Od zamrznutih embriona podjednako stižu bebe

Zamrznuti embrioni se u svetu već uveliko koriste kako bi parovima koji imaju problem sa začećem omogućili da dobiju potomstvo. A najnovija naučna istraživanja pokazuju da su  u procesu vantelesne oplodnje zamrznuti embrioni podjednako uspešni kao i novi.

Prema izveštaju o asistiranoj reprodukciji za Australiju i Novi Zeland,  pokazuju da je prosečna uspešnost VTO  sa svežim embrionima u poslednjih pet godina  stabilna i iznosi oko 23 odsto rođenih beba u odnosu na broj ciklusa. Kada su u pitanju zamrznuti embrioni, u istom periodu došlo je do vbidljivog napretka – sa 18 na 23 odsto rođenih beba iz ciklusa vantelesne oplodnje.

I od zamrznutih embriona podjednako stižu bebe
Začeće od zamrznutih embriona

Istraživači su utvrdili da sve više parova, iz raznih razloga koristi zamrznute umesto svežih embriona:  tokom 2009. godine oko 39 odsto svih VTO ciklusa u Australiji bilo je uz pomoč zamrznih embriona, a 2013. godine čak 45 odsto. Sve većem korišćenju zamrznutih embriona doprinose sve bolje tehnike zamrzavanja, ali i precizniji “tajming” kada treba izvršiti embriotransfer.

Iako je u našoj zemlji zakonom dozvoljeno korišćenje zamrznutih embriona, u praksi se VTO sa ovim embrionima verlo retko sprovodi. Osnovni razlog je nedostatak kapaciteta za zamrzavanje i čuvanje embriona. S druge strane, neke zemlje u regionu, poput Hrvatske, čak su i u svoj program besplatne vantelesne oplodnje uvrstile dva pokušaja VTO uz pomoć zamrznutih embriona.

Saznaj više:  Koristili ste pilulu duže vreme? Sad vam možda fali folna kiselina

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *