Preko 5 miliona dece u svetu rođeno uz medicinsku asistenciju

Procedure medicinski asistirane reprodukcije (MAR) su u ekspanziji, kako u smislu raznovrsnosti i kompleksnosti procedura, tako i obima MAR i njegovog uticaja na čovečanstvo.

Preko 5 miliona dece u svetu rođeno uz medicinsku asistenciju

Kada govorimo o obimu pojave koja se zove MAR, trebalo bi da znamo da je danas na svetu rođeno preko 5 miliona dece nakon nekih od postupaka MAR. Po poslednjem izveštaju u Evropi je 2009. godine prijavljeno 537 463 ciklusa MAR i procenjuje se da se u Evropi izvodi oko 50% svetskog broja ciklusa. Takođe evropski prosek trenutno iznosi 1067 ciklusa MAR na milion stanovnika koji se obavljaju u jednom od 1179 registrovanih evropskih centara za MAR. Takozvana MAR deca (deca rođena nakon postupaka BMPO) u određenim evropskim zemljama predstavljaju i do 4,5% sve živorođene dece te zemlje, ukazujući na ogroman značaj i uticaj ove delatnosti.

Danas je u rutinskoj praksi preko 15 različitih vrsta tretmana iz oblasti MAR. Ovde pored opšte prihvaćenih, univerzalnih procedura poput:

  • intrauterine inseminacije (IUI)
  • in vitro fertilizacije (IVF)
  • intracitoplazmatske injekcije spermatozoida (ICSI)
  • testikularne ekstrakcije spermatozoida (TESE)
  • zamrzavanja gameta i embriona (FET)

spadaju i kontraverznije procedure poput preimplantacione genetske dijagnostike (PGD), doniranja muških i ženskih polnih gameta, doniranja embriona, surogat materinstvo, post-mortem upotreba polnih ćelija i brojne druge, čija je regulativa u različitim zemljama Evrope i sveta veoma raznolika.

Saznaj više:  Veće šanse za potomstvo

Postoje zemlje u kojima je većina navedenih procedura zabranjena, dok postoje i zemlje sa liberalnijim regulativnim merama u smislu izvođenja svih navedenih procedura i ova činjenica nameće zaključak da su, ako ništa drugo, ovo sve teme koje zahtevaju adekvatne legislativne mere.

Dakle: Ne gubite nadu! U najvećem broju slučajeva upornost određuje uspeh 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *