Otvorite um za nove stvari: Koje su boje vaše čakre- i šta su to čakre uopšte?

Piše: Admin

Infertilitet sam po sebi ima mnogobrojne uzroke. Neki se lakše otkrivaju, a neki ne. Međutim, ukoliko su svi nalazi uredni, onda govorimo o idiopatskom infertilitetu. Nažalost, sve su brojniji parovi sa idiopatskim uzrokom infertiliteta. Ali, zašto- nažalost?

Ukoliko znamo šta je uzrok infertiliteta, lečićemo ga, i par će imati pozitivan stav prema svom problemu. Ali, ukoliko ne znamo uzrok infertiliteta, mi ne znamo ni kako da se borimo. Onda je najbitnije da radimo na sebi i na jačanju svoje unutrašnje snage i svoje životne energije.

Prema rečima Katarine Ristanović, učiteljice meditacije, da bismo razumeli kako ljudsko telo funkcioniše i zbog čega se u njemu dešavaju određene promene, koje mogu posle nekog vremena dovesti do ozbiljnih oboljenja, pa i infertiliteta, moramo znati da se naše telo sastoji od vidljivog fizičkog tela i nevidljivog, energetskog tela. Takođe, moramo razumeti uticaj naših emocija i misli koje mogu smanjiti životnu energiju, pranu, koja nas održava našu vitalnost.

Prema principima indijske medicine i meditacije, prana ili životna energija održava telo živim i zdravim. Glavni izvori prane su sunce, vazduh i zemlja, mada čovek pranu unosi i putem hrane i vode. (Treba napomenuti da sveža hrana sadrži više prane nego konzervirana.)

Istočnjačka učenja govore da, kada se životna energija smanji, energetsko telo postaje bolesno. Takođe, ukoliko se energija nakuplja na određenim regijama tokom dužeg vremena, može dovesti do pojave bolesti. U ovakvim stanjima delimično ili potpuno bivaju blokirani meridijani (bioplazmatični kanali) ili energetske čakre. Čim su one blokirane, prana –životna energija ne može slobodno da teče, tada dolazi do poremećaja u funkcionisanju fizičkog tela.

Saznaj više:  Šta je vantelesna oplodnja

Postoje dva zakona u lečenju životnom energijom – pranom:

  • zakon samoozdravljenja – telo je sposobno u određenoj meri samo da ozdravi
  • zakon životne energije – da bi život postojao, telo mora da ima pranu (životnu energiju). Proces ozdravljenja se može ubrzati povećavanjem životne energije zahvaćenog dela.

Redovnim čišćenjem i energizovanjem tela pranom dolazi do skladne harmonizacije i protoka energije kroz celo telo, usled čega dolazi do ozdravljenja.

Čakre, energetski centri, najvažniji su delovi energetskog tela. Čakre kontrolišu i energizuju glavne, vitalne organe vidljivog fizičkog tela. One su energetske ćelije koje snabdevaju životnom energijom glavne organe. Kada one ne funkcionišu, vitalni organi oboljevaju, jer nemaju dovoljno životne energije. Pored glavnih čakri postoje i male i mini čakre, koje kontrolišu i energizuju manje važne delove fizičkog tela.

Smatra se da postoji sedam osnovnih čakri. Svaka čakra ima svoju boju.

  • Prva osnovna čakra je korenska čakra (crvene boje) i vezana je za celokupnu vitalnost čovečijeg organizma. Kada je ona blokirana javlja se duševni i telesni umor, bezvoljnost, strah i nedostatak samopouzdanja.
  • Druga čakra je seksualna ili polna čakra (narandžaste boje). Ona ukazuje na naš odnos prema telu, čulnom uživanju. Druga čakra je povezana sa reproduktivnim organima i utiče na sposobnost rađanja. Za osobe koje imaju problem sa infertilitetom ovo je najznačajnija čakra! Ukoliko je ona blokirana može izazvati teškoće u intelektualnom radu, razdražljivost, bolne i neuredne menstruacije, ciste, impotenciju kod žena i muškaraca.
  • Treća solarna čakra (žute boje) je središte i moć volje. Ona utiče na našu svest i linearan način razmišljanja. Njen pravilan rad povezan je sa emotivnim životom tj. ljubavi prema svima i svemu što nas okružuje. Ako je ova čakra blokirana strast i srce deluju odvojeno jedno od drugog. Blokada ove čakre izaziva strah, teskobu, sebičnost, osećaj manje vrednosti, čir na želudcu, bolesti jetre, šećernu bolest, anoreksiju, bolumiju i artritis. Ova čakra je središte čovekovog isceljenja i povezana je sa duhovnim isceljenjem.
Saznaj više:  Postupci za izbegavanje ako se lečite od neplodnosti

Solarni pleksus čakra je najviše izložena uticajima okoline. Svaki kontakt sa drugom osobom, situacijom aktivira solarni pleksus i preko njega se vrši primanje i obrada informacija. Blokada solarnog pleksusa može izazvati probleme i u drugim čakrama.

  • Četvrta čakra je srčana čakra (zelene boje). U osnovi ove čakre stoji ljubav. Njenim osvešćivanjem, ljudsko biće postaje čovek. Blokada ove čakre ispoljava se u vidu problema sa plućima i srcem.
  • Peta čakra je grlena čakra (svetloplave boje). Ona kontroliše i energizuje grlo, tiroidne, paratiroidne žlezde i limfni sistem. Do određene granice utiče i na polnu čakru. Slabiji rad ove čakre ispoljava se kroz bolesti vezane za grlo, gubitak glasa, upale grla, astmu, sterilitet….

Ova čakra je središte sporazumevanja, utiče na našu volju, odlučnost i mogućnost biranja, prilagođavanja i ličnog prihvatanja. Razvoj ove čakre direktno je vezan sa kontrolom misli. Njen razvoj podrazumeva razvoj iskrenosti i poštenje, jer su to stvaralačke snage univerzuma, dok laži, nepoštenje predstavljaju razarajuće snage.

  • Šesta čakra je čeona čakra poznatija kao teće oko ili oko mudrosti ( indigo plave boje). Ona je središte naše duše. Ona deluje na intuiciju, na sećanje i sposobnost vizuelizacije i ostvarivanje zamisli. Blokada ove čakre izaziva proleme sa sinusima, migrene, tremu, nemogućnost izražavanja sebe, uznemirenost, bolest štitne žlezde, bolesti zuba i desni, glavobolje koje nastaju usled napetosti.
  • Sedma čakra je krunska čakra ( ljubičaste boje). Ona nosi prosvetljenje, pobožnost. Ona energizuje i kontroliše epifiznu žlezdu, mozak i celo telo. Ona je glavno mesto ulaska prane – životne energije. Ako je krunska čakra blokirana javlja se nedostatak samopouzdanja, osećaj besmislenosti života, javljaju se psihološke bolesti- nervna rastrojstva i konfuzije, potom degenerativne bolesti kostiju. Ako je sedma čakra otvorena, onda osećamo osvoju duhovnost na poseban način i kao poseban oblik postojanja, što nam pruža osećaj ispunjenosti.
Saznaj više:  Folat i folna kiselina tokom trudnoće — ima li razlike

Iz ovoga možemo zaključiti da je životna energija podjednako bitna, ako ne i bitnija od fizičkog zdravlja. Zbog toga projekat “Hoću bebu”  podržava radionicu “Kako spoznati I relaksirati svoje telo i otkloniti eventualne uzroke bolesti”, koja se održava subotom i nedeljom od 16h u Institutu RBI Beauty centar. Institut uvodi i kreira nove svetske trendove u oblasti spa, wellnesa i kozmetike, wellnesa sa holistickim pristupom. Centar se nalazi u ulici Bulevar Oslobođenja 15.

Tragajte za skladom unutar sebe i tada će sve za čim tragate naći put do vas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *