Smanjite nelagodu zbog ginekološkog pregleda, saznajte iz čega se sastoji

Piše: dr Ivana Đurđević Starović, spec. ginekologije i akušerstva

Odlazak ginekologu za veliki broj žena predstavlja neprijatnost. Još ukoliko je taj odlazak skopčan sa strahom o nemogućstvu ostarivanja potomstva, neprijatnost i nelagodnost postaju vodeći osećaj. Tada žena sam pregled i sve potrebne analize doživljava kao jako veliki stres i nesvesno se odupire pregledu. Kako biste što bezbolnije prošli kroz sve ginekološke pretrage i preglede, pokušaćemo da vam ih približimo.

Nakon iscrpnog razgovora, koji se zove uzimanje anamneze, u kome će se lekar informisati o vašem opštem i ginekološkom stanju, sledi ginekološki pregled.

Ginekološki pregled uključuje  pregled spoljašnjih i unutrašnjih genitalnih organa.Obavlja se na ginekološkom stolu, tako što žena leži na leđima, s nogama savijenim u kolenima, jer su na taj način unutrašnji genitalni organi najpristupačniji pregledu.

Najpre se vrši pregled spoljašnjih genitalija i sastoji se od pregleda spoljašneg otvora vagine, malih i velikih usana, klitorisa. Tom prilikom se istražuje da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neka druga neobična promena.

Vaginalni pregled se sastoji iz pregleda spekulumom i bimanuelnog pregleda.Spekulum predstavlja instrument koji je specijalno dizajniran za ginekološke preglede i pravi se u različitim veličinama. Spekulum služi da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što ginekologu omogućuje da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice.  Obično se tada uzima i bris sa grlića materice i vagine, koji se testira na prisustvo uzročnika polno prenosivih infekcija (mogu biti prisutni i bez davanja simptoma), kao i Papa test kojim se ispituje prisustvo prekanceroznih i kanceroznih ćelija.  Analizom brisa određuje se i grupa vaginalnog sekreta. Pregled spekulumom traje 30-ak sekundi i nije bolan, ali može biti pomalo neprijatan, naročito ako je vagina osetljiva zbog infekcije ili iz nekog drugog razloga.
Bimanuelni pregled služi da se proveri stanje i položaj jajnika, jajovoda i materice. Izvodi se tako što lekar stavi rukavicu i uvede kažiprst i srednji prst u vaginu, a drugom rukom spolja palpira donji deo stomaka. Na taj način se orijentiše o položaju, veličini i bolnoj osetljivosti organa u maloj karlici (jajnici, jajovodi, materica i vagina). Tokom bimanuelnog pregleda možete osećati neki neprijatan pritisak. Dubokim disanjem kroz poluotvorena usta smanjićete nelagodnost.
Pre ginekološkog pregleda preporučljivo je da se isprazni mokraćna bešika. Pregled je lakši i prijatniji ukoliko žena uspe da potpuno opusti trbušne i leđne mišiće, da diše polako i duboko i da potpuno izdahne vazduh. Na taj način će ona olakšati ginekologu da palpira unutrašnje genitalne organe i samim tim skratiti trajanje pregleda.

Sledeći tekst biće na temu: Sve o ultrazvučnom pregleduKolposkopski pregled

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *