”VTO – Šansa za bebe”: Udruženje parova u borbi za potomstvo organizuje veliku edukativnu tribinu

Udruženje parova u borbi za potomstvo – Šansa za roditeljstvo organizuje veliku tribinu pod nazivom “VTO – Šansa za bebe” koja će se održati 14.10.2017. godine u 12.30 časova u sali Zadužbine Ilije Kolarca.

Osnovna ideja je da parove koji se bore sa ostvarivanjem potomstva i kojima je jedini način da do potomstva dođu vantelesna oplodnja (VTO), što bolje upoznamo sa procedurom, da ukažemo na probleme sa kojima se suočavaju svi parovi u Srbiji koji se bore sa sterilitetom i predložimo načine za prevazilaženje istih.

Izvor: Freepik

Glavne teme koje će biti predstavljene tiču se poboljšanja uslova vantelesne oplodnje u Srbiji. Naime, biće reči o tome kako pojednostaviti proceduru VTO kod nas, kada je vreme za sledeći korak i dodatne analize, da li je zamrzavanje jajnih ćelija opravdano, zatim o donaciji reproduktivnih ćelija i embriona i IVF proceduri u Grčkoj i Češkoj, kao i o  primeni Pravilnika i novog Zakona o BMPO.

Problem steriliteta je problem 400.000 parova u Srbiji, odnosno to ne predstavlja samo lični problem, već problem cele nacije. Kroz kontinuiranu edukaciju, razbijanje tabua u vezi sa potpomognutom reprodukcijom, i sveobuhvatnom pomoći države, mogu se ostvariti ciljevi, a to je da svi dobiju šansu da postanu roditelji.

Nakon predavanja i diskusije biće održane prethodno zakazane besplatne konsultacije sa svim lekarima. U slučaju da bude slobodnih mesta, zainteresovani će moći da se prijave za konsultacije na licu mesta. Tribina je otvorena za javnost, medije i sve zainteresovane parove.

Saznajte više: Genetskom analizom embriona do zdravog potomstva

Udruženje Šansa za roditeljstvo – Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo je dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija nastala kao podrška parovima koji se bore sa infertilitetom u Srbiji. Cilj Udruženja je da ukaže na probleme sa kojima se parovi suočavaju i kroz društveno delovanje utiče na njihovo prevazilaženje i ispunjenje ciljeva u vezi sa poboljšanjem kako uslova tako i kriterijuma za postupak vantelesne oplodnje (VTO) na račun RFZO. Udruženje je osnovano u septembru 2016. godine. Samo integrisanim odgovorom društva može se postaći konačni cilj Udruženja da svako dobije šansu da bude roditelj.

Izvor: Yumama
Saznaj više:  Parovi sami biraju kliniku u programu besplatne VTO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *