Lubrikanti i vaginalna flora

Infertilitet sam po sebi izaziva stres. Borite se, a ponekad ne znate sa čim, jer dosta parova navodi da je „sve u redu“ a do trudnoće ipak ne dolazi. U tom slučaju, onda pokušajmo da poboljšamo ono što znamo da je potrebno za trudnoću, a to su redovni i kvalitetni  seksualni odnosi.

Suvoća vagine problem je koji se javlja uglavnom u menopauzi, ali nije redak slučaj da je prisutna i u reproduktivnom razdoblju žene. Najčešći uzrok je smanjeni nivo hormona estrogena, ali razlozi mogu biti i psihičkog porekla; obično su povezani s traumatskim seksualnim iskustvom, stresom, depresijom, nezadovoljstvom u vezi. Višekratna upotreba agresivnih sapuna koji oštećuju sluznicu vagine može doprineti njenoj suvoći. Pojedini lekovi za alergiju i prehladu, ili antidpresivi mogu delovati na pojavu suvoće u vagini.

Jedna od mnogih negativnih strana stresa, jeste i  to što on utiče na seksualnu želju. Kod žena se javlja suvoća vagine i to dodatno čini seks „manje privlačnim“. Na tržistu se danas mogu naći lubrikanti na bazi vode, koji nemaju u sebi spermicidna sredstva i mogu se koristiti i ako želite trudnoću.  Na taj način se olakšava penetracija muškog polnog organa i povećava verovatnoća da žena doživi orgazam. Tokom orgazma dolazi do ritmičnih kontrakcija mišića male karlice, što je sve u funkciji lakšeg i boljeg prolaska spermatozoida do jajne ćelije. Nema naučnih dokaza da je orgazam garancija za trudnoću, ali bi se moglo reći da povećava verovatnoću. A svaka pomoć je dobrodošla!

Saznaj više:  Oprez: Nelečena hlamidija oštećuje jajovode!

Lubrikanti i vaginalna flora

Ipak, ne smemo zaboraviti da neki lubrikanti mogu poremetiti vaginalnu floru pa bi poželjno bilo istovremeno koristiti i vaginalne probiotike. Vaginalna flora je važna, jer čini najvažniju prirodnu zaštitu žene od urogenitalnih infekcija. Sastavljena je od „dobrih“ mikroorganizama koji u vagini stvaraju nepovoljne uslove za rast i razvoj uzročnika bolesti. Od „dobrih“ bakterija, najzastupljeniji su laktobacili.

Kod nas postoji i lubrikant koji je na bazi mlečne kisleine, LACTOGYN® gel uklanja suvoću vagine i intimnog područja. A za razliku od drugih i pozitivno utiče na očuvanje pH vaginalne flore. Što je jedan od osnovnih faktora za sprečavanje naseljavanja patogenih mikroorganizama. LACTOGYN® gel se koristi tako što se istisne malo gela na čisti prst i nanese na intimno područje. Za nanošenje gela dublje u vaginu, koristi se priloženi aplikator, a sam gel se može koristiti neograničeni broj puta, po potrebi.

Ipak, najnoviji pristup obnavljanju vaginalne mikroflore je podizanje količine laktobacila probioticima. Po definiciji Svetske Zdravstvene Organizacije – SZO (engl.: World Health Organization), probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. “dobre” bakterije) koje, primenjene u adekvatnoj količini, imaju povoljne efekte na zdravlje domaćina. Lactogyn kapsule i vaginalete  doprinose obnovi i stabilizaciji vaginalne flore (smatra se da svega 30-40% žena ima zdravu vaginalnu mikrofloru), a obnovljena vaginalna flora vraća prirodnu zaštitu sluznice vagine. Poboljšanje kvaliteta vaginalne mikroflore očekuje se nakon dve nedelje primene 1 kapsule dnevno, a najkasnije nakon 4-6 nedelja. Terapija traje dva meseca.

Saznaj više:  Neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje u Srbiji

Piše: dr Ivana Đurđević Starović, spec. ginekologije i akušerstva, medicinski urednik sajta www.hocubebu.rs

4 thoughts on “Lubrikanti i vaginalna flora

 1. Pozdrav!Znači mogu bez problema koristiti malu količinu lactogyn gela dok pokušavam ostati trudna?Neće utjecati tako da spermije usporava?Hvala unaprijed!

  1. Draga Lili,
   Najbolje je imati odnos bez lubrikanata ali pomenuti lubrikant ne unistava spermatozoide.
   Srdacan pozdrav!

  1. Draga Gordana,
   Smete koristiti probiotske vaginalete ukoliko planirate trudnocu.
   Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *