Neplodnost nije samo ženski problem

Prolazak kroz čitav tretman za utvđivanje neplodnosti i emotivni bol kroz koji žene prolaze, skoro svima je već dobro poznat zahvaljujući knjigama, filmovima i društvenim medijima na kojima se dele mnoge srceparajuće priče žena koje se u svojim 30-im i 40-im godinama bore da dobiju bebu.

Neplodnost nije samo ženski problem

Iako se u svesti mnogih muška neplodnost ne čini tako pompeznom, i više deluje kao neka usputna stvar, ipak stručnjaci napominju da je jednako zastupljena kao i kod žena. Doktori iz urološkog sektora klinike Klivlend na Floridi kažu da iako se o muškoj neplodnosti ne priča mnogo, ona u jednakom procentu pogađa i muškarce i žene. Trećina neplodnosti pogađa muškarce, trećina žene, a poslednja trećina i muškarce i žene. Dve trećine lečenih parova, može da ostvari trudnoću.

Kako doktori kažu, deo ovog problema je i činjenica da mnoge žene sve kasnije planiraju decu i porodicu, a što je starija sve je teže da ostane u drugom stanju. Muškarci , ipak, po prirodnom stanju stvari, kasnije od žena mogu da postanu roditelji, čak u svojim 40-im i 50-im godinama. Oni nemaju iste probleme sa plodnošću koje žene imaju u tom uzrastu.Neplodnost nije samo ženski problem

Uzroci neplodnosti kod muškaraca

Uzroci neplodnosti kod muškaraca mogu obično biti hormonski problemi, povrede, bolest, lekovi koji se uzimaju ili vazektomija. Loš način života, kao i konzumiranje alkohola i cigareta mogu uticati na kvalitet sperme, ali su oni više sekundarni faktori.

Saznaj više:  Neplodnost iz muškog ugla

Čest uzrok neplodnosti kod muškaraca mogu biti varikocele, proširenje vena unutar skrotuma  (kesa u kojoj su smešteni testisi) koje zagrevaju testise i utiču na broj i oblik spermatozorida. Doktori sa Klivlend klinike kažu da 30% svih muškaraca ima varikočele.

Varikočele mogu da se pojave u adolescenciji, a uglavnom ih otkriva pedijatar. Zbog dugoročnih efekata koji mogu dovesti do neplodnosti, pedijatrijski hirurg ili urolog mogu da preporuče procedure koje će ukloniti ovaj problem, u zavisnosti od njegove dijagnoze. Cilj operacije varikočela je da se “zakrpe” određene vene i obezbedi nesmetan protok krvi u normalne vene. Doktori napominju da je procedura lečenja hirurškim putem dosta poboljšana u poslednjih 50 godina.

Javnost je svaki dan bombardovana reklamama lekova za nizak nivo testosterona, koji takođe mogu uticati na plodnost. Doktori kažu da ove terapije mogu biti štetne po plodnost muškarca i da ne bi trebalo da ih uzimaju na svoju ruku. Ako misle da imaju problem sa neplodnošću, a žele decu, muškarci bi trebalo da se obrate lekaru, jednako  kao i žene.

Tekst preuzet sa www.miamiherald.com

 

One thought on “Neplodnost nije samo ženski problem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *