Postupci za izbegavanje ako se lečite od neplodnosti

 

S neplodnošću je veoma teško živeti, ali nekada, čini se, parovi koji se suočavaju s tim problemom (najčešće godinama), dodatno sami sebi otežavaju život. To se ne dešava svesno,  i oni najčešće ni ne shvataju da sabotiraju sami sebe. Iako je to mnogo lakše reći nego sprovesti u delo, neke stvari bi trebalo odmah da prestanete da radite, kako bi olašali sebi lečenje neplodnosti, a i povećali šanse za bebu.

Ovo su postupci za izbegavanje ako se lečite od neplodnosti:

 Prestanite da krivite sebe

Nemojte sebe mučiti pitanjima da li ste previše čekali, da li ste uradili nešto pogrešno, nemojte misliti da je do vas. Jer, greška nije do vas, a krivica će samo učiniti da se osećate loše, ne može vam pomoći. Taj put vodi ka depresiji. Da ne govorimo o tome što u većini slučajeva neplodnost nije moguće ni sprečiti, ni predvideti.

Istraživanja su pokazala da je nivo stresa i anksioznosti koji se doživi tokom lečenja neplodnosti ogroman.  Psihološko stanje i muškarca i žene ima ogroman uticaj na lečenje neplodnosti. U jednom američkom istraživanju, čak 15 odsto ispitanica je izjavilo da je osećanje koje izaziva neplodnost, najgore koje su doživeli u životu, a jedno drugo istraživanje je sumiralo da je depresivnost žena koje se leče od neplodnosti izražena kao i kod osoba koje su u terminalnim fazama raka, ili u periodu posle teškog srčanog udara. Odbacite samosažaljenje i fokusirajte se na ono što je najvažnije – kretanje unapred na putu ka cilju – bebi.

 

Prestanite da iščekujete „čudo“

Ako ste pokušavali da začnete duže od godinu dana (ili duže od šest meseci, ako ste stariji od 35), i niste uspeli, vreme je da posetite doktora. Neki parovi, pak smatraju da ovaj savet njih za njih. Da je to za one neplodne, a njima to ne može da se desi. Zato ignorišu problem i čekaju čudo.

Problem sa ovakvim stavom je što ima slučajeva neplodnosti koji se pogoršavaju s  protokom vremena. Takođe, kako vreme prolazi nećete biti mlađi i zdraviji. zato nemojte sedeti i čekati čudo. Da, čuda postoje, ostvaruje ih medicina svojim napretkom.  Naravno, uvek postoji mogućnost da do začeća dođe prirodno i treba pokušavati i nadati se, ali ne treba zbog toga izbegavati ispitivanja plodnosti i analize.

Saznaj više:  Intralipidna infuzija u postupku vantelesne oplodnje

neplodnost i osećaj krivice i sramote

Nemojte biti neutešni

 

Dijagnoza neplodnosti jako pogađa i boli, i nekada je teško pogledati unapred, u sledećih nekoliko dana ili nedelja. Možete da se osećate beznadežno, misleći da nikada nećete imati dete ili da nikada nećete biti srećni.Iako je moguće da na kraju nećete zatrudneti, osećaćete se mnogo bolje ako se fokusirate na pozitivne mogućnosti.

Svakovnevno se javljaju novi tretmani i vaše šanse za uspeh su možda mnogo veće nego što mislite.Razmislite šta je vaš krajnji cilj . Ako ne možete da dobijete biološki vaše dete, možda možete da razmislite o donaciji jajne ćelije, ili donaciji sperme. Možda i o usvajanju.

Čak ni da nijedna od ovih opcija nije moguće, zapamtite da i dalje ljudi mogu živeti normalan, srećan život i bez dece. Nemojte sreću i sve životne vrednosti meriti samo po tome da li imate dete. Naravno, to ne znači da bilo ko pokušava da minimizuje loša osećanja, ili problem koji imate.  Samo pričamo o opcijama da se pronađe izlaz iz tunela, i da morate naći način da živite i uživate u životu, pa čak i ako ne uspete da dobijete dete.

Postupci za izbegavanje ako se lečite od neplodnosti

 Nemojte živeti od ciklusa do ciklusa

 

Iako se ovo podrazumeva, parovi mnogo često upadaju u tu zamku. Kada pokušavate da zatrudnite, vaš život lako može da se pretvori u mesečne ili dvonedeljne cikluse – dve nedelje čekanja ovulacije, pa dve nedelje čekanja da se uradi test na trudnoću.

I tako u krug, bez pauze. Sve vreme ste pod stresom, i to nije dobar način ni da živite, ni da zatrudnite. To što se o nečem, što nije u vašim rukama, unapred nervirate, neće promeniti ništa, čak može da umanji šanse da začnete. Prema nekim istraživanjima, anksioznost u ovom periodu može da smanji šanse za začeće za čak 12 odsto. Zato ako uspete da samo 10 odsto manje mislite na ovulaciju i začešće, već ste napravili veliki napredak.

Saznaj više:  Stres je opasna kočnica za plodnost

Naravno, to je mnogo lakše reći nego učiniti, ali probajte da zavarate sebe: krenite na neku relaksaciju, meditaciju, zaokupirajte se nekim drugim poslovima ili hobijima.

 

Nemojte sebe vrednovati samo na osnovu plodnosti

 

Neplodnost može da učini da se osećate bezvredno. Slomljeno. Posramljeno. Tu je tako mnogo uobičajenih osećanja koje su obavezno iskusili svi koji žive sa neplodnošću. Pre nego što ste počelie sa pokušajima da zatrudnite, pre nego što ste čak shvatili da se suočavate sa neplodnošću, verovatno ste imali mnogo drugačije i pozitivnije mišljenje o sebi. morate da zapamtite da je to staro „ja“ još tu, niste postali neko drugi samo zato što ste se suočili sa dijagnozom neplodnosti.

Vi ste mnogo više od vaše neplodnosti, nemojte to zaboraviti. Zamislite nekog vašeg prijatelja na vašem mestu, kako kaže da je bezvredan jer je neplodan. Da li biste mu poverovali? Zašto onda ne verujete sebi?

 

Seks nije samo „pravljenje beba“

 

Kod parova koji se suočavaju sa problemom plodnosti, seks se često od strasti pretvori u podsetnik na neplodnost. Pre nego što ste ušli u bitku za plodnost, svakako ste mislili da je seks mnogo više od začešća i plodnosti. Ali, tokom borbe seks se pretvorio u „mašinu za začeće“ i to privremeno pokvarenu. Sve ono zbog čega ste seks voleli i u njemu uživali, strast, nežna osećanja, povezanost – nestalo je.

Probajte da mislite na sve lepo u vezi sa seksom pre nego što ste započeli vaš put ka bebi i probajte da ta osećanja vratite u vašu spavaću sobu.

 

Zašto čekate porodicu, vi ste već porodica

 

Saznaj više:  Da li će surogat majčinstvo uskoro zaživeti u Srbiji

Društvo ima veoma ograničenu definiciju šta čini porodicu „pravom porodicom“. Ako verujete reklamama, svi moramo da imamo najmanje dvoje dece, i kuče pre nego što nam se prizna da smo porodica.

Istina je da je porodica definisana na tako mnogo načina, i za nju neophodno da imate biološki srodnu decu. Nekada porodice koje još nemaju decu i pokušavaju da ih dobiju, odlažu mnoge porodične tradicije i običaje, čekajuči na decu. Oni se sećaju rituala iz svog detinjstva i žele nešto slično da osete i misle da ne mogu u tome uživati ako sami još nemaju decu. To nije tačno. Ako čekate da bi živeli kao porodica, da dobijete decu, možda ćete žaliti za izgubljenim vremenom. Počnite da živite kao porodica sada, a kada dobijete decu ta će porodica samo biti veča.

 

Nema patnje u tišini, progovorite

 

Verovatno ne bi trebali baš svima da pričate o vašim problemima sa neplodnošću. Ali držati sve oko toga u tajnosti je ne samo nepotrebno, već psihološki bolno i štetno. Kada svoj problem tretirate kao tajnu, sramota zbog vašeg stanja će samo narastati. Sram je kao buđ – raste u tami.  Ako svoje izazove u vezi sa plodnošću otkrijete bar jednom prijatelju, biće vam mnogo lakše i osećaćete se manje posramljeno. Ali, pažljivo razmislite s kim od prijatelja ili članova familije ćete podeliti svoju priču: Neka to budu oni za koje procenite da će vas podržati na pravi način.

 

Potražite podršku

 

Čak iako se možda osećate usamljeno, čak i ako vam se čini da ste jedini neplodan par među svim prijateljima i poznanicima, niste sami u ovom velikom svetu. Jedan od osam parova (a neke statistike pokazuju i više od toga), prolazi isto što i vi.  Moguće da neko od vaših prijatelja i poznanika prolazi kroz isto, samo kao i vi ćuti. Prekinite tišinu i progovorite o tabuu zvanom neplodnost.

Bazirano na tekstu sa sajta About.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *