Godišnjica projekta Hoću bebu: Darivanje beba

Povodom obeležavanja 4. godišnjice projekta ”Hoću bebu”, a u saradnji sa partnerima, Centar za unapređenje zdravlja žena je  24. novembra 2016. darivao bebe koje su rođene na Međunarodni dan deteta, a poklon paketi su podeljeni porodilištu KBC ”Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, kao i u porodilištima u Subotici, Kraljevu i Smederevskoj Palanci.

– Hteli smo da damo mamama malo vremena da se odmore od porođaja i danas, kada sa svojim bebama kreću kući, želeli smo da pružimo neku vrstu podrške i ohrabrenja – izjavila je doktorka Ivana Đurđević Starović, ginekolog Centra.

Projekat ”Hoću bebu” je pokrenut 2012. godine i predstavlja inicijativu Centra za unapređenje zdravlja žena koji je prepoznao potrebu parova koji prolaze kroz postupak vantelesne oplodnje. Naime, ceo taj put kroz koji prolaze parovi koji žele decu, a kojima je vantelesna oplodnja jedino rešenje, je izuzetno složen i težak. Psihološka podrška i saveti su od izuzetnog značaja i za četiri godine, koliko projekat postoji, psiholog i ginekolog Centra su veoma aktivni u pružanju kako psihološke, tako i stručne podrške parovima.

– Pored Beograda, odabrali smo još dva grada u Srbiji gde lokalne samouprave, takođe, finansiraju i treći pokušaj vantelesne oplodnje i na taj način pružaju šansu svim parovima kojima je taj metod jedina šansa da se realizuju kao roditelji. Iako je projekat okrenut parovima koji prolaze kroz postupak vantelesne oplodnje, obeležavanje godišnjice i darivanje namenjeni su svim bebama koje su na svet došle u, za sada, tri porodilišta u Srbiji. Iskreno se nadamo da ćemo sledeće godine biti u prilici da uključimo veći broj porodilišta i na taj način pružimo podršku svima kojima je potrebna – dodala je dr Đurđević Starović.

Saznaj više:  Folna kiselina važnija pre začeća nego u trudnoći?

Program VTO se o trošku države sprovodi već punih 10 godina ali se sa sigurnošću ne može dati podatak koliko je parova zahvaljujući ovoj metodi došlo do roditeljstva. Neke procene govore da svaki šesti par ima problem sa neplodnošću i da se oko 15 odsto parova bori sa nekim oblikom infertiliteta.

Napomena: Posebno se zahvaljujemo kompaniji BENU Apoteka koja je obezbedila paketiće za bebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *