Osam načina kako muškarci nesvesno oštećuju nivo spermatozoida

Mnogi parovi imaju problema sa plodnošću, a nizak broj spermatozoida može često da bude ključni problem.Poslednih 50 godina došlo je do opadanja broja spermatoizoida kod muškaraca širom sveta, a prema poslednjim istraživanjima i nastaviće da opada. Ali pre nego što krenete sa testovima za nivo stresa, postoji dosta stvari koje mouškarci mogu da urade kakobi poboljšali situaciju i pomogli svojim “plivačima” da budu u boljem zdravstvenom stanju.

 

Muškarci uvek proizvode spermu – tako da male promene mogu da izazovu dosta promena i to veoma brzo.

Dr Edmund Sabaneg, načelnik Centra za mušku plodnost i predsedavajući odbora na Odeljenju za urologiju Klinike u Klivlendu u Ohaju, razmotrio je osam najčešćih faktora koji mogu da izazovu smanjenje broja spermatozoida i dao svoje mišljenje o njima.

testiranje, plodnost, sperma, vantelesna oplodnja, vto, ivf

  1. Uzak donji veš

Često se muškarci koji žele decu savetuju da umesto uskog donjeg veša nose bokserice.  Razlog tome je uvreženo mišljenje da uzak donji veš drži testise blizu tela, što dovodi do njihovog zagrevanja, što zauzvrat smanjuje broj spermatozoida.

Naučnici sa Stanforda i američkog Nacionalnog Instituta za zdravlje dece i ljudski razvoj sproveli su testiranje 501 muškarca koji su pokušavali da postanu očevi i otkrili da izbor donjeg veša zaista dosta utiče na kvalitet sperme.

Rezultati istraživanja su pokazali da oni muškarci koji nose bokserice i spavaju bez donjeg veša imaju 25 odsto manje šanse da oštete DNK u spermi, u poređenju sa onima koji su nosili uzak donji veš i tokom dana i tokom noći.

Izgleda da nošenje slobodnijeg i hladnijeg donjeg veša pomaže pri očuvanju vitalnih reproduktivnih ćelija, a naučnici savetuju da je za najbolje rezultate najbolje ne nositi veš uopšte.

Međutim, Dr Sabaneg ističe da su rezultati istraživanja ponekad kontradiktorni i da je od tipa veša važnije da se muškarac oseća opušteno – jer je stres zaista povezan sa slabijom muškom plodnošću.

  1. Laptopovi

spermatozoida
Izvor: Freepik

Stručnjaci kažu da testisi daju najbolje rezultate na temperaturi od oko 35°C (95°F), ili na dva stepena nižoj temperaturi od ostatka tela. Laptopovi mogu da dostignu temperaturu i preko 70°C (158°F) – pa stavljanje laptopa direktno u krilo može da prenese tu toplotu na testise.

I zaista, prema mišljenju urologa Jefima Šejnkina sa državnog Univerziteta Nujork u Stonibruku, koji je sproveo istraživanje o povezanosti upotrebe laptopa sa muškom plodnošću, moguće je da dugogodišnje korišćenje laptopa može da izazove neizlečive ili delimično izlečive promene kod muških reproduktivnih funkcija.

Neke podloge za laptopove štite testise od toplote, ali samo na kratko. Dr Sabaneg preporučuje korišćenje laptopa na radnom stolu, a ne u krilu.

  1. Saune i džakuziji

Temperature u modernim saunama mogu da dostignu temperature i do 100°C (212 °F). Ali zbog strukture testisa, ne mora da znači da će doći do njihovog zagrevanja, smatra Dr Sabaneg. Međutim, on smatra da su džakuziji veliki problem jer su tada testis u potpunosti potopljeni u vreloj vodi i ne mogu nikako da se ohlade.

Kada ste u džakuziju, testisi se zagrevaju i dostižu teperaturu za koju doktori smatraju da nije bezbedna za plodnost. Pa tako, ako ste zabrinuti za stanje svoje plodnosti najbolje bi bilo da zaobiđete izležavanje u džakuziju.

  1. Mobilni telefoni

spermatozoida, telefon, muškarac, plodnost
Izvor: Freepik

Najbolje je da držite svoj mobilni telefon što dalje od svojih testisa, upozorava Dr Sabaneg.

“Sproveli smo dosta istraživanja o mobilnim telefonima” kaže on i dodaje da “je u onim studijama u kojima smo spermatozoide direktno izložili zračenju mobilnog telefona, došlo do oštećenja sperme. ‘

Studija koja je spovedena prošle godine otkrila je da korišćenje mobilnog telefona i na samo jedan sat dnevno izaziva “kuvanje sperme”. Istraživači sa Teknion Univerziteta iz Halfe otkrili su da je kod 47 odsto muškarca koji su tokom dana držali mobilne telefone u džepovima od pantalona došlo do ozbiljnih posledica.

Autorka studije, profesorka Marta Dirnfeld smatra da “problem uzrokuje grejanje sperme pomoću telefona i elektromagnetne aktivnosti”.

  1. Lekovi

Određeni medikamenti – legalni i ilegalni – imaju negativan uticaj na mušku plodnost, smatra dr Sabaneg.

Prema sajtu NHS Choices, ti lekovi mogu ponekad da izazovu neplodnost kod muškaraca:

Sulfasalazine – protivupalni lek koji se koristi kod Kronove bolesti i reumatoidnog artritisa.  Može da smanji broj spermatozoida, ali je uticaj privremen i nakon što prestanete da ga pijete broj vaših spermatozoida se vraća u normalu.

Hemoterapija – lekovi koji se koriste prilikom hemoterapije mogu ponekad znatno da umanje proizvodnju sperme.

Biljni lekovi – neki biljni lekovi, poput ekstrakta korena kineske biljke Tripterygium wilfordii, mogu da utiču na proizvodnju sperme ili da smanje veličinu testisa.

Ako ste zabrinuti za vašu plodnost, posavetujte se sa vašim lekarom pre nego što krenete sa novom terapijom.

  1. Duvan

Ako ste pušač, odvikavanje od pušenja može znatno da vam poboljša plodnost.

Analize semena pušača otkrile su tragove elemenata iz duvana u njima. Te hemikalije smanjuju broj spermatozoida, kao i mogućnost sperme da se slobodno i aktivno kreće, upozorava  Dr Sabaneg.

Tim brazilskih istraživača na državnom Univerzitetu u Sao Paulu otkrili su da pušenje oštećuje spermu toliko da je oplođenje jajne ćelije nemoguće. Prethodna istraživanja su pokazala da duvan fragmentuje DNK u spermi, što oštećuje genetski materijal.

  1. Marihuana

Mnoga istraživanja koja su sprovedena da bi se videlo kako marihuana utiče na zdravlje su pokazala da ona može znatno da izmeni plodnost. Prema mišljenju dr Sabanega, marihuana utiče na kretanje sperme i smanjuje nivo testosterona.

Prošlog meseca istraživači sa kanadskog univerziteta iz Britanske Kolumbije su otkrili da kanabis čini da sperma bude “opuštena” i da zbog toga “pliva u krug”. Oni su takođe otkrili da redovna konzumacija trave smanjuje broj ćelija do tri puta.

  1. Anabolički steroidi

Prema mišljenju dr Sabanega, netačno je uverenje da prilikom konzumacije anaboličkih steroida sintetički hormoni povećavaju testosterone i poboljšavaju plodnost. On kaže da je situaciju u realnosti skroz suprotna.

Stručnjaci upozoravaju da trend nabildovanih muškaraca pomoću anaboličkih steroida ima zabrinjavajući efekat na mušku plodnost. Testisi osećaju da ima dovoljno testosterona u telu, pa se u potpunosti isključuju.

“Nažalost, neplodnost izazvana upotrebom steroida nije uvek izlečiva”, objašnjava dr Džejn Stjuart, konsultant za reproduktivnu medicinu iz Centra za lečenje neplodnosti iz Njukestla.

Međutim, većina muškaraca koji prestanu sa upotrebom steroida će videti postepeno poboljšanje i povratak broja spermatozoida u normal tokom narednih nekoliko meseci ili godina.

Gojaznost uništava mušku plodnost

gojaznost
Izvor: Freepik

Gojazni muškarci imaju nizak nivo spermatozoida i lošiji kvalitet sperme nego muškarci sa zdravom težinom, pokazuju poslednja istraživanja.

Sperma gojaznih muškaraca sporije putuje i lošijeg je zdravlja, što oštećuje šanse za trudnoću, i produžava vreme koje je potrebno da bi par zatrudneo.

Doktori već duže vreme pričaju o tome kako gojaznost majke doprinosi neplodnosti, ali nova studija sprovedena u Indiji pruža prve ubedljive dokaze da isto važi i za gojazne očeve. Sudeći prema nalazima istraživanja koje je sprovedeno u Centru za potpomognutu reprodukciju u Indiji, gojazni očevi prenose loš kvalitet sperme i slabiji metabolizam na buduće generacije.

Dr Gotumukala Ačijuta Ramaraju kaže da je studija pokazala da oba roditelja moraju da budu zdrava ako  žele da imaju najbolje šanse da zatrudne. Svako ko ma indeks telesne mase (BMI) – koji se izračunava pomoću težine i visine pojedinca – veći od 30 se smatra gojaznom osobom.

Izvor: Daily Mail

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *