Najčešći razlozi neplodnosti

U Srbiji oko 15 odsto parova u reproduktivnom periodu ima problem sa neplodnošću. Stručnjaci kažu da je to bolest modernog društva i nastaje zbog izloženosti stresu, lošim životnim navikama, zagađenoj okolini, ali i činjenici da se parovi sve češće u kasnijim godinama odlučuju za potomstvo.

Izvor: Freepik

Učestalost neplodnosti zavisi i od godina starosti, pa se u intervalu između 20. i 24. godine kreće oko sedam odsto. Od  30 do 35 godine taj procenat raste i iznosi 15 odsto, dok između 40. i 43. godine 35 odsto. Nepoznat uzrok steriliteta javlja se u 14 odsto slučajeva.

– Neplodnost se definiše kao izostanak trudnoće posle jedne godine zajedničkog života. Ukoliko je par stariji, taj period je kraći i iznosi šest meseci. Tada je potrebno da se par obrati za pomoć specijalizovanoj zdrastvenoj ustanovi, odnosno stručnjacima koji se bave tom problematikom – objašnjava ginekolog dr Ivan Tulić, koji se dugi niz godina bavi sterilitetom.

Uzroci neplodnosti, nastavlja doktor, opterećuju podjednako i muškarca i ženu. U oko 35 odsto problem je kod žena, isti toliki udeo imaju i muškarci. Zato se i predlaže da oba partnera istovremeno krenu u ispitivanje uzroka.

KOD MUŠKARACA

Poremećaj spermatogeneze

Manifestuje se u smanjenju broja spermatozoida, pokretljivosti, poremećaju građe ili tako da nema spermatozoida u ejakulatu.

Saznaj više:  Leskovac finansira četvrtu vantelesnu oplodnju

Imunološki faktori

Autoantitela mogu se naći i nakon virusne infekcije ili operacija u području testisa kao posledica oštećenja krvno-testisne barijere.

Varikokela

Uzrokuje neplodnost povećanjem temperature testisa.

Upala testisa

Najčešće nastaje kao komplikacija zaušnjaka. Posledice su manji broj ili potpuno odsustvo spermatozoida.

Hormonski poremećaji

Poremećaj funkcije štitaste žlezde, zatim pankreasa ili dijabetes utiču na neplodnost.

KOD ŽENA

Poremećaj funkcije jajovoda

Prohodni jajovodi su neophodni da bi spermatozoid mogao da dođe do jajne ćelije i da nakon oplodnje embrion stigne do materice. Najčešći uzroci poremećaja funkcije i prohodnosti jajovoda su endometrioza, infekcije uzrokovane seksualno prenosivim bolestima, prethodne hirurške intervencije u abdomenu i maloj karlici i ranije vanmaterične trudnoće.

Poremećaj funkcije jajnika (izostanak ovulacije)

Stanje u kome dolazi do poremećaja ili neravnoteže u stvaranju jajničkih hormona, što prouzrokuje poremećaj u menstrualnom ciklusu ili utiče na sposobnost začeća ili održanja trudnoće. Jedan od najčešćih hormonskih poremećaja žena reproduktivnog doba.

Sindrom policističnih jajnika

Manifestuje se kroz grupu znakova i simptoma koji mogu nastati u različitim kombinacijama. Tačan uzrok je nepoznat. Žene sa sindromom policističnih jajnika mogu imati produženi izostanak menstruacije, retku menstruacija, povišen nivo muških hormona.

Endometrioza i adenomioza

Javlja se kada normalno tkivo endometrijuma (unutrašnji sloj materice) počne da raste izvan materice. Teži oblici endometrioze češće se sreću kod neplodnih žena koje su odlagale trudnoću, te se zbog toga ovo stanje naziva i bolešću žena od karijere.

Saznaj više:  Gradovi u Srbiji koji finansiraju vantelesnu oplodnju

Poremećaj funkcije materice (miomi)

Miom nastaje bujanjem promenjenih glatkih mišićnih ćelija. Bitna je uloga naslednog genskog faktora. Svaka treća žena iza 35. godine života ima miom.

Hormonski poremećaji

Mogu da uspore ili potpuno onemoguće sazrevanje i oslobađanje jajne ćelije. Simptomi koji mogu da ukažu na postojanje hormonskih poremećaja su: neočekivani dobitak ili gubitak u telesnoj težini, stalni umor, pojačana maljavost, gubitak kose, pojava akni, bolovi u maloj karlici zbog postojanja cisti na jajniku.

Izvor: Blic Žena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *