrav!

 106. Postovana,
  molim vas za savet po pitanju sledece situacije. Naime suprug i ja smo oko godinu dana pokusavali da ostanemo u drugom stanju kada mi je nakon HSG pregleda utvrdjena neprohodnost oba jajovoda (hidrosalpings). Ovaj problem je otklonjen pre tri meseca laparoskopskom intervencijom uklanjanja priraslica. Ponovo jepusten kontrast koji je pokazao prohodnost jajovoda.
  Nepunih mesec dana nakon intervencije mi se javlja bol i ponekad otecenost prepone (desne). Druga menstruacija nakon intervencije je bila oskudna (trajala je jedva 2 dana), a ovu menstruaciju nisam dobila (kasni 2 dana). Radila sam testove i vadila beta hcg iz krvi (0,74) tako da je trudnoca iskljucena.
  Sada pocinjem veoma da se brinem jer sam celog zivota menstruaciju dobijala tacno na 28 dana. Radila sam hormonski status pre 7 meseci i sve je bilo ok.
  Inace sam inetvrnciju dozivela veoma stresno pa me interesuje da li je moguce da do oskudnih i izostanka menstruacije dolazi zbog toga? Takodje me plasi to sto sam cula da se jajovodi posle ovakvih intervencija ponovo “zatvore” posle odredjenog vremena.
  Molim vas za sugestiju koji bi trebali da mi budu sledeci koraci na putu ka toliko zeljenoj trudnoci.
  Unapred hvala na pomoci i vasem vremenu.
  Pozdrav!

  1. Draga Stela,
   Stres moze da utiče na poremećaj ciklusa.
   Vi se svakako morate javiti Vašem ginekologu radi kontrolnog pregleda i ultrazvuka. Ukoliko je sve u redu nastavite dalje sa pravljenjem bebe.
   Srdačan pozdrav!

 107. Poštovani,
  Nije mi problem da ponovo uradim AMH,to sam i pitala dok.Ali mi je on rekao da nema svrhe raditi jer bio on nizak ili sad pa viši da se tu ništa ne može učiniti.Zar je to moguće?

 108. Postovani ,
  Imam decaka od 05 god i vec dve godine pokusavamo da napravimo jos jednu bebu bezuspesno , Suprug je odradio analize koje su u redu , Prva analiza koju sam radila su hormoni koji su odmah pokazali da imam hipertierozu( tsh eje bio 0,07) medjutim , dobila sam terapiju PTU tri meseca i nakon toga se tsh normalizovao, kontrolisem hormone 2 god. nakon toga 6-omesecno i u redu su , radila sam hsg koji je pokazao da su jajovodi prohodni ( ali da se kod levog jajnika dobija utisak hidrosalpingsa) isla sam vise puta na folikulometriju, ima folikula, pucaju, niko mi nije nasao nista neobicno, radili smo i jednu inseminaciju ( bezuspesno ) Ciklusi mi u poslednje vreme dolaze na 30 dana a inece nisu bas uredni 30-35 dana uglavnom mada se desava i duze ( najduze je bilo da sam dobila na 40 dana ali sam tada bila pod velikim stresom zbog necega sa detetom pa sam pripisala tome ) sada je 37 i dan a jos uvek nisam dobila mada imam sve simptome , Iskreno strah me je da uradim test na trudnocu da se ne razocaram kao i toliko puta do sada a obzirom da za mene nije neobicno da su mi ciklusi dugacki. Interesuje me da li uopste ima sanse da zatrudnim obzirom na sve gore navedeno . Imam 34 godine, suprug takodje, prvo dete sam rodila sa 29, ostala u drugom stanju iz prvog pokusaja , trudnoca je bila normalna , nikakvih komplikacija u medjuvremenu nisam imala , nikada nikakav problem cak i baketrije retko na redovnim pregledima a i pored svega do trudnoce ne dolazi . Da li bi trebalo da idem na VTO ili postoji sansa da zacnem prirodnim putem ?

  1. Draga Rado,
   Naravno da postoje sanse za trudnocu prirodnim putem. Vase analize su u granicama normale. Uradite Beta-HCG i resite dilemu, bice Vam lakse.
   Srdacan pozdrav!

 109. Postovani,
  imam 24 god.Moj problem su neredovne menstruacije zadnjih nekoliko god. Isla sam i na ultrazvuk jajnika i rekli su mi da imam PCOS. Koristila sam duze vrijeme pilule Yazz, duze od 2 god, i tad sam imala redovne menstruacije, al cim sam prestala da ih koristim opert se vratilo na staro. Pokusala sam piti i Femisan A kapi, al slicno se desavalo…Ja nikakve promejene ne osjetim na sebi, imam normalnu kilazu, i nemam izrazenu maljavost, ne osjecam ni veliku nadutos s obzirom da nisam dobila ima vec 5 mj. A i zadnji put kad sam imala menstruaciju bila je izazvana. Ja se inace osjecam ok. Al me brine to..pa sam radila nedavno nalaze hormona. Pokazali su da je progesteron nizak, a testosteron visok u lutealnoj fazi.Sta bi mi vi kao savijet dali? Ja nisam udata jos, al me brine zbog buducnosti, da li moze to stvarati vece probleme sa trudnocom? Da li ima mozda neki prirodni lijek koji moze pomoci?

  1. Draga Mina.
   Kontraceptivna terapija se savetuje devojkama koje ne zele trudnocu. Ukoliko zelite da se pripremite zaa trudnocu uradite OGTT sa insulinemijama. Na osnovu rezultata Vas ginekolog ce doneti zakljucak o daljoj terapiji.
   Srdacan pozdrav!

   1. Razumijem, ja ne zelim trudnocu, ali bi zeljela da mi se menstruacija regulise. Pa me zanima da li je jedino rijesenje kontraceptivna terapija da bi mi se regulisala menstruacija? Nakon duzeg vremena koriscenja ovih pilula, menstruacija mi je postajala sve oskudnija, i vise su to bili kao ugrusci tamni nego obicna krv, zato ne bi vise da njih koristim.
    Hvala unaprijed!

 110. Postovana, imam 33 godine i imam jedno pitanje u vezi menstrualnog ciklusa. Nisam radjala niti sam imala abortus niti pokusavala da ostanem trudna.
  Menstruaciju dobijam na 24, 25 ili 26 dan da li to spada u normalne menstruacije s obzirom da su takve od uvek ( ove godine januar 25 dan, februar 24 dan, kraj februara 26 dan, mart 24 dan ) .Primetila sam da mi se pre menstruacije pojavi jedan braonkasti iscedak i posle par sati dobijem normalnu menstruaciju bez bolova i tegoba. Da li je to normalno pred menstruaciju?
  Menstruacije mi nisu bolne, normalno su obilne, traju 5 dana . Radila sam papa test i ok je. Idem jednom godisnje kod ginekologa uradi mi papa test i klasican pregled i kaze da je sve u redu i da nema potrebe da radim neke analize sem tog klasicnom pregleda i papa testa. Jer u tom pregledu vidi da li ima nekih promena ili nema.Da li treba da me brine taj iscedak par sati pred menstruaciju a da li su mi menstruacije normalne ako tako variraju dan-dva?

  Hvala unapred

  1. Draga Ljiljo,
   Braon sekrecija cesto prethodi menstruaciji. Svakako savetujem Vam da uradite ultrazvucni pregled.
   Srdacan pozdrav!

    1. Draga Ljiljo,
     to su normalne menstruacije na 24,25 ili 26 dana.
     Srdacan pozdrav!

 111. Poštovana,

  Imam 40 god. i jedan pobačaj iza sebe, i bezuspešne pokušaje za novom trudnoćom. Nedavno sam uradila hormonski status 2.dana te me zanima Vaše mišljenje, dok ne stignem do mog lekara, obzirom da mi je zakazano javljanje krajem aprila meseca.
  ESTRADIOL 33.65 pg/ml
  FSH 8.59 mlU/ml
  LH 8.14 mlU/ml
  PROLAKTIN 334.1 ulU/ml
  TESTOSTERON 0.228 ng/ml
  T3 1.91 nmol/L
  T4 109.4 nmol/L
  TSH 2.32 ulU/ml
  AMH 7.45 ng/ml
  INHIBIN B 111.4 pg/ml
  PROGESTERON 48.11 ng/ml 21.DAN
  Srdačan pozdrav, Nataša.

  1. Draga Natasa.
   Vas hormonski status ukazuje da postoji sumnja na sindrom policisticnih jajnika. Pozitivna stvar je progesteron 21. dana ciklusa koji je govori da je bila ovulacija.
   Srdacan pozdrav!

 112. Ja imam jedno pitanje. Imam 39 godina, dva meseca sam u braku, nismo bili uporni oko bebe, imali smo retke odnose. Medjutim meni se desava sledece: zadnji ciklus sam imala 02.03 – normalan. Zatim sledeci mesec uz malo kasnjenje dobla sam 06.04 bolovi su bili nesnosni, nisam mogla da hodam, nisam smela da se nakasljem. A krvarenje je bilo jako slabo. Imam svakodnevne glvobolje, i bolove u stomaku i donjem delu ledja kao da cu svakog casa dobiti novu menstruaciju. Danas sam radila test na trudnocu i negativan je. Povremeno imam i mucnine, i jako mi se spava…. sta dalje?

  1. Draga Lidija,
   Morate se javiti Vasem ginekologu. On ce postaviti dijagnozu nakon ultrazvuka i pregleda.
   Srdacan pozdrav!

  2. Draga Lidija,
   S obzirom da imate bolove morate se javiti ginekologu radi pregleda i postavljanja dijagnoze.
   Srdacan pozdrav!

 113. Postovana, suprug i ja 8 meseci pokusavamo da dobijemo bebu, ali ne uspevamo u tome. Suprug je uradio spermogram, rezultati nisu bili bas zadovoljavajuci, ali urolog kaze da i sa gorim rezultatima ljudi uspevaju da postanu roditelji. Njegova terapija, koju pije vec drugi mesec, posle koje ce opet odraditi spermogram je PROXANA, PROXEED PLUS, EZEREX i kompleks vitamina. Ja sam ovog meseca odradila HSG, gde su mi ukoliko ne ostanem trudna do 27. jula zakazali laparoskopiju. Rekli su da je pozeljno da se uradi, ali i da ne mora, na meni je. Rezultat mog HSG-a je sledeci: Kavum uterusa trouglastog oblika, normalne velicine, ravnih ivica endometrijuma, homogeno ispunjen kontrastom. Oba jajovoda se projektuju citavom duzinom, levi pretvoren u hidrosaslpinx ne propusta kontrast, desni propusta kontrast. Dg. Infertilitas prim, HSG facta est. Mozete li mi nesto vise reci o mom rezultatu? Koja je verovatnoca da zatrudnim? Hvala vam unapred.

  1. Draga Marija,
   Vas HSG nije idealan ali jedan jajaovod je ipak prohodan. S obzirom da je spermogram los mozda je bolje prvo sacekati rezultate spermograma pa onda odluciti da li je potrebna laparoskopija. Jer ukoliko spermogram ne pokaze nikakvo poboljsanje i Vi morate na VTO suludo je raditi laparoskopiju.
   Srdacan pozdrav!

 114.  Imam problema da ostanem trudna.Radila sam OGTT test sa insulinima.Molila bih vas da mi protumačite rezultete.Bila bih vam zahvalna! Glukoza 0min 2,9 60 min 3,0 120min 4.3 180min 3.6 Insuilin 0 min 8.3 mU/L Insulin 60min 17.3 mU/L Insulin 120 min 24.7 mU/L Insulin 180 min 20.4 mU/L HOMA NAŠTE HOMA OGTT 120 MIN Insulin 0 min 8.3 mIU/L Insulin 120 min 24.7 mU/L GLUC 0 4.7 mmol/l GLUC 120 min 5.7 mmol/l IR HOMA ( INSULIN RESISTENCE INDEX) 1.73 SECR HOMA ( HOMA B) INSULIN RELESE INDEX 32.32 EISI 0.10 EMCR 8.64 EFP 27490.80 ESP 274.32 

  1. Draga Dragana,
   Ukoliko Vam je propisan od strane gastroenterologa verovatno postoji razlog za to. On nije prepreka za ostajanje u drugom stanju. Ukoliko do trudnoce dodje konsultuje ponovo lekara da li je neophodna dalja terapija.
   Srdacan pozdrav!

 115. Radila sam test hormona, mozete li mi objasniti rezultat? Inace imam 22 godine, nikada nisam imala abortus ili trudnocu. Koliko sam i sama videla sve je u nekim granicama osim progesterona koji je veci od referntne vrednosti za folikularnu fazu, da li je to problem i sta to znaci?Inace ovo sam radila 5. dana ciklusa.
  CORT 08h 307.3 pre 10h: 101-535 nmol/L
  TSH 0.502 0.350-4.940 mlU/L
  FT4 14.68 9.01-19.04 pmol/L
  ANTI-TPO 39.8 0.0-60.0 U/mL
  ANTI-TG <15 0.0-60.0 U/mL
  ESTRADIOL 138.5 71.6-529.2 folikularna faza pmol/L
  234.5-1309.1 ovulaciona faza
  204.8-786.1 lutaciona faza
  N.D.-118.2 postmenopauza

  PROGESTERON 4.770 0.48-4.45 FOLIKULARNA faza nmol/L
  14.12-89.14 ovulaciona faza
  10.62-81.28 lutaciona
  ND-2.32 postmenopauza

  TESTOSTERON 0.98 0.50-2.60 nmol/L
  LH 11.0 1.9-12.5 folikularna faza IU/L
  8.7-76.3 ovulaciona
  0.5-16.9 lutaciona
  15.9-54 postmenopauza

  FSH 9.0 2.5-10.0 folikularna faza IU/L
  3.4-33.4 ovulaciona
  1.5-9.1 lutaciona
  23.0-116.3 postmenopauza

  ACTH 4.0 1.6-13.9 pmol/L

  1. Draga Jelena,
   Hormoni se rade od 2.-4. dana ciklisa, 5. dan je vec malo kasno. Kod Vas je odnos FSH/LH povisen u korist LH a trebalo bi obrnuto. Savetujem OGTT sa insulinemijama. Svakako se konsultujte sa Vasim ginekologom.
   Srdacan pozdrav!

 116. postovani, pokusavam da ostane trudna vec 8 meseci ,al bezuspesno, pa mi je gin prepisala klomifen, na uz mi je rekla da ocekujem ovulaciju 10, 11 dan ciklusa i radimo na tome tad bas najvise.. juce mi je otprilike bio 6 dan od ovulacije i imala sam uzasan bol u jajniku, kao pritisak neki, kad se umirim osetim da mi treperi i pulsira malo, imala sam temperaturu 37,9 jutros kad sam ustala, nikakav bol, nista nema, sve mi je oke.. a ledja me bole vec dva dana, trebam za 11 dan s danasnjim danom da dobijem,pa me zanima vase misljenje, kolike su sanse da ostanem trudna sad iz prvog puta uz kalomifen? hvala unapred!

  1. Draga Miki,
   Niste naveli da li je prethodno radjen HSG, pre stimulacije jajnika. Sto se tice bolova niste naveli da li je radjena folikulometrija tokom stimulacije i da li je doslo do rupture folikula.
   Srdacan pozdrav!

 117. Draga doktorka Ivana,

  Molim Vas za savet i tumačenje nalaza.

  Imam 34 godine, nakon dve godine braka, još uvek nisam ostvarila trudnoću.
  Ustanovljena je insulinska rezistencija i uzimam glucophage XR 750 mg (dr je povećala dozu na 2x 750 mg).

  Pre uzimanja terapije rezultati sa OGTT-a su bili:
  glukoza našte 5.11 mmol/L ref. vrednosti manje od 6.1
  glukoza nakon 2h 6.07 mmol/l ref. vrednosti manje od 7.8
  insulin našte 12.21, ref.vrednosti 2-25
  insulin nakon 2h 53.34, ref. vrednosti 2-25

  Rezultati glikemije i insulinemije našte i dva sata posle jela sa popijenim lekom bili su:
  glukoza našte 4.8
  glukoza posle jela 4.9
  insulin našte 10.3 miU/L ref.vrednosti 3-25
  insulin 2h posle jela 21.5 miU/L ref. vrednosti 3-25

  Najnoviji nalazi hormona na 3. dan ciklusa (nakon 2 meseca terapije glokofažom) su:
  FSH 10.9 IU/L ref.vrednosti folikularna faza 3.5-12.5
  LH 7.44 IU/L ref.vrednosti folikularna faza 2.4-12.6
  Estadriol (E2) 57.12 pg/ml, ref. vrednosti folikularna faza 12.5-166
  Prolaktin (rađen 10.dan ciklusa) u 8h 12.9ng/mL, ref vrednosti 3.8-30.7
  Prolaktin u 11h 9.28 ng/ml, ref. vrednosti 3.8-30.7
  posebno me je zabrinuo antimilerov hormon koji je 10.210 ng/ml, a za referentne vrednosti stoji da se u reprodukt. doba kreće od 0.9-4.3 (i da je uvek manji od 10 ng/ml. Upravo zbog ovog hormona, dr mi je povećala terapiju (glucophage XR 750 mg 2 X).
  Iz Vaših prethodnih postova sam videla da visoke vrednosti AMH upućuju na policistične jajnike. Da li bi pored terapije glukofažom trebalo da uključim još neki lek?
  Kakva su iskustva u rešavanju ovakvog problema i ostvarenju trudnoće?
  Molim Vas za mišljenje i savet.
  Hvala njalepše!
  Puno pozdrava,
  Mila

  1. Draga Mila,
   AMH najcesce govori o policisticnim jajnicima. Terapija metforminom je optimalna za policisticne jajnike uz korekciju ishrane i fizicku aktivnost.
   Srdacan pozdrav!

   1. Draga dr Ivana,

    najlepše vam hvala na odgovoru i savetu.
    Nadam se da će moj problem rešiti i da će uskoro biti neka zdrava bebica. 🙂

    Divna su Vaša nastojanja da pomognete svakoj od nas koja Vam se obraća za pomoć.

    Puno pozdrava,
    Mila

 118. Postovani,
  Imam 26 godina, tri godine sam u braku ali ne dolazi do trudnoce. Ciklusi su mi redovni, uglavnom 25., 26. dan… Suprug je radio spermogram, i sto se tog nalaza tice sve je u redu.
  Ja sam pre godinu dana radila ultrazvuk gde se videlo da imam policisticne jajnike, medjutim, ove godine tih cisti vise nije bilo. Takodje sam radila analizu polnih hormona, ciji nalazi su u redu ( estradiol 45.5; LH 3.8; FSH 4.2; prolaktin 280.8; testosteron 0.21).
  Interesuje me sta bi dalje trebslo obaviti.

  1. Draga Majo,
   Morate se javiti svom ginekologu radi kompletne dijagnostike.
   Srdacan pozdrav!

 119. Psotovane doktorice,

  Radila sam in vitro i 15. dan od ET beta HCG je 5,01. Buduci da sam a procitala da se vrijednosti preko 5 ne smatraju nuzno negativnom trudnocom, ima li razloga za optimizam?

  Hvala puno!

  1. Draga,
   Razlog za optimizam postoji! Nadam se rastu Beta-HCG-a.
   Srdacan pozdrav!

 120. Postovana doktorka,
  Moja situacija je nesto komplikovanija:
  2 trudnoce-2 pobacaja. Dece nemam.

  Spermogram partnera uredan, spermokultura o.k, moji brisevi, papa, sve o.k. Kariotip oba partnera uredan.
  Klamidija i sl, nemamo oboje-dvaput radjeno, moja stitna zlezda o.k, dvaput provereno, imunoloska antitela o.k, stecene trombofilije nemam, urodjene trombofilije: jedino sto je nadjeno od 4 urodjene trombofilije PAI 1 4G/5G. Receno mi je da cu u narednoj trudnoci preventivno primati fraxiparin 0,3 od utvrdjivanja trudnoce, inace je to blaga mutacija.
  Ako mi se opet desi,ne daj boze, receno je da cu ici na histeroskopiju, za sad su mi rekli da nema potrebe jer se na UZ vidi da je sve o.k.
  E, sad, ono sto ne valja je moj PCOS za koji pijem 3×500 glufomina.
  Pitanje je:
  glukoza 0 min-4,4 ref.vr. 3,5-6,4 mmol/L
  glukoza 60 min- 5,2
  glukoza 120 min- 3,7
  insulin 0 min- 1,6 Ref.vr. 0,7-9,0 mlU/ml
  insulin 60 min- 45,9 Dojabetes tipa II: 0,7-22
  insulin 120 min -9,9 deca mladja od 12 godina manje od 10 mlU/ml
  Da li ovo jeste ili nije insulinska rezistencija?
  Da li samo zbog PCOS nastaju pobacaji( jer moja doktorka kaze tako da su zene sa PCOS izlouene vecem riziku za rane pobacaje) ?
  Zanima me jer pijem 3×500 gluformina, sa cim i zatrudnjujem.
  U 1.trudnoci prekinula sam glufomin , po misljeju doktorke i -pobacila.
  A u 2. sam ga nastavila piti i -pobacila.
  Sta raditi u 3.trudnoci kad do nje dodje?
  Moja doktorka je da se ukine gluformin, a jedan VTO lekar je da se gluformin pije.
  Jedino nisam radila antispermalna antitela , TORCH test kao i antitela za stitnu, ali to mi niko nije ni trazio s obzirom na sve navedeno gore.
  Sta dalje? Savet moje doktorke je ista terapija gluformin 3×500, a savet hematologa je fraxiparin 0,3 od trudnoce.
  Sta Vi mislite?

  1. Draga,
   Zbog trombofilije u sledecoj trudnoci svakako ukjuciti fraxiparin. Metformin u sledecoj trudnoci nastaviti do 12. nedelje. PCOSy se dijagnostikuje na osnovu vise parametra i verujem da Vam je Vaša doktorka sa razlogom uključila metformin.
   Srdačan pozdrav!

 121. Dobro Vece Postovani
  Ja sam pre dve godine operisala endometriozu klasicno a sad u februaru imala sam laparaskopiju od tada idem svaki mesec na ultra zvuk zadnji ciklus mi je bio 05.05 pila sam klomifen dva put dnevno i primala sam pregnyl od 1500 imala sam jedan folikul koji je narastao 19 sa 22 zanima me dali je moguce da kasni menstruacija od klomifena,ja nemame nikakve simptome da cu dobijem osim toga da su me bolele previse grudi cak i bradavice sto nisu nikad do sada cak malo su pocele da se sire i stalno su nadrazene.Hvala unapred imajte ugodnu radnu nedelju

  1. Draga Mirjana,
   Ukoliko Vam kasni ciklus uradite test na trudnoću.
   Srdačan pozdrav!

 122. Поштована,
  Писала сам раније (10.фебруара 2015.) о својим проблемима. Нећу понављати, само да поменем да су ми јајници у потпуности здрави (без цистица), тако да сам дошла до следећег корака – јуче сам у Народном Фронту радила ХСГ. Немам десну тубу, јер је одстрањена због ванматеричне, а лева је проходна. Тачније, пише: Лева туба се пројектује, проширена је у дисталном делу и пропушта контраст у трбушну дупљу. А затим и:
  Dg. Infertilitas secundaria. Status post salpigectgomia dex pp grav EU sin HSG facta est.
  Занима ме тумачење овога и још да питам да ли због рађеног хсг-а смем да имам сексуалне односе до наредног циклуса?
  Унапред хвала на одговору!
  Срдачан поздрав!

  1. Draga Branka,
   kroz pitanje ste sami i dali odgovor. Leva tuba propušta kontrast tj. prohodna. Desna tuba odstranjena zbog vanmaterične trudnoće. Nije preporučljivo da dodje do trudnoće u ciklusu u kojem je radjen HSG.
   Srdačan pozdrav!

 123. Поштована,

  Опет се јављам… И раније сам писала о свом проблему са инсулином, који је био повишен, а глукоѕа нормална. Пијем тефор од 500мг 9 месеци 3 пута дневно, а садашњи резултат инсулина ми је лошији него тада. Ево преписаћу шта пише сада: Инсулин 11,8; инсулин после 30мин. 69,30; инсулин после 60мин. 87,40; инсулин после 90мин 65,80; инсулин после 120мин 70,10. Глукоза је у границама нормале.
  Занима ме шта ви мислите о мојим резултатима и шта да радим даље с тим и са покушајима да останем у другом стању са таквим инсулином?
  Затим, ендокринолог ми никада није скренула пажњу на то да треба да мењам исхрану или тако нешто, па не знам да ли је ту грешка?
  Нисам гојазна и предуѕела сам оно што сам сматрала да је било у мојој моћи – престала сам да пушим пре 5 месеци и исто толико се бавим физичком активношћу, постим средом и петком и цео Васкршњи пост. Учинила бих све што треба, само када би се нашао неко ко би ме посаветовао и указао ми на то!
  Срдачан поздрав

  1. Draga Branka,
   Osim terapije metforminom morate korigovati nacin ishrane i povecati fizicku aktivnost. Unosite sto manje ugljenih hidrata, svakako morate konsultovati endokrinologa.
   Sradacan pozdrav!

 124. Poštovana, molim vas za odgovor

  Naime radila sa VTO treci put bezuspjesno nazalost,ali interesuje me druga stvar s obzirom da imam povisen pritisak radila analize sve moguce ne znaju uzrok misle da je to na nervnoj bazi, štitna isto uredu , ali desilo se sledece prilikom treceg pokusaja koristila sam utrogestan oralno i vaginalno i cudna mi cuda pritisak kao u bebe cak je bio snizen ja se nikad nisam osjecala bolje , nestao je umor , neraspolozenje i sl .Eh sad me interesuje jel moguce da mi tog hormona nedostaje pa da ne mogu prirodnim putem ostati trudna a navodno mi je i stitna dobra , nemam nalaz kod sebe da vam ocitam kao ima malo oscilacija ali nije to nista to su mi rekla dva ljekara.

  Molim vas za misljnje.

  1. Draga Dado,
   Nizak progesteron u drugoj fazi ciklusa cesto je uzrok infertiliteta. Razgovarajte sa Vasim ginekologo o dodatnim ispiitivanjima.
   Srdacan pozdrav!

 125. Poštovani,

  pokusavam sa muzem vec 7 meseci da ostanem u drugom stanju ali nista. Imam 29 godina i imala sam jedan abortus sa 23, posle toga sam imala spontane zatrudnim beta dodje do 80 i nesto i krene da pada dobijem dr nije htela da leci i uporno vice da je sve uredu. Medjutim sto sma starija vise ne mogu ni toliko da zatrudnim svaki mesec se bodem vadim betu uvek je manja od 0.1. Napominjem da vec par godina pred svaki ciklus imam nekad vise nekad manje braon iscedak nekad tamniji nekad svetliji nekad se oseca nekad ne a nekad se i produzi psole ciklusa, na sve to moja doktoorka kaze da je normalno i da nece da me leci niti mi je htela da vadi hormone, ne znam ni sta sve treba kada hocu da zamenim lekara nedaju mi. Molim Vas za pomoc vise nisam ni sigurna dal imam ovulacije jer nemam onaj rastegljiv iscedak, imam policisticne jajnike ali jako uredne menstruacije u dan na svakih 28 dana. Molim Vas ako moze neka terapija za koju mi nije potreban recept da pokusam nesto pocinje sve ovo da me izludjuje jako 🙁

  1. Draga Ana,
   Vi imate apsolutno pravo da promenite ginekologa ukoliko ste nezadovoljni sa njim. Smatram da Vam je potrebno dopunsko ispitivanje i lecenje.
   Srdacan pozdrav!

 126. Postovana imam 33 godine i nisam udata. Bila sam na redovnom godisnjem pregledu kod ginekologa i rekao mi je da je sve ok i da mi je samo malo pojacan sekret i dao mi je irigator i tantum rosu granule za ispiranje dva puta nedeljno…..da li imam razloga za brigu zbog tog malo pojacanog sekreta.

  S postovanjem

  1. Draga Ljiljo,
   Ukoliko swe tegobe nastave savetujem uzimanje cervikalnog i vaginalnog brisa.
   Pozdrav!

 127. Doktrorka,imam 20 godina,moj suprug 21 vec 9 meseci pokusavamo da imamo bebu i bezuspesno.Ja takodje vec godinu dana koristim antidepresive,leksilijum od 3 mg ili bromazepam od 3mg,pa imam pitanje,da li antidepresivi mogu uticati na sterilitet kod zene i ako uticu da li postoje lekovi ili neki biljni preparati u zamenu za ove lekove koji ne uticu negativno na plodnost i koji su to?

  1. Draga Leonora,
   Ukoliko imate tegobe razgovarajte sa psihijatrom i pokusajte psihoterapiju. Devet meseci nije zabrinjavajuci period za ne ostanak u drugom stanju.
   Srdacn pozdrav!

 128. Poštovana,zanima me da li nalaz insulina mozete da mi protumačite(natašte 11,8 a nakon popijene glukoze i 120 min-52,3)? Inace,svi ostali nalazi-hormonski status i brisevi su mi uredni.imam PCOS i planirana mi je inseminacija ako bude bila ovulacija ovaj mjesec.Na terapiji sam chlomiphen-od 2.-6-dana trenutno.Ako je insulin povišen,kolika je uspješnost i da li ima svrhe ova inseminacija? Nalaz mi nije očitan,pa sam zbunjena i zabrinuta.
  Unaprijed zahvalna!

  1. Draga Slavice,
   Ukoliko dodje do ovulacije postoji i mogucnost zaceca. Svakako razgovarajte sa Vasim ginekologom o uvodjenju terapije za PCOSy.
   Srdacan pozdrav!

 129. Поштована,

  Радила сам анализе хормона 4. дана циклуса и не могу да издржим до одласка код гинеколога и ендокринолога, па ако бисте могли да ми протумачите… Читала сан по интернету о АМН хормону и видех да пише да висока вредност указује на PCOS, а не знам да ли је моја вредност висока. У загради су наведене референтне вредности.

  Anti Mullerian Hormon (AMH) 6,124
  (Niske koncentracije 0,000-0,308 ng/ml
  Smanjena plodnost 0,308-2,199 ng/ml
  Zadovoljavajuća plodnost 2,199-4,006 ng/ml
  Optimalna plodnost 4,006-6,793 ng/ml
  Povećane koncentracije > 6,793 ng/ml)

  Prolaktin 109 (102-496 mIU/L)

  FSH 7,12
  (Folikularna faza 3,5-12,5 mlU/ml
  Faza ovulacije 4,7-21,5 mlU/ml
  Luteinska faza 1,2-9,0 mlU/ml
  Menopauza 25,8-134,8 mlU/ml)

  LH 2,16
  (Folikularna faza 2,4-12,6 mlU/ml
  Faza ovulacije 17,0-77,0 mlU/ml
  Luteinska faza 0,0-14,7 mlU/ml
  Menopauza 7,7-58,6 mlU/ml)

  Estradiol <20.0
  (Folikularna faza 25-195 pg/ml
  Faza ovulacije 66-411 pg/ml
  Luteinska faza 40-261 pg/ml
  Menopauza 10-40 pg/ml)

  Progesteron 0,42
  (Folikularna faza 0,15-1,10 ng/ml
  Faza ovulacije 0,48-1,72 ng/ml
  Luteinska faza 1,5-22,6 ng/ml
  Menopauza 0,00-0,15 ng/ml)

  Testosteron 0,27 (0,06-0,82 ng/ml)

  T3 1,25 (1,3-3,1 nmol/l)

  T4 82,4 (58-161 nmol/L)

  TSH 0,657 (0,40-4,00 μIU/ml)

  Срдачан поздрав!

  1. Pozdrav.U braku sam sest godina i nemam još djece.Imam 35 god.Kod muža nalaz Ok,kod mene HSG dobar jedino sto nemam dovoljno jajnih ćelija.Jedan doktor kaže da imam po dvije ćelije,a drugi na lijevoj strani pet,a na desnoj jednu.Prvi predlaže inseminaciju pa onda VTO,a ovaj drugi odmah VTO .Ostale nalaze nisam nikad radila.Molim Vas da mi kažete svoje mišljenje da li odmah krenuti na postupak.

   1. Draga Lejla,
    Broj janih celija se nikako ne moze reci. Potrebno je uraditi kompletnu dijgnostiku pa onda doneti odluku o daljim postupcima.
    Srdacan pozdrav!

  2. Draga Branka,
   Vas AMH jeste povisen ukoliko je u ng/ml ali referentne vrednosti koje ste naveli nisu prema standardima. Ostali hormoni su Vam uredni.
   Srdacan pozdrav!

 130. Поштована,

  Прошле године имала сам операцију штитне жлезде којом приликом је у потпуности одстрањена. Сада примам редовну терапију, имам једно дете, 32 године,какве су ми шансе за друго дете? Хвала

  1. Draga Ana,
   Potrebno je dopunsku dijagnostiku. razgovarajte sa Vasim ginekologom. Sanse za trudnocu postoje ukoliko su nalazi uredni.
   Srdacan pozdrav!

 131. Поштована,

  Већ сам Вам писала резултате својих хормоне и хвала на одговору.
  Тада када сам радила хормоне ми је била и последња менструација-21.јуна. Нисам у другом стању, радила сам 2 пута кућни тест. Иначе имам нередовне циклусе, тако да скроз верујем да није трудноћа. Притом сам радила фоликулометрију, водећи фоликул је био 8 мм, али није пук’о, појавило се 8-9 цистица на јајницима, танак ендометријум. Предала сам за ВТО, имам другостепену 13.10. Шта да радим до тад? Како да помогнем себи да бар добијем брже менструацију? Волела бих да то буде што пре, јер ми је дато да од 5. дана циклуса кренем са циклопрогиновом. Али циклуса ни на видику. Емотивно ми је јако тешко, када бих бар почела са циклопрогиновом, имала бих неку наду, чини ми се.

  Срдачан поздрав

  1. Draga Branka,
   O tome morate razgovarati sa Vasim ginekologom koji Vam moze dati terapiju na osnovu Vasih analiza.
   Srdacan pozdrav!

 132. Postovani, danas sam dobile rezultate hormonskog statusa, ali mnogo brojki ima i zbunjena sam… Mislim da i nije los rezultat laicki, sta vi mislite po ovove da li postoji nesto da ne valja. Prolaktin mi je povisen… Pripremam se za inseminaciju… Hvala puno

  TSH 1.547 0.350-4.940
  T3 1.89 0.89-2.44
  T4 84.32 62.67-150.83
  Prolaktin 620.85 70.8-566.5 pre M.
  58.1-416.44 post M.

  ESTRADIOL 182.00 99-448 FF
  PROGESTERON 4.34 0.99-4.83 FF
  LH 4.96 2.12-10.89 FF
  FSH 5.96 3.03-8.08 FF
  TESTOSTERON 1.00 0.38-1.97

 133. Poštovana,
  da li mi možete protumačiti šta znači umanjena vrednost 17 OH-PROGESTERONA? Vrednost je 0,1 ng/mL (folikul.faza 0,3-0,9 lutealna faza 0,3-2,5 a za ovulac.fazu je polje prazno)
  Ispitivanje je rađeno 2.dan ciklusa, svi ostali hormone su uredni.
  Analiza je rađena u svrhu početka ispitivanja uzroka neostajanja u drugom stanju, imam 36 godina.

  Unapred hvala,

  Lep pozdrav!

  1. Draga Nina,
   17 OH-progesteron je hormon koji je mnogo nepovoljniji ukoliko je povisen. Ukoliko su ostali hormoni uredni nemojte se brinuti.
   Srdacan pozdrav!

 134. Postovana,

  pre par dana sam napunila 41 godinu. Generalno dobrog zdravlja. Muz i ja pokusavamo nekih godinu dana i trudnoca se desila u februaru ove godine. Nazalost embrion se nije razvio cak ni srcana akcija nije detektovana. U medjuvremenu (i pre i posle te trudnoce) mislim da sam imala par biohemijskih, iako nikad nisam potvrdila laboratorijski. Ovog septembra sam imala dva ciklusa, znaci 15 dana izmedju sto me konacno osvestilo da seobratim strucnjaku za reproduktivnu medicinu. Uradjen mi je UZ, treceg dana ciklusa, sve je uredno i detektovano je nekoliko folikula na ovarijumu. Krvnu sliku i hormonsku analizu sam radila 4tog dana ciklusa, a 10 dana ciklusa Hysterosalpingography – koja je takodje pokazala super rezultate. Cekamo jos na rezultate spermograma kod supruga pa sa kompletnom slikom idemo ponovo kod lekara koji nas prati. Posto je to zakazano tek za drugu nedelju novembra, zamolila bih vas da mi protumacite hormonsku sliku, jer po meni to za sad predstavlja jedini potencijalni problem:
  FSH: 20,5 UI/L
  LH: 16,6 UI/L
  Estradiol: 107,4 ng/L
  Prolactine: 22,29 ng/L
  TSH: 2,24 mUI/L
  AMH: 0.5 ng/ml
  delta-4-androstenedion: 2,0 ng/ml
  Testosterone: 0,8 ng/ml

  Bila bih neizmerno zahvalna na vasem komentaru/ interpretaciji, jer znam da mi godine ne idu na ruku i pomalo vec panicim oko ishoda toliko zeljene trudnoce.
  Srdacno,
  Slavica

  1. Draga Slavice,
   Izvinjavam se na kasnijem odgovoru! Vas FSH je jako visok ali s obzirom da ste ovog meseca imali neregularan ciklus savetujem ponavljanje hormonskog statusa, tj FSH I Lh.
   Srdacan pozdrav!

 135. Poštovana,

  Zanima me da li lek metformin, Glucophage, može negativno da utiče na bebu ako je muškog pola?
  Ja sam na terapiji tim lekom zato što su mi ciklusi na 45dana i imam policistične jajnike. Lek mi je pomogao, već u prvom mesecu uzimanja mi se skrario razmak izmedju ciklusa na 37dana.
  Hvala!
  Srdačan pozdrav

 136. Postovana,

  da li mi mozete reci kog dana ciklusa se daje krv za koji od ovih hormona estrogen, LH, FSH, prolaktin, progesteron, testosteron? Moj ciklus traje 32 dana.
  Unapred zahvalna.

  1. Draga Tamara,
   Bazicni nivo hormona se izracunava treceg dana ciklusa, bez obzira da trajanje ciklusa.
   Srdacan pozdrav!

 137. Postovana, imam 34 godine nisam radjala niti sam imala bilo kakvih problema do sada, bila sam kod ginekologa i rekao da je da sve dobro ali da imam malo pojacan sekret, nemam nikakvih tegoba , menstruacije su normalne, nisu bolne, nemam ni svrab ni peckanje…… da li je tak malo pojacan sekret normalna pojava

 138. Postovana,
  Radila sam analize polnih hormona 3 dana c i rezultati su sledeci:

  ESTRADIOL 31,0 pg/ml
  ref.vred. Fol.faza 0-160, Ovul.f 34-400, Lut.f 27-246
  ESTRADIOL 113,8 pmol/L
  FSH 4,0 mIU/mL
  ref.vred. Fol.f 2.8-11.3, Ovul.f 5,8-21, Lut.f 1.2-9
  LH 5,00 mIU/ml
  ref.vred. Fol.f 1.1-11.6, Ovul.f 17-77, Lut.f 0-14.7
  PROLACTIN 254
  ref.vred. 40-530
  TESTOSTERON 0.70
  ref.vred. 0.87-2.53

  Progestoren nisam jos uradila zato sto cekam 21 dc, ali Vas zato molim da mi kazete vase misljenje o ovim hormonima. Vidim da je testosteron nizak, i sta mi vi predlazete da uradim povodom toga. Imam 31 godinu i vec neko vreme radim na tome da ostanem trudna.

  Unapred zahvalna.

  1. Draga Mina,
   Vas hormonski status je uredan
   Progesteron se radi 21. dana ukoliko su ciklusi na 28 dana. Predlazem Vam dopuni dijagnostike u konsultaciji sa VAsim ginekologom.
   Srdacan pozdrav!

 139. Postovana decko i ja pokusavamo da zatrudnimo vec godinu dana.Ja sam pre imala ureaplazmu i mikoplazmu,ali sam izlecila i uradila sam HSG sve je u redu kao i kod njega spermogram ali ne dolazi do trudnoce.Inace menestr su mi redovne.
  Sta je po vasem misljenju sledeci korak?Hvala puno

 140. Postovana,

  Evo vadila sam i progesteron 21 dana ciklusa i rezultati su sljedeci

  progesteron 16,70 nmol/L
  progesteron 5,31 ng/mL

  ref vrednosti su:
  Fol.faza 0,0-3,59
  Ovu;faza 1,5-5,46
  Lut.faza 3,0-66,80

  Molim vas vas da mi kazete vase misljenje???

  Hvala.

  1. Draga Mina,
   Niste naveli na koliko dana Vam je ciklus.
   Vrednost progesterona od 16,70 nmol/l, nije losa ali nije ni najidealnija.
   Srdacan pozdrav!

 141. Postovana,

  Imam 29 godina i pokusavam da ostanem u drugom stanju vec 5 meseci. Nikada ranije nisam bila trudna niti sam pokusavala. Otkrila sam da je moja lutealna faza 10-11 dana, sto je, sudeci po informacijama koje sam nasla na internetu, na donjoj granici da bi se spontana trudnoca desila (odrzala). Znam da 5 meseci pokusavanja nije puno, zanima me medjutim da li bi odmah trebalo raditi nesto u cilju produzavanja lutealne faze? Hvala Vam!

  1. Draga Nora,
   Uradite hormonski status i ultrazvucni pregled u drugoj fazi ciklusa. Tako ćete dobiti potupniji uvid u stanje endomterijuma.
   Srdačan pozdrav!

 142. Postovana, imam 33 godine i nisam bila trudna. Menstruacije su mi redovne ali mi se u zadnje vreme dan pred menstruaciju pojavi braon iscedak, koji se obicno javi prilikom praznjenja creva i besike, i malo se primeti na papiru, dan posle dobijem normalnu menstruaciju. Da li je to normalna pojava pred menstruaciju

  Hvala

 143. Postovana,

  imam 33 godine i vec 3 godine pokusavam da zatrudnim. spremam se za ivf ali ureaplazma i mikroplazma su pozitivne. ja sam na terapiji ali me intresuje da li se preporucuje neka dijeta ili da li da izbegavam odredjenu hranu kako bi pomogla izlecenju. Hvala

 144. Postovana,
  Imam problem sa neredovnim ovulacijama, ali menstruaciju uredno dobijam na 26-28 dana. Ginekolog mi je ovog meseca rekao da uradim progesteron ranije, i uradila sam 13.dc iznosio je 18,7. Da li vrednost progesterona moze da ukaze na to pre koliko dana je doslo do ovulacije, tj da li je moguce da dva dana nakon ovulacije progesteron bude 18,7 (ref vrednosti su za lutealnu fazu 1.7-27). Hvala unapred na odgovoru.

  1. Draga Biljana najbolje je raditi folikulometriju, pa nakon utvrdjene ruptureb folikula tacno odrediti dan kada se radi progesteron.
   Pozdrav!

 145. Draga doktorko,
  pošto su kod mene analizama otklonjeni svi ostali uzroci sterilteta, posavetovali su me da uradim i OGTT test sa insulinemijama.Nemam polcistične janike, HSG mi je dobar kao i hormoni.Pokušavamo 2 godine.Pre godinu dana sam imala rani spontani. Imam 35 godina. Moji rezultati su:
  ogtt 0 min- 5.2 mmol/l
  ogtt 30 min- 6.7
  ogtt 60 min- 5.1
  ogtt 90 min- 4.62
  ogtt 120 min- 4.4

  Insulin
  0 min- 6.52 uU/mL
  30 min- 83.32
  60 min- 75.33
  90 min- 53.17
  120 min- 40.24

  Da li su moji rezultati u redu?

 146. Pozdrav, pokusavam sa deckom tri meseca da ostanem trudna. Plasim se da imam meki problem, jer svaki put kad amo.hteli, eto je.menza. Sta da radim i o cemu da povedem racuna kako bih uspela sledeci.mesec.. hvala 🙂

  1. Draga Dragana,
   Obratite se Vasem ginekologu radi kompletnog pregleda. Ono sto Vi mozete uraditi pre odlaska kod ginekologa to je ciljani odnos. Imajte odnose u periodu ovulacije. Ovulacija bi bila 14. dan od pocetka ciklusa ukoliko su ciklusi na 28 dana, ili recimo 16. dan ukoliko je ovulacija na 30 dana.
   Srdacan pozdrav.

 147. Poštovani, radila sam progesteron 7 dana nakon ovulacije (25. dan ciklusa, dakle u lutealnoj fazi). Rezultat je sledeći:
  Progesteron 45,7 nmol/L
  Folik. < 4,45
  Možete li mi reći šta to tačno znači, da li su rezultati u redu?

 148. Postovana doktorko,
  imam 36 godina i progesteron 0.8 , meren je drugog dana ciklusa. Dali je ta vrednost uredu da zatrudnim ili ne…
  Hvala unapred na odgovoru

 149. Poštovana,
  Do oktobra 2016.god. nisam imala nikakvih ginekoloških problema. Uredni ciklusi, hormonski status, ovulacije, papa II grupa… Nakon kolposkopije, dat mi je savet da se za svaki slučaj uradi biopsija grlića, zbog ranice koju imam godinama i mozaične strukture (za svaki slučaj). U oktobru mi je rađena biopsija, ali je rađena i kiretaža, što sam videla tek na nalazu biopsije. Nalaz biopsije je cervicitis chronica metaplasia squamosa immatura endocervicis.
  Nakon biopsije počinju mi nenormalni ciklusi. Ranije su mi ciklusi bili na 28 dana, a krvarenje je trajalo 4-5 dana. Ciklus je i dalje na 28 dana, ali se krvarenje produžilo na 10 dana i postalo jako obilno. Nakon treće takve menstruacije primljena sam na 24h ispitivanje hormonskog statusa (bazični status: fsh 5,4; Lh 0′- 7,2 20′-4,5 40′-4,3; Prl 7h-665, 11h-152, 13h-116, 23h-154, Estradiol 86,1, Progesteron 6,4, Testosteron 1,6) + Progesteron 23 dc – 41,04
  amh 1,13 (0,03-7,15)
  Nakon toga, na folikulometriji se zapaža jako tanak endometrijum koji ne dostiže preko 4 mm.
  Ovaj ciklus sam krenula ponovo na folikulometriju 3 dc endometrijum 2×2,5 mm i hormoni tsh 2,65 (0,55-4,78); ft4 13,4 (11,5-22,7); ft3 4,07 (2,63-5,7); LH 2,58 (folikularna 2,4-6,6, ovul. 9,1-74,2);
  estradiol 148 (folikul.faza 77-921, ovulacijska 139-2382); testosteron 1,08 (0,5-2,6); progesteron 12,66 (folikul.faza 0,32-0,95, lutealna 3,82-50,56); prolaktin 150 (59-619) i FSH 2,7 (folukl.faza 3,0-8,1, ovulac.faza 2,6-17)
  7 dc endometrijum i dalje 2 mm
  Jako sam zabrinuta, pa bi mi značilo i Vaše mišljenje – šta je uzrok promeni menstrualnog ciklusa, haosa sa hormonima koji nastupa u poslednjih par meseci, zašto je tolika razlika u nalazu hormona za svega 3 meseca i kako i čime mogu pospešiti rast endometrijuma, iznivelisati progesteron (koji mi se čini previsok) i omogućiti ostajanje u drugom stanju?
  Veliko hvala unapred.

  1. Draga Nina,
   Vas najveci problem, zbog kojeg je i kravrenje produzeno je tanak endometrijum. Trebalo bi razmotriti supstitucionu terapiju koja bi podrzala ciklus.
   Srdacan pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *