Bartolinijeve žlezde

Piše: Dr Ivana Đurđević Starović, spec. ginekologije i akušerstva

Bartolinijeve žlezde, su male parne žlezde, ne veće od lešnika, koje se nalaze sa obe strane ulaza u vaginu. Osnovna uloga im je lučenje sekreta, neposredno pre i tokom seksualnog odnosa.

Sekrecija se odvija putem kanala, dužine od 2 cm do 2,5 cm. Kanali se otvaraju na malim usnama žene, neposredno na ulasku u vaginu. Začepljenjem izvodnog kanala dolazi do zadržavanja tečnosti i formiranja ciste. Bitno je naglasiti da se sadržaj zadržava unutar kanala, a ne unutar Bartolinijeve žlezde, koja se nalazi dublje u tkivu. Oko 2% žena ima ovaj problem. Uzrok začepljenja mogu biti različite upale, povrede ili seksualno prenosive bolesti.

Većina cista Bartolinije žlezde je jednostrana, retko obostrana. Žena tada može biti bez ikakvih tegoba ili pak osećati pritisak u predelu male usne, osećaj nelagodnosti. Pritisak je naročito izražen tokom seksualnog odnosa ali, takođe, tokom hodanja, fizičke aktivnosti, pa i sedenja. Ukoliko dođe do infekcije sadržaja unutar ciste, formira se apsces koji se razvija tri puta češće od ciste. Njegovi simptomi su jak bol, otežano hodanje, ponekad i povišena temperatura.

Izvor: Pixabay

Prilikom pregleda konstatuje se otok donje trećine velike usne, bez obzira da li se radi o apscesu ili cisti. Ukoliko je prisutno crvenilo i fluktuacija donje trećine usne, uz uvećanje regionalnih limfnih žlezda, najverovatnije se radi o apscesu.

Saznaj više:  Uloga psihologa prilikom suočavanja sa neplodnošću

Lečenje asimptomatske ciste nije potrebno. Međutim, ukoliko cista daje tegobe, vrši se incizija, odnosno, zasecanje dela sluzokože male usne radi otvaranja i drenaže sadržaja. I kod apscesa se, takođe, radi incizija nakon koje je poželjno uraditi i marsupijalizaciju, odnosno zašivanje rubova ciste ka spolja, kako bi se sprečilo ponovno slepljivanje. U nekim slučajevima može doći do spontane rupture apscesa. U svim navedenim situacijama, obavezna terapija je antibiotik širokog spektra delovanja, nakon kojeg se pacijentkinje osećaju bolje, a bol i pritisak u predelu velike usne se smanjuju.