Bez ciklusa u trudnoću

Piše: Dr Ivana Đurđević Starović, spec. ginekologije i akušerstva

Pacijentkinja starosti oko 30 godina, strana državljanka i govori engleski jezik, zakazala je pregled zbog bolova u donjem delu trbuha.

Žali se na bol u predelu donjeg dela trbuha koji je počeo pre dve-tri nedelje. Negira tegobe vezane za mokrenje i stomačne tegobe. Negira povišenu temperaturu. Od bolesti navodi tumor hipofize, koji je operisan pre tri godine. Navodi da ima probleme sa štitastom žlezdom. Menstruacioni ciklus nema unazad tri godine, od operacije hipofize. Nije imala trudnoće niti porođaje. Poslednji ginekološki pregled rađen pre šest meseci, nalaz uredan.

Ginekološkim pregledom konstatujem da je grlić izmenjen, da je zona prelaska iz pločasto-slojevitog epitela u cilindrični pomerena od unutrašnjeg materičnog ušća, što bi ukazivalo na ranicu na grliću. Bimanuelnim pregledom grlića, nalaz uredan, grlić nije bolno osetljiv te zaključujem da se ne radi o upali. Daljim pregledom konstatujem da je materica uvećana i dolazim do zaključka da je verovatno reč o miomu. Nedoumicu mi pravi to što je materica razmekšana i bolno osetljiva prilikom palpacije, što bi opet ukazivalo na zapaljenje. Jajnici, bimanuelnim pregledom, urednog nalaza.

Izvor: Pixabay

Ultrazvučnim pregledom ću rešiti nedoumicu zašto je materica uvećana. Radim transvaginalni ultrazvuk i ostajem potpuno zatečena. U materičnoj šupljini vidim plod, srčanu radnju i pokrete ploda. Govorim pacijentkinji da je trudna. Od tog momenta, komunikacija koja se bez problema odvijala na engleskom jeziku, postaje neizvodljiva. Pacijentkinja govori da me ne razume, kako mislim trudnoća, ona nema ciklus, njoj su rekli da ne može da ima dece. Razmišljam, da nisam lepo izgovorila nešto? Pokazujem na ekranu bebu i uključujem zvuk da bi pacijentkinja čula otkucaje srca. Zbunjenost i šok prelaze u neverovatnu sreću.

Saznaj više:  Ono nešto

Radi se o trudnoći starosti 16 nedelja. Ultrazvučnim pregledom konstatujem da je beba uredne morfologije za gestacionu starost. Dajem savet o potrebnim analizama i daljim pregledima. Pacijentkina se vratila u zemlju porekla i tamo nastavila da vodi trudnoću.

Nakon šest meseci dobijam fotografiju prelepog dečaka.