Rođena prva beba uz pomoć „bezbednije“ metode VTO

Suzana Kid, tridesetčetvorogodišnja mama iz Velike Britanije, donela je na svet prvu beba rođenu uz pomoć „bezbedne“ metode u lečenju neplodnosti. Mali Hit, kako mu je ime, rođen je uz pomoć vantelesne oplodnje, ali na taj način što se koristio prirodan hormon koji je pokrenuo jajnike njegove majke.

Doktori sa Imperijal koledža u Londonu tvrde da ovaj pionirski projekat može pomoći mnogim ženama koje se leče od nepolodnosti. Ovim putem je izbegnuta retka, ali ako se dogodi, veoma fatalna komplikacija prilikom procesa VTO.

Rizik koji se dešava jednoj od 100 žena koje prolaze krozo uobičajni VTO je sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS). Iako većina žena ima blage simptome posle kojih se uspešno oporavi, neki ozbiljniji slučajevi mogu čak dovesti i do smrti. Oko 5-10 odsto žena pati od sindroma policističnih jajnika i one imaju više jajnih ćelija nego obično i zato je rizik od OHSS još veći .

Lekari uvek vode računa i prate da ne dođe do pojave simptoma OHSS, a sada su razvili i ovaj novi metod uz pomoć koga je bezbednije sprovesti VTO.

Nova metoda (Kisspeptin) koristi se za stimulisanje oslobađanja jajnih ćelija u manjim količinama, na prirodan način. Metoda  je isprobana na 30 žena od kojih je do sada samo jednoj uspelo.

Saznaj više:  Stigle prve bebe vantelesne oplodnje iz sistema RFZO

Stručnjaci su pozdravili ovaj napredak u lečenju neplodnosti, ali će proći nekoliko godina dok ova metoda ne postane široko rasprostranjena, jer je neophodna studija sa više žena.

Izvor: BBC news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *