Kako da pomognete paru koji se suočava sa neplodnošću?

Pisali smo o tome kojih osam rečenica koje okruženje i prijatelji para koji se bori sa neplodnošću treba da izbegavaju kako ih ne bi povredili u toj teškoj životnoj fazi . Jer, na taj način im ne pomažu, već im dodatno otežavaju.

Prijatelji i okolina sigurno nisu zlonamerni. Oni samo ne znaju kako da se ponašaju i da iskažu brigu i podršku, a da ne povrede muškarca i ženu koji ne mogu u tom momentu da ostvare potomstvo. Mnogi će se pitati: pa kako onda da pomognete onima koji prolaze kroz rešavanje problema neplodnosti? Šta da kažete a da ne bude neprijatno, ili zadiranje u njihovu privatnost?

Kako da pomognete paru koji se suočava sa neplodnošću?

Evo nekoliko ideja kako da se nađete dragim osobama u momentima kada se suočavaju sa neplodnošću:

Dajte im do znanja da vam je stalo

Najbolja stvar koju možete da uradite za prijatelje koji se bore sa neplodnošću je da pokažete da vam je stalo. Pošaljite im  poruku.  Budite im rame za plakanje. Ako su religiozni, recite im da se molite za njih. Ponudite istu vrstu podrške koju bi ponudili prijateljima koji su izgubili nekog bliskog.  Samo saznanje da imaju nekog uz sebe ohrabriće ih da na putu ka bebi nisu sami.

Saznaj više:  Da li će surogat majčinstvo uskoro zaživeti u Srbiji

Kako da pomognete paru koji se bori s neplodnošću

Foto

Skrećite im pažnju

Nekada je potrebno da ih pustite da ožale, a nekada treba da im skrenete pažnju drugim stvarima,  da vide da ima života i izvan onoga što njih trenutno najviše zaokuplja. Nemojte biti u tome nametljivi, ponudite, ako ne žele, nemojte se ljutiti.

Setite ih se i kada se priča o majkama

Neki datumi, poput Dana majki, za žene koje još nisu i ne znaju da li će postati majke, može da bude veoma bolno. Ne mogu se izbeći reklame, slogani, pokloni na temu majki.

Majke su veoma važne, i treba proslavljati njihovo postojanje, a taj dan iskoristite da se onima koji još čekaju da postanu mame, javite i kažete da mislite na njih. Možda je to vreme da im date malo nade, da će na kraju puta i one biti mame, na ovaj ili onaj način.

Podržite njihove odluke

Niko ne moževečno da bude na tretmanima za plodnost. U nekom momentu, ako ne uspeju, par će jednostavno da prestane da pokušava. To je strašna odluka koju oni moraju da donesu, i uključuje još više žaljenja, nego dok je lečenje neplodnosti trajalo. Čak i ako par odluči da usvoji bebu, oni prvo moraju da ožale činjenicu da zaista neće više ni pokušavati niti ikad dobiti svoju.

Saznaj više:  „Dobre“ bakterije protiv „loših“

Kada jednom par donese takvu, tešku odluku, podržite tu odluku. Nemojte ih ohrabrivati da probaju još malo, još jednom, nemojte ih odgovarati od usvajanja, to je njihov izbor. Jednom kada stignu do odluke (bilo da reše da usvoje dete, ili žive sami, bez dece, ili da postanu hranitelji), oni konačno zatvaraju jedno poglavlje života i ostavljaju ga iza sebe. Nemojte da ponovo otvarati.

Šta bi vi želeli da čujete od vaše okoline i kakva vam je vrsta podrške potrebna?

Izvor

 

One thought on “Kako da pomognete paru koji se suočava sa neplodnošću?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *