U 2019. godini o trošku države vantelesna oplodnja u 11 klinika

Na novoj listi lekova koju je formirao Republički fond za zdravstveno osiguranje naći će se 61 novi lek, kaže direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić.

Ona je najavila i da će ove godine država sklopiti ugovore sa 11 privatnih klinika u kojima će moći da se, o trošku države, uradi vantelesna oplodnja.

Na novoj listi lekova naći će se terapijske alternative lekova za kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i reumatološka oboljenja. Ona je napomenula da se očekuje da na nekoj od narednih sednica Vlade Srbije usvoji nova lista lekova.

Izvor: Freepik

– Država planira da ove godine sklopi ugovore sa 11 privatnih klinika u kojima će moći da se uradi vantelesna oplodnja. Javni poziv klinikama otvoren je do 31. januara – objasnila je direktorka Fonda.

Prema njenim rečima, o trošku Fonda je 2015. godine upućeno 1.700 ljudi, a 2018. oko 3.800.

Radojević Škodrić ukazuje da je u 2018. prvi put omogućeno da se o trošku države zamrzne šest embriona sa rokom čuvanja od pet godina.

“Druga značajna stvar je da oni koji su dobili prvo dete iz vantelesne, mogu da apliciraju i za drugo dete iz vantelesne”, navodi direktorka Fonda.

Iz Fonda, takođe, navode da će ove godine biti donet i novi pravilnik za lečenje u inostranstvu.

Saznaj više:  Stigle prve bebe vantelesne oplodnje iz sistema RFZO

“Staviće se indikacije i bolesti koje do sada nisu mogle da se leče u inostranstvu. Biće omogućeno i da se u inostranstvu rade neke genetske analize”, istakla je direktorka Fonda.

Ona je napomenula da je krajem novembra otvoren kontakt-centar pri Fondu, u kom građani mogu da saznaju koja su njihova prava kada je reč o zdravstvenom osiguranju. Broj kontakt-centar za sve informacije je 0700 333 443 (po ceni lokalnog poziva) i 011 735 0900 za pozive preko mobilnih mreža i iz inostranstva.

Izvor: Novosti