Sekundarna neplodnost, tema o kojoj malo ko razgovara

Kada govorimo o neplodnosti, svi podrazumevaju da se radi o parovima koji nemaju dete. I to je veliki problem, statistika kaže da čak svaki sedmi par ima problema da se ostvari kao roditelj. Ali, postoje ljudi koji su već roditelji i  žele dete a ne mogu da ga imaju – oni se suočavaju sa sekundarnim sterilitetom.

Istraživanje američkog Nacionalnog centra za statistiku izračunalo je da samo u SAD više od 3 miliona žena koje već imaju dece, ima problem da ponovo zatrudni. Čak 800.000 njih i dalje nije uspevalo da ostane u drugom stanju i posle godinu dana.  Pošto jednom začnu bebu, mnogi parovi pretpostavljaju da kada reše da prošire porodicu neće biti problema.

Sekundarna neplodnost, tema o kojoj malo ko razgovara

„Kada je moja kćerka imala dve i pogodine, sve više smo pričali o tome da joj moj muž i ja „rodimo“ brata ili sestru. Na žalost, ni posle 9 meseci pokušavanja,  dalje se ništa nie dešavalo“ – kaže jedna od žena u ispovesti za sajt Thebump:

„Veoma je teško prihvatiti. Iako sam bila u ranim tridesetim i već imala dete, nije nam padalo na pamet da imamo problem s neplodnošću. I zato smo pokušavali i pokušavali, ali posle godinu dana pokušaja, tokom kojih smo čekali svaki mesec, i gledali kada su plodni dani, naš optimizam je splasnuo.

Saznaj više:  Zdravabeba.rs: Novi virtuelni kutak za sve savremene trudnice

Znali smo da je vreme da proverimo zašto su nas naša tela „izdala“.

Otišli smo kod lekara koji nam je rekao da ja ne bih mogla da zatrudnim bez invazivne intervencije. Zatim smo otišli i po drugo mišljenje, ali na žalost, i on je potvrdio isto, i ustanovio nam dijagnozu sekundarne neplodnosti, dodavši da je najbolje da probamo sa medicinskom intervencijom.

Sekundarna neplodnost, tema o kojoj malo ko razgovara

Osećali smo krivicu jer smo tužni

Za mene i mog muža čitav proces suočavanja sa našom dijagnozom sekundarnog infertiliteta i niz tekstova koje smo morali da preduzmemo, detaljno ispitivanje mojih jajovoda, i njegovih spermatozoida, meseci bolnih injekcija, testova krvi, ultrazvukova i ludih smenjivanja raspoloženja. Sve se to odrazilo na naš brak.

Na sekundarni infertilitet je prilkačena prećudna stigma. Pošto već imate dete, trebalo bi da budete srećni, jer imate potomstvo za razliku od onih koji su neplodni, a nikada se nisu ostvarili kao roditelji.

Sekundarna neplodnost je jedinstveni i čudan položaj kao da niste dovoljno kvalifikovani da žalite zbog svoje neplodnosti, a s sdruge strane prolazite kroz sve ono što prolaze parovi koji do sada nisu imali dete.

Radoznala pitanja okoline: kada će drugo dete?

Dok neki javno pričaju o svojim problemima sa plodnošću, ja nisam želele da delim svoj „privatni pakao“ sa bilo kime. Imala sam i neopisivu želju da pljusne svakog od prijatelja i familije koji su u tim teškim mesecima me nepristojno pitali kada planiramo da proširimo porodicu. Čak sa htela da ih šokiram izjavom poput: javiću vam kada bude sledeći termin za inseminaciju, kada moj muž da uzorak sperme i pojurimo kod lekara. Naravno, nikada to nisam rekla, već bih uz osmeh rekla, nadamo se da će se uskoro desiti.

Saznaj više:  Da li ste psihički spremni za odlazak ginekologu?

Sada, osam godina kasnije, pogledam u oči mog osmogodišnjeg sina, koji je rođen iz druge intervencije potpomognute oplodnje i osećam da je ta stigma sekundarne neplodnosti još veoma jaka.

Ali, činjenica je jedno – bez obzira da li ste ikada imali dete ili ne, kada vam kažu da ne možete nešto tako prirodno i divno kao roditi dete, to vas udari na najdubljem nivou bića. I niko ne treba da bude posramljen što se oseća loše zbog toga.

Izvor: Thebump

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *