Omega- 3 masna kiselina za razvoj bebinog mozga

Zna se da je razvoj dečijeg mozga najveći u prenatalnom periodu. Hranljive materije koje buduća mama unosi u organizam tokom trudnoće (pa i pre trudnoće, za neke elemente), u direktnoj su vezi sa zdravim i pravilnim neurološkim razvojem bebe.  Ali, mnoge bitne nutrijente, vitamine i masne kiseline trudnice nemaju deponovane u organizmu niti ih mogu obezbediti čak ni optimalnom ishranom.

Omega- 3 masna kiselina za razvoj bebinog mozga

DHA (omega-3 masna kiselina dugog lanca) je jedna od takvih kiselina. Neophodna je za pravilan razvoj mozga i vida deteta, kao i za razvoj njegovih intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Masne morske ribe (haringa, losos, skuša, tuna) bogate su DHA, ali je njihov unos ograničen tokom trudnoće. Takođe, majčin organizam može da prevede samo male količine DHA iz biljnih ulja (ulje iz semena lana i ulje uljane repice). Fetus DHA dobija preko placente, a beba preko majčinog mleka, te je neophodno da trudnice i dojilje obezbede neophodan dnevni unos DHA. Željeni efekat se postiže dnevnim unosom od 200 mg DHA .Omega- 3 masna kiselina za razvoj bebinog mozga

Majka je jedini bebin izvor DHA, a DHA koja smanjuje incidencu prevremenog porođaja, povećava težinu novorođenčeta i može biti korisna u slučajevima visoko rizičnih trudnoća. DHA poboljšava sazrevanje oštrine vida kod novorođenčadi, pažnju i efikasnost obrade podataka iz okoline, sposobnost rešavanja problema u uzrastu od 9 meseci i koordinaciju pokreta ruke ili oka u uzrastu od 2,5 godine. U trećem tromesečju trudnoće oko 50 mg DHA dnevno se prenosi od majke do fetusa. DHA je visokokoncentrisana u mozgu i vrlo je važno da trudnica uzima dodatno omega masne kiseline tokom trudnoće.

Saznaj više:  Da li godine utiču na mušku plodnost?

Uz zdravu i uravnoteženu ishranu, a da poboljšate svoje zdravlje preporučuje se, tokom trudnoće i dojenja, i dodatni unos vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina. Femibion® Zdrava trudnoća je vitaminski preparat za trudnice koji zahvaljujući svom sastavu ispunjava specifične potrebe žena u reproduktivnom periodu, od trenutka planiranja trudnoće do kraja perioda dojenja. Femibion® Zdrava trudnoća 2 obezbeđuje optimalan unos folata, omega-3 masnih kiselina (DHA), vitamina i joda, neophodnih za pravilan tok trudnoće, i rast i razvoj ploda i bebe.

Foto

Napomena: tekst je nastao u saradnji sa kompanijom Merck

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *