Ginekološki ultrazvučni pregled? Ništa strašno, naprotiv

Uvek ste se pitali da li je bolji ultrazvučni pregled preko stomaka ili sondom? Šta je preciznije?

Odgovor daje: dr Ivana Đurđević Starović, specijalista ginekologije i akušerstva

Nakon obavljenog ginekološkog pregleda, sledi ultrazvučni pregled organa male karlice. Tom prilikom ginekolog određuje veličinu i položaj materice, debljinu endometrijuma, eventualno prisustvo miomatoznih promena, veličinu i položaj jajnika, prisustvo folikula na jajnicima i stanje jajovoda. Registruje eventualno prisustvo tečnosti ili drugog sadržaja u cavumu Douglasa, koji predstavlja najnižu tačku abdomena.

Ultrazvučni pregled može biti urađen na dva načina. Transabdominalnom sondom, preko prednjeg  trbušnog zida ili transvaginalnom sondom, uvođenjem  sonde u vaginu.

Za izvođenje ultrazvuka abdominalnom sondom neophodna je puna bešika. Puna bešika potiskuje creva (koja sadrže vazduh) i oslobađa organe male karlice. To čini ultrazvučnu sliku jasnijom. Puna bešika predstavlja takozvani ‘prozor’ male karlice. Abdominalni ultrazvuk ima svoje prednosti u odnosu na vaginalni ultrazvuk, ali i mane. Prednosti bi bile u smislu komfora pacijentkinje, jer je neophodno samo osloboditi stomak od garderobe i aplikovati  gel na kožu.  Sa druge strane, neophodna je puna bešika, što podrazumeva unošenje tečnosti oko 1,5 litar. Vaginalni ultrazvuk se izvodi uvođenjem vaginalne sonde, na koju je navučen kondom, u vaginu. Za njegovo izvođenje bešika treba da je prazna. Mane vaginalne sonde, ukoliko ih tako možemo nazvati, su te što je slična ginekološkom pregledu, pa određeni broj pacijentkinja ima unapred neku vrstu nelagodnosti. Ipak, prednosti su velike! Nema pripreme pacijentkinje u smislu pijenja tečnosti, pa se može izvesti odmah. Sama sonda je u bližem kontaktu sa unutrašnjim organima male karlice, pa je i vizualizacija organa bolja.

Saznaj više:  Kolposkopski pregled

folikulometrija

3 thoughts on “Ginekološki ultrazvučni pregled? Ništa strašno, naprotiv

 1. Vaginalni UZ za vreme trudnoce je u svim razvijenim zemljama Evrope izbacen iz upotrebe zato sto moze da osteti grlic materice ili vodenjak. Radi se abdominalni UZ koji je jednako efikasan kao i vaginalni, ali mora da se radi malo duze da bi se sve videlo kako treba.
  Srpski ginekolozi su veoma dobri ginekolozi, ali su nestrpljivi. A sto je brzo to je kuso. I zbog toga sto je kuso, zene gube bebe. Izgubila sam je i ja, ne zna se iz kog razloga, naravno. U lepezu razloga ulazi i vaginalni UZ. Nadam se da cu opet ostati trudna, i kada budem, zahtevacu jasno i glasno da mi se ne prilazi sa tim busecim stapom.

  1. Draga Mima,
   Pacijentkinja ima pravo izbora koji ultrazvuk zeli da joj bude uradjen. Ali ukoliko doktor proceni da je neophodno da se uradi transvaginalni ultrazvuk u interesu pacijentkinje onda pacijentkinja treba da ima poverenja u lekara i prihvati njegov predlog.
   Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *