Godine žene koja želi bebu: Gde je granica?

Pitanje gornjeg limita godina  po različitim zemljama nije uniformno, i postoje zemlje koje precizno definišu gornju granicu zakonom (uglavnom od 39-42 godine), zemlje koje ograničavaju finansiranje MAR tretmana godinama u okvirima „prirodnog reproduktivnog doba“, ali ga ne definišu precizno, kao i zemlje koje ne ograničavaju tretman samim godinama žene. Prosek evropske regulative pokazuje da se uglavnom u potpunosti ili delimično finansiraju vantelesne oplodnje do 45. ili 46. godine žene. Posle tih godina, otvaraju se brojna etička pitanja, kako za ženu koja želi da rodi, tako i za struku.

Godine žene koja želi bebu: Gde je granica?

Razlozi za ovakvu vrstu ograničenja leže pre svega u medicinski prirodnoj i očekivanoj limitiranoj šansi za uspeh u određenom reproduktivnom dobu tako da nakon četrdesete godine pada na ispod 20% šanse za živorođenje po embriotransferu, uz drastičan dalji pad uspešnosti u narednim godinama.Godine žene koja želi bebu: Gde je granica?

Limit, dakle, nije vezan samo za mali uspeh potencijalnog tretmana i ekonomsku komponentu problema koja proizilazi iz toga (analizu trošak-dobit), već i u činjenici da bi određenu osobu trebalo da se izlaže svim rizicima jednog kompleksnog medicinskog tretmana uz vrlo male šanse za uspeh, što zadire i u domen osnova medicinske etike.

Svakako da je zemljama u kojima su ciklusi sa doniranim gametima svakodnevnica, ova dilema daleko lakša, pošto je ova vrsta tretmana svakako delovotornija i uspešnija, ali i ona nosi nove izazive u određivanju starosne granice.

Saznaj više:  Uloga folata pre i za vreme trudnoće

Ovde priča o uspehu nije u prvom planu, već briga za zravstveno stanje žene, koja bi u slučaju uspeha trebalo da prolazi kroz trudnoću i porođaj u periodu kada njen organizam možda više nije u stanju da to prebrodi uz prihvatljivu dozu bezbednosti, kao i priča o pravu nerođenog deteta.

Poznati su slučajevi da su ciklusima iz programa doniranih gameta žene širom sveta rađale i sa 69 godina, što svakako nameće brojna pitanja. Stoga su određene zemlje regulisale i gornji granicu za MAR tretman sa doniranim jajnim ćelijama na 50 godina za ženu.

Slika je preuzeta ovde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *