Čuda nauke – transplantacija materice za 10 Britanki

Nakon što je prošle godine još jedna velika granica u lečenju neplodnosti pomerena, i žena kojoj je transplantirana materica rodila zdravog  dečaka,  lekari sa Imperijal Koledža u Londonu  počinju nov poduhvat zahvaljujući kojem 10 Britanki bez materice će imati priliku da zatrudne.  Transplantacijom materice, žene za koje do sada medicina nije imala rešenje za neplodnost, dobijaju priliku da se ostvare kao majke.

Na svakih 5.000  novorođenih ženskih beba, jedna se rodi bez materice (stanje poznatije kao Majer Rokitanski Hauser – MRKH sindrom) Ali, mnogo više njih tokom života izgubi matericu tokom lečenja kancera.

– Kod ovih žena je veoma teško lečiti neplodnost – rekao je dr Ričard Smit, ginekolog Kraljica Šarlota i Čelzea Bolnice vođa kliničke studije. – Jedina opcija je surogat materinstvo, ali ono ne daje odgovor na veoma jaku želju ovih žena da nose i rode svoju bebu. Mogućnost da one same iznesu trudnoću je fantastična novost.

Da bi učestvovale u kliničkom istraživanju, žene treba da budu stare između 24 i 38 godina, ili da su zamrzle jajne ćelije  pre svoje 38. godine. Takođe, funkcija jajnika treba da  je očuvana i da imaju dovoljan broj jajnih ćelija.  Jedan od uslova je i da ove žene imaju zdravu, optimalnu težinu, sa BMI (bodi mas indeksom) nižim od 30, kao i da imaju stabilnu partnersku vezu, jer se neće koristiti genetski materijal donora, već jajna ćelija i spermatozoidi budućih roditelja.

Saznaj više:  Kako se izboriti sa osećanjem krivice?

Transplantaciju materice će raditi tim od  čak 12 hiruga, koji će svakoj ženi transplantirati matericu od donora koji su doživeli moždanu smrt.  One će zatim 12 meseci, kao i tokom trudnoće dobijati terapiju za sprečavanje odbacivanja organa.

Posle transplantacije, svakoj ženi će biti implantiran jedan embrion, a ako trudnoća bude uspešna, porođaj će biti  obavljen carskim rezom između 35. i 37. nedelje trudnoće, kako bi se izbeglo oštećenje materice tokom porođaja. Kako bi se izbeglo da ove žene celog života koriste lekove za sprečavanje odbacivanja organa, lekari predlažu da se šest meseci posle porođaja materica ukloni, ili ako žene bude želela da ima još dece, kada završi sa rađanjem.

 

 

 

 

One thought on “Čuda nauke – transplantacija materice za 10 Britanki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *